Blog



Bankacı Olmak için Hangi Sınavlara Girmek Gerekiyor?

Bankacı Olmak için Hangi Sınavlara Girmek Gerekiyor?

Bankacı olmak için hangi sınavlara girmek gerekiyor sorusu kariyerlerini banka ve bankacılık alanlarında belirlemiş olan kişilerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Banka sınavları her bankaya göre değişebilen bir uygulama olmakla beraber bir bankanın 2-3 aşamalı başka bir bankanın ise tek aşamalı sınav uygulamaları olabilmektedir. 
Bankacılık sınavları bankalara göre değişkenlik gösterdiği gibi; koşulları, aşamaları, sınava girilen alan ve bölge olarak da birbirlerinden farklı parametrelere sahiptir. Örneğin bazı bankalarda genel müdürlükleri mevkiinde sınav yapılırken, başka bir banka için ise online olarak bu sınava giriş işlemleri yapılabilmektedir. 

Bankacı Olmak için Aşamalar Nelerdir

Banka sınavları online olarak ya da başvuru yapılan/çalışılmak istenilen banka dahilinde görevlendirilen bir gözetmen eşliğinde yapılabilmektedir. Online sınavlar artık pek çok bankanın tercih ettiği bir yöntem olmaktadır. 

Bankalar genellikle çok aşamalı sınavları katılımcıların ya da gelecekteki personellerinin çok yönlü, anlayışlı, sabırlı, müşteriyle olan iletişimleri gibi yeteneklerini değerlendirebilmek amacıyla düzenleyerek, bu doğrultudaki kişisel yapılarını göz önünde bulundurabilmek adına düzenlerler. 

Adaylarda genel yeterlilik sınavlarının ardından girilecek olarak banka sınavlarında başarılı olma şartı aranmaktadır. Bankalara göre değişkenlik gösterebilen parametreler olsa da genel anlamda bir standarda sahip sınavlar uygulanmaktadır. Genel yetenek sınavları; adayların bir sonraki aşamaya ulaşabilmeleri adına uygulanmakta olan ilk sınavdır.

Genel yeterlilik sınavının ardından departman bazında farklı sınavlar bulunmaktadır. Müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı, servis görevliliği, banko personeli, gişe personeli, iç kontrolör vb. pek çok farklı departman için bölüme uygun sınavlara girilmesi gerekmektedir. Bankacılık konusunda faaliyet gösteren firmalarda personel seçimi için KPSS gibi genel resmi sınavlar dışında gerçekleştirilen sınavlar uygulanmaktadır. 

Banka Sınavları Nasıl Olur

Türkiye’de hizmet gösteren 2 tür banka yer almaktadır. Bu iki tür; kamu ve özel banka olarak değerlendirilmektedir. Banka türüne göre değişkenlik gösteren sınav uygulamaları bulunmaktadır. Kamu bankaları arasında; Ziraat, Vakıfbank, Halk bankası en bilinen bankalar olarak yer almaktadırlar. Sınav tarihleri, şirket bünyesinde duyurulmaktadır. Özel kapsama giren Garanti, Denizbank, Yapı Kredi bankaları; genel yetenek ve genel kültür sınavları ile alım yapmaktadır. Özel bankalarda yabancı dil testleri de yapılabilmektedir. 

Adaylar bankacı olmak için hangi sınavlara girmek gerekiyor sorusunun yanı sıra sınav tarihlerini de merak etmektedirler. Banka sınavları için net bir tarih verilmemektedir. Yıl içerisinde Haziran-Temmuz ve Ocak-Şubat dönemi olarak belirlenen 2 dönem içerisinde bankaların belirleyerek web sitelerinde yayınladıkları tarihleri takip ederek sınav tarihlerini öğrenmek mümkün olmaktadır. 

Banka sınavına giriş şartları; sınav tarihleri ve sınav ilerleyiş biçimi gibi banka özelinde belirlenen şartlardan oluşmaktadır. Personel alım ilanı yayınlayan bankanın ilanından bütün ayrıntılar görülebilmektedir. 

Bankacı Olmak için Girilen Sınavlarda Soru Tipleri 

Genellikle banka sınavlarında; genel kültür, genel yetenek, yabancı dil, alan bilgisi olmak üzere 4 ayrı grup değerlendirme kıstası yer almaktadır. Bankacı olmak isteyen adayların; genel kültür ve yetenek sınavlarıyla sayısal-sözel bilgileri ve kültür bilgileri ölçülmektedir. Alan bilgisi ise başvuru yapılan pozisyonun yer aldığı departman ve işin gereklilikleri yönünden; ekonomi, hukuk bilgisi, muhasebe yeteneği, finans becerisi gibi bilgilerini ölçecek sorular sorulmaktadır. Alan bilgisi soruları genelde 120 ile 150 arasında; genel yetenek ve kültür 120; yabancı dil soru sayısı 80 ile 100 arasında seçilmektedir. 

Sınavlara hazırlık için kaynak seçenekleri oldukça fazladır. Yayınevleri, banka sınavlarına yönelik hazırlık ve soru bankası kitapları çıkartmaktadırlar. Bunun yanı sıra internet üzerinde de departmanlara göre sınav soruları hakkında bilgiler ve çalışma soruları yer almaktadır.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi