Blog



Android Telefon Sıfırlama

Android Telefon Sıfırlama

Android telefon nasıl sıfırlanır?

Günümüzün akıllı telefonları arasında en popüler işletim sistemlerinden birisi olan Android işletim sistemi, cihazların içerisinde bazen depolamada yer kalmaması veya cihazın devamlı olarak kullanılması sonucunda yavaşlamalar göstermektedir. Akıllı telefon kullanıcıları ise buna çözüm olarak telefonu sıfırlamayı tercih etmektedirler. Android tarafında cihazınızı sıfırlamak için 2 farklı yöntem bulunmaktadır.

Hard Reset ile Sıfırlama: Hard Reset yöntemi ile telefon sıfırlama işlemi daha detaylı bir şekilde sıfırlama yapması nedeni ile daha çok kişi tarafından tercih edilmektedir. İlk olarak cihazı güç tuşu ile tamamen kapatmalısınız. Ardından ses açma ve güç tuşuna (eğer cihazınızda home tuşu bulunuyorsa o tuşa da aynı anda basılı tutmanız gerekmektedir.) aynı anda basılı tutmanız gerekmektedir. Karşınıza Android resmi çıktığında biraz bekleyiniz. Ardından sizi başka bir menüye yönlendirecektir. Buradan Wipe Data/ Factory Reset olan seçeneğe geliyoruz. Aşağıya inmek ve yukarıya çıkmak için ses açma ve ses kısma tuşlarını kullanmanız gerekecektir. Wipe Data/ Factory Reset butonuna geldiğinizde güç tuşuna basınız. Karşınıza tekrardan sıfırlamak isteyip istemediğinizi soran ekran gelecektir buradan ‘Yes’diyerek sıfırlama işlemini tamamlamış oluyorsunuz. Sizi burada az bekletebilir sonrasında tekrardan ana ekrana atacaktır. Buradan Reboot System Now diyerek cihazınızı format sonrasında yeniden başlatabilirsiniz. Cihazın açılması normale göre uzun sürecektir.

Fabrika Ayarlarına Geri Döndürme: Cihazınız çok yavaşladı veya yer kalmadıysa kullanıcıların bir diğer tercih ettiği format yöntemi ise fabrika ayarlarına sıfırlamaktır. Birçok kişi bu sıfırlama yöntemi ile fotoğrafların, videoların veya uygulamaların silinmeyeceğini düşünse de bu yanlış bir düşüncedir. Fabrika ayarına sıfırladığımızda yeni bir sistem kurulduğu için tüm kişisel bilgileriniz, ayarlarınız ve tüm verileriniz cihazdan silinir. Bundan dolayı sıfırlamadan önce verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.

İlk olarak ana menüden ayarlara giriş yapıyoruz. Aşağıya doğru indiğimizde ayarlar> sistem> Tüm verileri sil (fabrika ayarlarına dön) seçeneğine tıklıyoruz. Burada cihazı sıfırlamak isteyip istemediğinizi tekrardan sizlere soracaktır. Sıfırlamak istediğinizi onaylayarak cihazı ilk gün ki haline getirebilirsiniz. Bu işlem diğerine göre daha hızlı gerçekleşmektedir.

Sıfırlama yapmadan önce cihazının verilerini bir başka yere yedeklemeyi unutmayınız. Sıfırlama işlemi sonrasında tekrardan eski verilerinize erişim sağlayamayacağınız için verilerinizi sıfırlama işleminden önce yedekleyiniz. Cihazını aldıktan sonra kullandıkça yavaşladığını fark ettiğiniz zaman sıfırlama yaparak cihazınızı ilk gün aldığınız hıza geri döndürebilirsiniz. Aynı şekilde depolama kısmında doluluk söz konusu ise cihazınızı sıfırlayarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Yukarıdaki anlattığımız yöntemler hem akıllı telefonlar hem de tabletler için geçerlidir. Cihazınızı bu şekilde sıfırlamakta sorun yaşıyorsanız cihazınızın üreticisinin sitesi üzerinden daha detaylı bilgilendirmeleri alabilirsiniz.

Cihazımı Sıfırlamak Zararlı Mı

 

Cihazınızı depolama veya hızının yavaşlamasından dolayı ara sıra sıfırlarsanız bunun cihazınıza bir zararı bulunmayacaktır. Ancak cihazınızı çok sık aralıklar ile (her gün veya iki günde bir) sıfırlarsanız bu cihazınızın durumunun daha kötüye gitmesine yol açacaktır. Cihazınızı hiç sıfırlamıyorsanız da bu cihazınızda bazı aksaklıkların yaşanmasına sebep olabilir. Ortalama 6 veya 7 ayda bir kere cihazınızı sıfırlamak cihazın kullanım ömrünü uzatacaktır.

 

Birçok farklı model ve markaya göre cihazların sıfırlanma sürecinde bazı ufak değişiklikler olabilir. Bunun nedeni ise birçok telefon üreticisinin kendi arayüzünü cihazlarına entegre etmesi ve cihazların bu arayüzler ile en uyumlu şekilde çalışacak şekilde ayarlamaları ile alakalı bir durumdur. Bazı telefon üreticisi markaların hard reset atarken ses açma tuşu yerine ses kısma tuşu kullandığını biliyoruz. Üreticiler kendi arayüzlerini kullandıkları için ayarlar kısmında tüm verileri sil butonunun yerini bulmanız zorlaşabilir. Bunun için ayarlara girdiğinizde arama kısmına tüm verileri sil gibi şeyler yazarsanız bu seçeneğe kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi