Blog



Günümüz Şartlarında Yaşayabilme Sanatı

Günümüz Şartlarında Yaşayabilme Sanatı

 

   Hayat çözmesini bilmeyenler için birbirine karışmış kocaman bir ip yığınından farksızdır. Günümüz şartlarında iş bulma sıkıntısı, toplumda zorbalık ya da iletişim bozuklukları, ekonomik sıkıntılar, teknolojiyi yanlış kullanan bağımlı genç nesiller gibi birçok faktör içinden çıkılmaz zorluklar doğurabilmektedir. Peki bu şartlar altında kendimizi nasıl geliştirebilir ve nasıl güzel bir gelecek kurabiliriz gelin beraber bakalım.

 

  • Çevreyi gözlemle ve anlamdır.

  İyi bir gözlemci olup çevreyi anlamlandırmak en önemli etkenlerden biridir. Her insanın gözünde içine bulunduğu durum ve yaşanılanlar farklı şekilde anlamlanır. Yani gerek özgüveninizi arttırmak gerekse iletişim becerilerinizi güçlendirmek için olayların size ne hissettiğinizi ve bu olaylara karşı verdiğiniz tepkileri analiz etmeniz ve değerlendirmeniz gerekir. Sakin kafayla olanları değerlendirdiğiniz zaman bir sonraki diyalog ya da olaylarda hareketlerinizin önceden özenle seçilmiş gibi şekilleneceğine ve kendinize olan güveninizin artacağına şahit olabilirsin. Her koşulda en önemli olan başarabileceğinize olan inancınız olacaktır. Yani özgüveninizi ve iletişim becerilerini güçlendirir ve olayları analiz etmeyi öğrenirseniz her zorluğun üstesinden gelebilir ve kendiniz için en temel adımı atmış olursunuz.

  • Kendi kendinin öğretmeni ol.

  Eğitim denince herkesin aklına ilk olarak okul gelir. Oysaki okul bu koskoca hayat için yeterli değildir. Sadece okulda görülen temel dersler ve bizi meslek hayatına hazırlayan programlar bir insan için gerekli olan eğitimin yarısından azını oluşturur. Bu durum itibarı ile kendi kendimizin öğretmeni olmalı, yatkın olduğumuz ve yapmaktan hoşlandığımız konuların üzerine gitmeli, aklımıza gelebilecek her alanda kendimizi bir üst seviyeye çıkarmak için emek sarf etmeliyiz. 

  • Şikayet etmek yerine çözüm üretmeye çalış.

  Günümüzde herkes çeşitli sıkıntılardan ve zorluklardan yana dert yanıyor. Şöyle dönüp baktığımızda şikayet ettikleri durumlar hakkında çözüm üretmeye çalışan insan sayısı oldukça düşük. Yapılan bir araştırmaya göre yapamayacağız, olmayacak, başaramayacağım dediğimiz şeyler için beyin bahaneler üretmeye başlıyor. Yani bir nebze seni buna inandırıyor. Ama yapabilirim, başarabilirim, bu işin üstesinden gelebilirim dediğin şeyler için ise çözüm yolları üretiyor. Yani bir olay kötüye gidiyorsa, okul zorsa, yalnızsan kimseyle anlaşamıyorsan ya da gelecek hakkında çok karamsarsan her şeyin düzeleceğine inanarak işe başlamalısın. Çünkü sen yapamayacağına inanırsan maça çıkmadan mağlup olmuş sayılırsın. Önce yapabileceğine inanmalı sonra elinden gelenin en iyisini yapmak için çabalamalısın. 

 

  • Kalıplara uymak yerine kalıpları yık.

  Her insan çok özel ve birbirinden farklıdır. Kültürel zenginliği oluşturan temel yapı bu farklılıklardır. Yani kalıplaşan algılar seni sen olmaktan çıkararak başka bir kalıba sokmaya çalışmaktır. Sen farklı olduğun için özelsin. Emin olduklarını savunmaktan korkma. Düşüncelerinin arkasında dur. Olduğun gibi davranmaktan vazgeçme. Hayallerinin, hedeflerinin peşini asla ve asla bırakma. Kadınlar yapamaz, erkekler ne anlar gibi kelimelere asla kulak asma. Kendini, vatanını bir ileri seviyeye çıkarmak için çabala ki herkesin yapamazsın dediği bir şeyi başardığındaki o anın tadını çıkarabilesin.

  • Düştüğünde yerden kalkmasını bil.

  Her şey her zaman istediğimiz gibi kusursuz ilerlemez. Hayat bazen karşımıza engeller çıkarabilir. Ama önemli olan düşmek değil yerden kalkmasını bilmektir. Her düşüş insana ayrı bir deneyim ve bilgi kazandırır. Yani düşmek yerden kalktığınız zaman sizi daha güçlü kılacak bir eylemdir.

  Her şeyi başarabilirsin. Her şeyin üstesinden gelebilirsin. Sadece inan ve olduğun durumdan bir adım ileriye gidebilmek için çabala. Düşündüğünden çok daha güçlüsün.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi