Blog



Göbek Yağını Eritmek İçin 5 İpucu

Göbek Yağını Eritmek İçin 5 İpucu

 

Göbek yağı, kıyafetlerinizin içinde mutsuz hissetmenizi sağlamaktan daha zararlı etkilere de sahiptir. Göbek yağı, iç organ yağı olarak adlandırılır ve özellikle tip 2 diyabet, kalp hastalığı gibi durumlar için önemli bir risk faktörüdür.

Birçok sağlık kuruluşu, metabolik hastalık riskini tahmin etmek için vücut kitle indeksini (BMI) kullanır. Fakat bazı koşullarda bu yanıltıcı olabilir, çünkü aşırı göbek yağına sahip kişiler zayıf görünseler bile yüksek risk altında olabilirler.

Bu bölgeden yağ kaybetmek zor olsa da aşırı karın yağını azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey elbette vardır.

İşte, bilimsel çalışmalarla desteklenen, göbek yağını eritmek için yapılması gereken 5 ipucu!

1. Bol miktarda çözünür lif tüketin

Çözünür lif suyu emer ve sindirim sisteminizden geçerken yiyecekleri yavaşlatmaya yardımcı olan bir jel oluşturur.

Araştırmalar, bu lif türünün tok hissetmenize yardımcı olarak kilo kaybını desteklediğini ve böylece doğal olarak daha az yemek yediğinizi gösteriyor. Ayrıca vücudunuzun yiyeceklerden emdiği kalori miktarını da azaltabilir.

Dahası, çözünür lif, göbek yağıyla savaşmaya yardımcı olabilir.

1100'den fazla yetişkin üzerinde yapılan gözlemsel bir çalışma, çözünür lif alımındaki her 10 gramlık artış için, karın bölgesindeki yağ artışının 5 yıllık bir süre içinde %3.7 oranında azaldığını buldu.

2. Trans yağ içeren gıdalardan kaçının

Trans yağlar, hidrojenin soya fasulyesi yağı gibi doymamış yağlara pompalanmasıyla oluşturulur.

Bazı margarinlerde ve sürülebilir ürünlerde bulunurlar ve sıklıkla paketlenmiş gıdalara eklenirler, ancak birçok gıda üreticisi bunları kullanmayı bırakmıştır.

Bu yağlar, gözlemsel ve hayvan çalışmalarında iltihaplanma, kalp hastalığı, insülin direnci ve karın yağ kazanımı ile ilişkilendirilmiştir. 6 yıllık bir çalışma, yüksek trans yağ diyeti uygulayan maymunların, tekli doymamış yağ oranı yüksek bir diyet yiyenlere göre %33 daha fazla karın yağı kazandığını buldu.

Göbek yağını azaltmak ve sağlığınızı korumak için içindekiler etiketlerini dikkatlice okuyun ve trans yağ içeren ürünlerden uzak durun. Bunlar genellikle kısmen hidrojene yağlar olarak listelenir.

3. Çok fazla alkol içmeyin

Alkolün küçük miktarlarda sağlığa faydaları olabilir, ancak çok fazla içerseniz ciddi şekilde zararlıdır. Bu kapsamda araştırmalar, çok fazla alkolün de göbek yağı almanıza neden olabileceğini gösteriyor.

Gözlemsel çalışmalar, ağır alkol tüketimini, merkezi obezite, yani bel çevresinde aşırı yağ depolanması geliştirme riskini önemli ölçüde artırıyor.

Alkol kullanımıyla ilgili 2.000 kişiyi içeren bir çalışmaya dayanarak elde edilen sonuçlara göre, günlük alkol içen ancak günde ortalama bir içkiden daha az içenlerin, daha az içen ancak içtikleri günlerde daha fazla alkol tüketenlere göre daha az göbek yağına sahip olduğunu gösterdi.

4. Yüksek proteinli bir diyet yapın

Protein kilo yönetimi için son derece önemli bir besindir.

Yüksek protein alımı, iştahı azaltan ve tokluğu destekleyen tokluk hormonu PYY'nin salınımını artırır. Protein ayrıca metabolizma hızınızı artırır ve kilo verme sırasında kas kütlesini korumanıza yardımcı olur. 

Birçok gözlemsel çalışma, daha fazla protein tüketen kişilerin, daha düşük protein diyeti yapanlara göre daha az karın yağına sahip olma eğiliminde olduğunu göstermektedir.

5. Stres seviyenizi azaltın

Stres, böbrek üstü bezlerini stres hormonu olarak da bilinen kortizol üretmek için tetikleyerek göbek yağı kazanmanıza neden olabilir. Araştırmalar, yüksek kortizol seviyelerinin iştahı artırdığını ve karın yağ depolanmasını sağladığını gösteriyor.

Ayrıca, zaten geniş bir bele sahip olan kadınlar, strese tepki olarak daha fazla kortizol üretme eğilimindedir. Artan kortizol, orta kısımdaki yağ kazanımını daha da artırır. Göbek yağını azaltmaya yardımcı olmak için stresi azaltan zevkli aktivitelere katılın. Yoga veya meditasyon yapmak etkili yöntemler olabilir.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi