Blog



Ayıplı Mal Aldığımızda Neler Yapmalıyız? Tüketicinin Hakları

Ayıplı Mal Aldığımızda Neler Yapmalıyız? Tüketicinin Hakları

Ayıplı mal konusu tüketici hakları mevzusunda oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Kullanımı sırasında problemler çıkaran arızalar veren beklentilerinizi hiçbir şekilde karşılamayan ürünlere ayıplı mal denmektedir. Ayıplı mal ürünleri genellikle teknolojik ürünlerde karşılaştığımız bir sorundur. Ayıplı mal aldığınızda ürünü iade etme hakkınız elbette ki bulunuyor. Eğer ki bir bulaşık makinesi aldınız ve ürünü 4 ay kullandınız. 4 ayın sonunda üründe hiçbir şey yokken ses sorunları yaşanmaya başladı. Bu durumda ürününüzü teslim edebilme olanağınız var. 2 yıllık zaman dilimi içerisinde ayıplı malların hepsini imalatçı firmaya teslim edebilme yetkiniz bulunuyor.

Satıcı olan kişi bu süreçte savunmasını yapma hakkına sahip durumdadır. Ürünün satıcıdan kaynaklı olmadığını kanıtlayabilirse elbette ki ürünü geri alma zorunluluğu bulunmayacaktır. Süreç tamamıyla hukuki etmenler ekseni altında değerlendirilecektir.

Ayıplı Mal İçin Nereye Başvurulur ve Nasıl Şikâyet Edilir?

Son günlerde teknolojinin hayatımızda oldukça önemli bir yer almasıyla beraber ayıplı mal ibareleri oldukça fazla gündeme gelmeye başlamıştır. Ayıplı mal için nereye başvurulur ve nasıl şikayet edilir? Ayıplı mallar alındıktan 2 sene içinde itiraz hakkına sahip durumdadır. Dolayısıyla bir çamaşır makinesi veya mobil cihaz aldıysanız 2 senelik bir zaman dilimi içinde itiraz edebilme hakkına sahipsiniz. Tüketici hakem heyeti ve mahkeme yoluyla itiraz dilekçelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Fakat burada bilinmesi gereken ana konu mahkeme yoluyla sürecin oldukça uzun süreceğidir.

Ayıplı Mal İhbar Süresi

Ayıplı mal ihbar süresi ürünün tüketiciye ulaşmasının ardından 2 yıllık zaman dilimini kapsamaktadır. Tüketici 2 yıllık zaman dilimi içerisinde tüketici hakem heyeti mercilerin veya mahkeme yoluyla itirazlarını gerçekleştirebiliyorlar. Ayıplı mal ürünleriyle genellikle kişiler beyaz eşya, televizyon, mobil cihaz, bilgisayar, mutfak eşyaları gibi ürünlerde karşılaşıyorlar.

Ayıplı mallar birçok etmene bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sorundur. Genellikle bu mallar üretim sırasında programlamadan kaynaklı olarak bu tarz sorunlar oluşturabiliyorlar. Ayıplı mal ürünleri hakkında itiraz dilekçesi verdiğinizde satıcı kişi bunu reddedebilir. Fakat reddetmesi yeterli değildir. Dolayısıyla ürününün ayıplı mal olmadığını somut deliller ışığında kanıtlaması gerekecektir.

Ayıplı Mal Kaç Gün İçinde İade Edilir?

Ayıplı mal kaç gün için iade edilir? Ayıplı malları tüketiciler yaklaşık olarak aldıkları günden itibaren 24 ay içerisinde teslim etme hakları bulunuyor. Dolayısıyla 2 yıllık zaman dilimi içerisinde kişiler çok hızlı ve kolay bir şekilde iade işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Fakat satıcı kişi burada ürününün ayıplı mal olmadığını ispat edebilme sorumluluğuna sahiptir. Dolayısıyla böyle bir ispat gerçekleşirse ayıplı mal ürününü iade edemezsiniz. Ayıplı mallar konusunda hakkınızı aramak istiyorsanız tüketici hakem heyetine başvurularınızı yapabilirsiniz.

Bunun yanında yasal yollardan da günümüzde hakkınızı arayabileceğiniz birçok merci bulunuyor. Bu merciler ekseni altında ayıplı mal ürünlerinizi iade etme hakkına sahip olursunuz.

Tüketicilerin Ayıplı Mal Karşısındaki Hakları Nelerdir?

Tüketicilerin ayıplı mal karşısındaki hakları nelerdir? Konusu çok sık gündeme gelmeye başlamıştır. Ayıplı mal karşısında tüketicilerin ürünleri iade etme hakkı bulunuyor. Tüketicilerin birçok hakkı aynı zamanda bulunuyor. Bu haklar;
 

• Satılan ürünü geri verme,

• Sözleşme fesih

• Ürünün satıcı tarafından onarılmasını isteme,

• Ürün değişimi

Yukarıdaki haklarını kişiler sınırsız bir şekilde kullanabilme hakkına sahiptir. Dolayısıyla ayıplı bir malınız varsa 2 yıllık alış süresi geçmediyse ürünü itiraz edebilme hakkına sahipsiniz. Böylelikle ürünü yenisiyle değiştirebilir, bunun yanında ürünün onarım talebinde bulunabilme hakkına sahip olabilirsiniz. Ayıplı malların tüketiciden kaynaklı olmaması oldukça önemlidir. Tüketiciden kaynaklı ürünler akıllı mal grubu kapsamına girmez.

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi