Blog



Araç Lastiği ve Çeşitleri Nelerdir?

Araç Lastiği ve Çeşitleri Nelerdir?

 

Araç bakımı: sahiplerinin en çok önem verdiği konulardan biridir. Araç lastiğinin önemi ve özellikleri çıkılan yolda çok daha iyi anlaşılmaktadır. Lastik çeşitleri mevsimlere göre yol veya hava ortamına göre değişkenlik göstermektedir. 

Günümüzde de ilk olarak aklımıza yaz ve kış lastik çeşitleri gelmektedir.

 

Kar ve Kış Lastiklerinin Özelliği ve Kullanımı

Kışın kar yapan yollarda araba kullanmak pek de kolay değildir. Bunun için yola çıkılmadan önce doğru bir seçim ile işe başlamak gereklidir. Kar altındaki gizli buzlanmalar da göz önüne alınarak bu tercih yapılmalıdır. 

Kışın en iyi performansı gösteren lastiklerde; sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt desenleri ve keskin uçlar öncelikle dikkat edilmesi gereken konuların en başında gelmektedir. 

. Sırt Kauçuğu: Lastiğin yolda daha iyi tutunmasını sağlar ve aynı zamanda esneklikleri de koruyacak şekilde planlamıştır.

. Diş Derinliği ve Sırt Desenleri: Dişlerin en derinde olması karın lastikte kalmasını engeller ve çekiş gücünü arttırır. Sırt deseni ise ekstra yol tutuş gücünü araçla bütünleştiren önemli bir işleve sahiptir. 

. Keskin Uçlarda: tüm özelliklerle birlikte aracın kontrolde kalmasını sağlar ve aynı zamanda daha sağlıklı bir sürüş keyfi de yapılmasını sağlamaktadır.

 

Yaz Lastiğinin Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? 

Kış mevsimi dışında tüm zamanlarda kullanılan bu araç lastiği; dört mevsim ile benzer niteliklere sahiptir. 

Lastiğin üzerinde bulunan bloklar daha kısadır ve aynı zamanda daha kalındır. Bu özellik yola tutunuş mesafesini ayarlayarak aracın performansını mevsime göre düzenler. Lastik üzerinde var olan kauçuk kış lastiğine oyuğu daha azdır ve bu özellik de yola tutunmayı arttırır. 

Aynı zamanda bu lastik çeşidi diğerlerine göre daha sessiz ve daha yumuşak bir performansa sahiptir. Kullanılan araçların daha etkili ve daha güvenilir olması için lastiklerin mevsimine göre düzenlenmesi gerekmektedir. 

 

Yaz Lastiğinin Kış Lastiğinden Farkları Nelerdir?

7 C ve altındaki mevsimlerde sertleşme nedeniyle yola tutunmanın en az olduğu dönemlerde, tutunmayı arttırmak amaçlı ve daha güvenilir bir sürüş keyfi için mevsime uygun olan lastiği tercih etmeliyiz. 

Kar ve buzlu olan bu dönemlerde çekiş gücünün en yüksek seviyede olmasından kaynaklı performansı ona göre ayarlar ve kayma ve virajlarda daha kolay bir dönemeç sağlar. Gizli buzlanmalarda da kuvvetli yola tutunmasıyla birlikte güvenli bir yolculuk sağlar.

Yaz mevsiminde de havaların ısınmasıyla birlikte yakıttan kazanç elde etmek amaçlı daha çok tercih edilmesi gereken bir çeşittir. Yılın büyük oranında kullanılan yaz lastikleri aynı zamanda sürücünün konforunu da en yüksek seviyeye çıkarır. Aynı zamanda araç kullanımı ve frenleme sistemi ile de önem sağlar.

 

Araç Lastiğinin Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir? 

. Kullanılan aracın özellikleri (ağırlık, tonaj ve güç…)

. Yolların düz ya da virajlı olması 

. Yolun kalitesi (asfalt, beton, makadam…)

. Araçların kullanım tarzı (rot ayarı, amortisör…)

. Lastiklerin hava basıncı 

. Araç kullanım hızı

. İstemsiz oluşan darbeler (kaldırma çıkma, vurma ve yarılma…)

 

 

Dört Mevsim Araç Lastiklerinin Kullanımı ve Özellikleri Nelerdir? 

Günümüz döneminde popüler olan ve en çok tercih edilen dört mevsim araç lastiği, çok amaçlı kullanıma ve performansa sahiptir. 

Yakıt tasarrufu, sessiz araç kullanımı ve makul diş ömrü olan bu lastik çeşidi aynı zamanda birçok bileşeni içerdiği için son zamanlarda kullanımı çok artmıştır. Fakat bu çeşit lastikler kar ve buzlanmada, virajlarda ve Yüksel yerlere tırmanmada oldukça zordur. Bu nedenle de mevsim şartlarının uygunluğu ve koşullarına göre belirlenmelidir. Aksi taktirde performans ve sürüş güvenliği tam olarak sağlanmamaktadır. 

Bu lastikler aynı zamanda ekonomi sınıfları araçlarında, hafif ticari araçlarda, ekonomi sınıfı kamyonet çeşitlerinde sıkça ve rahatça kullanılmaktadır. Boyut, yük ve devir kapasitesi açısından kaynaklı olarak rahat kullanıma ve güvenlik açısından da en üst seviyede kullanılır. 

 

 

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi