Blog



Check-Up Nasıl Yapılır?

Check-Up Nasıl Yapılır?

 

Check-up nasıl yapılır sorusunun ayrıntıları; herkes açısından önemli bir konu olmaktadır. Bir kişinin herhangi bir şikayeti olmaksızın belirli aralıklarla check-up yaptırması; hayati önem arz eden koruyucu sağlık tedbirleri arasında yer alır. Çok sayıda rahatsızlıkta erken tanı gerçekleştirilmesi; gerekli olduğu taktirde doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması için elzemdir. 

Check-Up Ne Anlama Gelir?

Kişisel olarak ve herkese özel şekilde uygulanması gereken check-up; temel bir sağlık kontrolü olarak ifade edilebilir. Herhangi bir rahatsızlık durumunda muayeneye başvurmak; genel kontrol esasına dayanır. Ancak kişinin belirli bir rahatsızlık yaşamadan tedbir amaçlı genel sağlık kontrollerinin gerçekleştirmesi; check-up uygulamasının temel mantığını oluşturur. 

Bir dizi tetkik, test ve muayeneden meydana gelen bu kontroller; belirli zaman aralıklarında düzenli olarak uygulanması gereken işlemlerden oluşur. Check-up nedir sorusunun ayrıntıları değerlendirilirken; en çok merak edilen içeriklerden bir diğeri de, check-up uygulamasının neden gerçekleştirildiği konusudur.

Check-Up Neden Yapılır?

Özel bir sağlık sorunu olmayan kişilerin genetik etkenler, çevresel etkiler, yaş gibi faktörlere bağlı olarak sağlık taraması şeklinde gerçekleştirilen check-up uygulamaları, olası bir hastalığın önüne geçmek ve var olan bir rahatsızlığın en erken teşhisiyle önlem almak açısından oldukça önemlidir. 

Düzenli şekilde yapılması önerilen check-up uygulamaları; özellikle son dönemlerin en dikkate değer önlemleri arasında yer alan; koruyucu sağlık tedbirleri kapsamında, ileriye dönük sağlık sorunlarının henüz meydana gelmeden engellenmesi açısından da uygulanır.

 Check-Up Nelere Bakılır?

Yaş, cinsiyet ve genel sağlık kriterlerine göre değişik zaman aralıklarında gerçekleştirilen; check-up nelere bakılır konusu dahilinde öncelikle kişinin bireysel şartları göz önünde bulundurulur. İlk etapta ateş, tansiyon ve solunum hızı ve kalp ritmi ölçümü yapılır. 

Daha sonra genel rutin tetkikler arasında yer alan idrar ve kan örneği talep edilir. Bu genel işlemlerin ardından; dahiliye, göğüs hastalıkları, kardiyoloji, kulak burun boğaz, üroloji ya da kadın doğum gibi çok sayıda branş hekimi ile görüşülür. 

Bu görüşmeler sırasında, alanında uzman hekim gerekli olan tahlil ve kontrollerin gerçekleştirilmesini sağlar. Check-up uygulamasının temeli, bireysel sağlık tedbirlerine dayandığı için her kişinin başvurması gereken branş ya da hekim sayısı farklılık gösterebilir. 

Check-Up Öncesi Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Check-up işlemini yaptırmak isteyen kişiler; ilk olarak güvendiği sağlık kuruluşundan randevu alınabilir.  Temel sağlık kontrolü ile sorumlu hekim tarafından hastaya ait kapsamlı bir anamnez alınır. Bu şekilde uygulamanın içeriği ve türü belirlenir. 

Bunun yanı sıra; check-up öncesi nelere dikkat etmek gerekir sorusu cevaplanırken; kişiden düzenli kullandığı ilaçların işlem öncesi günde kesilmesi istenebilir. Tüm ayrıntılar; görüşülen uzman hekim tarafından sunulacaktır. 

Ayrıca; check-up yapılacak gün, kişinin sağlık kuruluşuna aç olarak gitmesi talep edilir. Bu durumun temel sebebi ise; aç olarak yapılacak tetkiklerin varlığıdır. 8 ve 10 saat arası açlık yeterli olacaktır. Sigara ve kafein gibi unsurlar başta olmak üzere, hiçbir gıda tüketimi check-up öncesi önerilmez. 

Aynı zamanda kişinin o günkü check-up planında batın ultrasonu tarzı içerikler mevcutsa; idrara sıkışık gidilmesi tavsiye edilir. Su tüketiminde ise herhangi bir sakınca görülmemektedir. Sağlık kuruluşuna gidilmesinin ardından; öncelikle kişiye ait idrar ve kan testi alınır. Daha sonra ilgili hekime yönlendirme yapılır. 

Check-up hangi bölümde yapılır sorusu cevaplanırken; farklı pek çok bölüme başvurulması söz konusu olur. Tüm alanların birlikte değerlendirilmesi ve tamamının kapsamlı şekilde alanında uzman hekimlerce incelenmesi; oldukça önemli bir konudur.

  

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi