Blog



Günümüzün İnsan İlişkilerindeki Değişimi

Günümüzün İnsan İlişkilerindeki Değişimi

Günümüzün İnsan İlişkilerindeki Değişimi

İnsanoğlunun geçmişten günümüze gelinceye kadar birbirleri ile olan iletişimleri sürekli olarak değişime uğramıştır. İlk insanların barınma ve beslenme ihtiyaçları mevcut iken, günümüzde ihtiyaçlar artık çok çeşitlendi. Yaşamlarını devam etmeleri için barınma, beslenmenin yanı sıra daha birçok alanda gelişen teknolojiye göre farklı ihtiyaçlar ortaya çıktı. 

Günümüz insanı gerek fiziki olarak gerek se sosyal alanda yeni değerler üretmeye başladı. Hayatımızı kolaylaştıracak her şeyi bünyemize katmak için çapa sarf ediyoruz. Hayat standartlarımız üretmiş olduğumuz değer yargılarına göre şekilleniyor. Sosyal alanda aktif olmak isteyen bireyler zamanla fiziki açıdan insanlardan kopuk bir yaşam tarzı ile karşı karşıya kalıyor. Üzüntüleri sevinçlerini tüm yaşamındaki etkinlilerini artık fiziki ortamdan ziyade sanal ortamlarda paylaşım yaparak ön plana çıkarıyor. Sosyal ilişkiler fiziki ortamdan sanal ortama kayması ile birlikte iletişim sorunları da ön plana çıkmaktadır.

Modern Dünyanın Getirdikleri

Her şeyin ötesinde, insanların birbirlerini anladığı, empati kurduğu ve yardımlaşma duygularının ön planda olduğu dönemleri geride bırakmanın hüznü ile, yeni yaşam tarzları üretiyoruz. Artan ve değişin ihtiyaçlar insanları günlük hayatta sadece geçim derdine düşürürken, insan ilişikleri açısından da geri plana atmış oluyor.

Modern dünyada her türlü imkâna sahip iken, insan ilişkileri açısından yoksulluk yaşıyoruz. Kaybolan değer yargılarının yerini şiddet, kin ve nefret duyguları yer almış. Modern dünyanın yaşattığı krizler ile boğuşan insan, hayatındaki sosyal yaşamı daraltarak kendi dünyasında yaşamaya mahkûm ediyor. Modern yaşam tarzlarının yaşandığı dünyada, sosyal ilişkiler açısından ahlaki ve sosyal değerler artık ciddi problem olarak karışımızı çıkan bir gerçektir.

Değer Yargılarının Kayboluşu

Her geçen gün bilimin insanoğlunu kattığı büyük kolaylıklar, diğer taraftan insan ilişkilerinde yeri doldurulamayacak kayıplara da neden olabiliyor. Modern yaşam tarzı, değer yargılarının üzerinden silindir gibi geçerek onların kaybolmasına zemin hazırlıyor. Varlık ile değer arasındaki uçurum giderek açılmakta, örülen duvar ise yükselmektedir. Bilgi ve hayat ile örtüşmeyen insani değerler, insanlığı ve dünyamızı büyük felaketlere doğru gitmesine zemin hazırlıyor. 

Hızlı değişimler toplumlar ve kültürler üzerinde şok etkisi yaparken, kalıcı ve köklü değerlerin kaybolmasına, kısa süreli ilişkilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Artık günümüzde ilişkiler büyük veya küçük birçok sebepten dolayı bozulabiliyor. Bağların eskisi gibi sağlam olmamasından dolayı yakınlık duygusu da uzaklaşabiliyor. Kendini güvensin hisseden yalnızlığı tercih ederek içine kapalı bir dünyada yaşamaya başlıyor.

Empati Kurmanın Önemi

Sosyal ilişkilerde, dünyanın yoğun ve hızlı değişimleri sonucu birey problemleri ile başa başa kalarak çözüm yolarını bulmaya çalışıyor. Ortaya çıkan problemlerin ve sıkıntıların çözüm yolu iletişimde birlik sağlamak ile gerçekleşir. Bireylerin değersizleştirilen hayatı, bunun sonucu olarak da ortaya çıkan ilişkilerdeki sorunlar ancak empati kurarak düzeltilebilir.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi