Blog



En İyi Dijital Çizim Programları Nelerdir? Ücretsiz Çizim Programları

En İyi Dijital Çizim Programları Nelerdir? Ücretsiz Çizim Programları

Dijital çizim, günümüz itibariyle oldukça popüler olan sanatlardan biri haline geldi. Yeteneğiniz olduğu müddetçe her programda parlayacak olsanız da, zamanımızı en etkili şekilde kullanmak isteriz. Dijital çizim programları, güzel bir tasarımı daha kısa zamanda ortaya çıkarma noktasında önemli bir etken. Geniş fırça seçenekleri, kolay ve karmaşık olmayan bir ara yüz, zengin yazı tipi, filtreler, harmanlama modları, ekran tonları gibi birçok özelliğin bir arada olduğu programlar yeteneğinizle birleştiğinde kısa zamanda profesyonel bir çalışma ortaya çıkacaktır. Sizler için ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en iyi dijital çizim programlarını sıraladık. Dijital çizim ile ilgiliyseniz Dijital Çizim Nedir? Nasıl Yapılır? Yeni Başlayanlar İçin Dijital Çizim Tavsiyeleri yazımıza da bakmanızı tavsiye ederiz.

Ücretsiz En İyi Dijital Çizim Programları

 

Medibang Paint

Medibang, 2014 yılında Tokyo’da  kurulan bir Japon girişim uygulamasıdır. İster bilgisayarınız ister tabletinizde ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca telefonlar için apple store ve play storede uygulama versiyonu da bulunuyor. Bilgisayar için kullanacaksanız Medibang Paint Pro versiyonunu indirebilirsiniz. Uygulamanın İngilizce dil seçeneği mevcuttur ve birçok tasarımı yapmak için sizi destekler. Özellikle manga ve anime konusunda tasarımlar ortaya çıkarıyorsanız bu alan için ayrılmış özel bir bölümü ve uygun fırça desenleri mevcuttur. Kolay ve sade ara yüzü, zengin fırça seçenekleri ile  Medibang’ı diğer çizim türleri için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca uygulama, çizimlerinizi paylaşabileceğiniz bir bulut sistemine de sahip. Siz de dijital çizimi ücretsiz olarak yapmak istiyorsanız bu programa göz atabilirsiniz.

 

Tayasui Sketches

Hem androis hem de iOS işletim sistemini destekleyen ücretsiz bir dijital çizim programıdır. Oldukça detaylı olmasına rağmen kolay kullanılır olması sebebiyle birçok dijital sanatçı tarafından severek kullanılan Tayasui Sketches ile profesyonel çizimler yapabilirsiniz. Telefon için de uygulaması olan bu programı genelde illüstratörler tercih ediyor. Karalama yapmayı seviyorsanız da bu uygulamaya bakabilirsiniz.

 

Sketchbook

Dijital çizimden bahsediyorsak bu programa da yer vermekte fayda var. Ücretsiz ve popüler bir uygulama olan Sketchbook artık Autodesk tarafından sunulmadığını belirtmek istedik. Yeni sürümler ve güncellemeler bundan sonra bu şirket tarafından gelmeyecek. Program, Sketchbook Inc. İsmiyle bağımsız bir şirket olarak devam edecek.

Masaüstü, mobil ve tablet seçeneği bulunan Sketchbook’u genellikle mimarlar, grafik tasarımcılar kullanıyor. Mac veya Windows için kullanıma uygundur.

 

Ibis Paint X

Ibis Paint X ile harika mangalar yapabilirsiniz. Manga tasarlamaya uygun ekran tonu, çerçeve ayırıcı  ve metin girişi yapabilme gibi birçok özelliği bulunuyor. Ayrıca  tasarım yaparken ekranı kaydedebilme avantajı sayesinde çok sevilen dijital çizim programlarından biridir. Kayıt altına aldığınız çizim aşamalarını istediğiniz kişiyle paylaşabilirsiniz. Ibis Paint’in kendine ait olan resmi sitesinde dünyanın dört bir tarafından amatör ve profesyonel sanatçılarla çizimlerinizi paylaşabilirsiniz. 7100’ü aşkın fırça stili, 2800’den fazla ücretsiz malzeme, yüksek kaliteli filtre ekleme gibi göz alıcı özellikleri ile Ibis Paint en çok tercih edilen dijital çizim programlarının başında geliyor.

 

MyPaint

Windows ve macOs işletim sistemlerinde kullanabileceğiniz ücretsiz bir dijital çizim programıdır. Masaüstü, tablet ve telefonlarınızda kullanabilirsiniz. Çizim ve illüstrasyon yapmaya uygundur. Çalışırken dikkatinizin dağılacağını düşünüyorsanız grafik arayüzünden bölümleri gizleyebilme imkanı sunar. MyPaint’ten hem profesyoneller hem de çizime yeni başlayanlar faydalanabilir. Temel düzeyde ihtiyacınız olan her türlü aracı bulabilirsiniz.

 

Çizim Programı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

 

Dijital çizimde yeniyseniz ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız öncelikle hangi alanda çalışmalar üreteceğinizi netleştirmekte fayda vardır. Seçeceğiniz alan, kullanacağınız dijital çizim programını doğrudan etkileyecektir. Bazı programlar manga özelliği, bazıları teknik çizim özelliği, bazıları grafik, bazılarıysa illüstrasyon özellikleri ile ön plana çıkar. Bu nedenle alanı belirlemek programı en iyi şekilde değerlendirebilmek açısından önemlidir.

 

Çizim programlarını bilgisayarınızda kullanacaksanız programları bilgisayarınızın zorlanmadan kullanılabilmesi gerekmektedir. Uygun bir bilgisayara sahip değilseniz, tasarımlarınızı yaparken bilgisayarınız donabilir, programı aniden kapatabilir ve sizi zor durumda bırakabilir. Bu nedenle iyi bir ekran kartı ve işletim sisteminiz olduğundan emin olun.

 

Ücretli Dijital Çizim Programları

Profesyonel olarak dijital çizim yapmak istiyorsanız ücretli versiyonların öne çıkan özelliklerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Ücretli dijital çizim programlarında ücretsizlerden farklı olarak birçok kullanışlı özellik bulunur. İşinizi en iyi şekilde yapmak istiyor veya hobinizi ilerletmek istiyorsanız sizler için ücretli dijital çizim programlarını aşağıda sıraladık.

 

  • ProCreate
  • Adobe Photoshop
  • Adobe Illustrator
  • Clip Studio Paint
  • Adobe Fresco
  • Affinity Designer
  • Rebelle 3

 

Bu programlar arasından açık ara farkla öne çıkan uygulama popülerlik açısından ProCreate’dir. ProCreate ödüllü bir uygulamadır. Iphone ve iOs kullanıcıları için özel olarak hazırlanmış olan ProCreate’de taslak ve illüstrasyon çalışmaları üretebilirsiniz. Çizim yapabilmeniz için Apple Pencil’in gerektiğini belirtmekte fayda var. Programda zengin bir fırça kütüphanesi bulunur. Ayrıca birçok insan tarafından kullanıldığı için profesyoneller özel olarak bu uygulama için fırça üretip set halinde sunuyor. Belli bir ücret karşılığında bu sanatçıların fırçalarını alabilir ve kendi programınıza aktarabilirsiniz. Yine popüler bir uygulama olmasından kaynaklı Youtube ve Udemy gibi platformlar ücretli veya ücretsiz olarak birçok eğitim seçeneği mevcut. Bu da sanatınızı geliştirmek açısından oldukça önem arz etmektedir. Profesyonel çalışmalar ortaya çıkarmak istiyorsanız programı satın almayı düşünebilirsiniz.

 

Yeni Başlayanlar İçin Dijital Çizim Tavsiyeleri

Dijital çizimde yeniyseniz işte sizler için tavsiyelerimiz:

 

Pratik en önemlisidir

Birçok yeni başlayan, bir hevesle sanat üretmeye çalışır ve yeteneği olmadığını düşünerek üretmeyi bırakır. Güzel çizimler yapabilmenin pratikten geçtiği ve bu pratiklerin ne kadar sık yapılırsa o kadar başarılı olunacağı unutulmamalıdır.

 

Fazla fırça, desen, filtre kullanmayın

Dijital çizimde yeni olanların genelde yaptığı bir hata çok fazla teknik kullanmaktır. Çalışmanızın profesyonel durmasını istiyorsanız bu sayılan araçlardan az ve öz kullanmanız gerekir.

 

Kısayolları ezberleyin

Çizim yapmak kadar zamanı etkili kullanmak da oldukça önemlidir. Kısayolları ezberleyerek ne kadar hızlı hareket ettiğinizi görünce çok şaşıracaksınız.

 

Katmanları kullanın

Yapacağınız tasarımı parçalara ayırarak katmanlı çalışmak, bir hata yaptığınızda veya çizimde değiştirmek istediğiniz bir yer olduğunda bunları kolaylıkla yapabilmenize olanak sağalacaktır. Çizimi tek katmanlı çalışırsanız değiştirmek istediğiniz ufak bir bölüm bile olsa büyük bir alanı silmek zorunda kalabilirsiniz. Bu da size zaman kaybı yaratacak ve canınızı sıkacaktır. Katmanlı çalışmak size kolaylık sağlar.

 

Eğitim videoları izleyin

Dijital çizim programlarını indirdiğinizde geleneksel çizimden çok daha kolay olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat işin içine girdiğinde böyle olmadığını anlayacaksınız. Birçok kolaylığı ve avantajı bulunsa da iyi bir temeliniz olmadığı zaman dijital çizimde başarılı olamazsınız. Bu nedenle temel sanat eğitimleri alabilir, videolar izleyebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz.

 

Sevdiğiniz sanatçıların çalışmalarını çizmeyi deneyin

İlk etapta en yaratıcı çalışmaları üretmek ne kadar isteseniz de pek mümkün olmayacaktır. Bunun yerine sevdiğiniz sanatçıların çizimlerini inceleyip hangi tekniklerle yapıldığını öğrenmeye çalışın. Onları taklit ederek kendinizi geliştirin ve yeterli seviyeye geldiğinizi düşündüğünüzde kendi özgün stillerinizi ortaya çıkartmaya başlayabilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi