Blog



AÖF Genel Not Ortalaması Nasıl Yükseltilir? Not Yükseltme Tavsiyeleri

AÖF Genel Not Ortalaması Nasıl Yükseltilir? Not Yükseltme Tavsiyeleri

Türkiye’de her yıl binlerce kişi AÖF eğitim kurumlarına kaydolarak aktif öğrencilik statüsüne kavuşuyorlar. Kayıtlı olduğunuz AÖF programında genel not ortalamanızın yüksek olması sizlere her açıdan avantajlar sağlayacaktır. Genel not ortalaması yüksek olan kişiler yatay geçiş hakkına kavuşurlar. Aynı zamanda not ortalamanızın yüksek olması ileride akademik kariyer planlamalarınız içinde oldukça önemlidir. AÖF genel not ortalamasını kişiler yükseltmek için sınavlarda yüksek puanlar almaları gerekiyor.

Birçok kişi DD harf notuyla dersleri geçmeyi başarı olarak görüyor, fakat DD, DC, CC harf notları ortalamanızı yükseltmez. Ortalamanızın yükselmesini istiyorsanız en az CB harf notunu sınavlarda almanız gerekiyor. CB, BB, BA, AA harf notları genel not ortalamanızın yükselmesini sağlayacaktır. Kişiler genel not ortalamalarını yükseltmek için alttan ders alabilirler. Örneğin DD harf notuyla geçmiş olduğunuz bir dersi tekrardan alarak daha yüksek bir harf notuyla geçerseniz genel ortalamanız artacaktır. Kayıtlı olduğunuz programı 3 yılda bitirmek istiyorsanız genel not ortalamanızı 3,50 üzerine yükseltmeniz gerekecektir.

 

AÖF Genel Not Ortalaması Nasıl Hesaplanır?

AÖF genel not ortalaması günümüzde hem online araçlar vasıtasıyla hem de kendiniz kâğıt kalemle kolaylıkla hesaplayabiliyorsunuz. Not ortalamanızı hesaplamadan önce derslerinizin kredi puanlarını bilmeniz gerekiyor.  AÖF fakültelerinde vize sınavları %30 final sınavları ise %70 oranında hesaplamaya dahil edilir. Örneğin bir dersten vize sınavında 68, final sınavında ise 35 almış olun. Yapacağınız hesaplama 58 x 0,3 + 35 x 0,7 = 44,9 olarak hesaplanmaktadır. 44,9’luk puanının harf notunda karşılığı ise DC şeklinde olacaktır. AÖF not değeri tablosu şu şekildedir;                                                                                           

• 84- 100- AA

• 77- 83- AB

• 71- 76- BA

• 66- 70 – BB

• 61- 65- BC

• 56- 60- CB

• 50- 55- CC

• 46- 49- CD

• 40- 45- DC

• 33- 39- DD

• 0- 32 FF

 

Derslerden direkt olarak geçmeniz için almanız gereken harf notu CC’dir. Ortalama bazlı olarak geçmek içinse DD almanız yeterli olacaktır. FF harf notunu alan kişilerse dersten kalmış olur.

 

AÖF Ortalama Yükseltme Tavsiyeleri

Başarılı bir üniversite hayatı geçirmek her öğrencinin hayalidir. Bu süreçte harf notlarının yüksek olması başarıyla doğrudan ilişkilidir. Ortalamanızı yükseltmek istiyorsanız ders notlarınızı BA, AB, AA dolaylarında almanız gerekiyor. 75 puan altına düşmemek akademik not ortalamanızın yükselmesinde etkili olacaktır. 60 puan bandında puanlar almak ise ortalamanızı korumanızı sağlayacaktır. Böylelikle ortalamanız ne artacak ne de azalacaktır. 60 puanın altındaki notlar ise ortalamanızı düşürecektir. Dolayısıyla ortalamanızı yükseltemiyorsanız bile en azından korumaya özen göstermeniz gerekiyor.

Düşük harf notlarıyla koşullu olarak geçtiğiniz dersleri tekrardan alabilirsiniz. Tekrar alınan dersleri daha yüksek harf notuyla geçerseniz GANO puanınızda artışlar yaşanacaktır. Ortalama yükseltme tavsiyeleri;

 

• Günlük olarak tekrarlar yapın,

• Sınavlara 15- 20 gün öncesinden hazırlanmaya başlayın,

• Bol bol konularla alakalı videolar izleyin,

• Küçük notlar çıkararak yazarak çalışın,

• Farklı kaynak kitaplardan yararlanın,

• Arkadaşlarınız varsa grup çalışması yapın,

• Konuları ezberlemek yerine mantığını kavramaya özen gösterin.

 

Genel Ortalamasının Yüksek Olmasının Avantajları Nelerdir?

Genel not ortalamanız yüksek olursa yatay geçiş yapabilme olanaklarına sahip olabilirsiniz. Böylelikle kişiler örgün eğitim kurumlarına geçiş yapabilirler. Bunun içinde genel not ortalamasının 3,00 üzeri olması şarttır. Genel not ortalaması yüksek olan kişiler şeref öğrencisi olarak bölümünü bitirebilir. Böylece diplomalarında şeref öğrencisi ibaresi yer alacaktır. Bu durumda elbette ki iş başvurularında CV puanının artışında etkili olacaktır.

 

GANO puanı yüksek olan kişiler 4 yıllık lisans bölümlerini 3 yılda bitirebiliyorlar. Bunun yanında GANO puanınızın yüksek olması akademik kariyer planlamalarınızda da karşınıza çıkacaktır. Akademik kariyer düşünen kişilerin yüksek lisans yapmaları gerekiyor. Yüksek lisans içinse kişilerin belli bir not ortalamasına sahip olmaları gerekiyor. GANO puanı 3,00 ve üzeri olan kişiler yüksek lisans, doktora başvurularına katılım hakkı elde ediyorlar.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi