Blog



Halüsinasyon Nedir? Neden Görülür? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halüsinasyon Nedir? Neden Görülür? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halüsinasyon Nedir?

Halüsinasyon kişilerin kendi zihinlerinde yarattıkları nesnelerden, görüntülerden korkmalarıdır. Herhangi bir şekilde fiziksel bir tehlike olmamasına rağmen kişilerin fiziksel bir tehlike varmış gibi hareket etmelerine halüsinasyonlar neden olmaktadır. Halüsinasyon halk arasındaki tabiriyle hayal kurmak olarak adlandırılır. Ruhsal bir bozukluk olarak bilinen halüsinasyon mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Geçmişte yaşanan travmalar, korkular ve sinir sistemindeki rahatsızlıklar halüsinasyon görmeyi tetikleyen oluşumlar arasında bulunuyor. Kişiler algıladıkları nesnelerden ürpererek sürekli olarak kaçmak isterler. Bu rahatsızlığa sahip kişiler gerçekte olmayan nesnelere dokunma eğilimi gösterirler ve onları koklamaya çalışırlar. Halüsinasyon gören kişilerin %70’inde şizofreni hastalığı bulunmaktadır. Şizofrenin en sık oluşumlu belirtisi halüsinasyon görmek olarak biliniyor.

 

Halüsinasyon Neden Görülüyor?

Halüsinasyon görmek genellikle psikolojik bir hastalıkla bağlantılı olarak gerçekleşir. Kişiler aşağıdaki etmenlere bağlı olarak halüsinasyonlar görebilmektedir. Bu etmenler;

  1. Şizofreni
  2. Parkinson
  3. Alzheimer
  4. Bunama
  5. Migren
  6. Beyin tümörü
  7. Epilepsi
  8. Uyuşturucu madde kullanımı
  9. Uykusuzluk

 

Yukarıdaki etmenlerden en önemlisi şizofreni etmenidir. Şizofreni hastalığına yakalanan kişilerin %70’i halüsinasyon görür. Bu görülen halüsinasyonlar hem görsel hem de işitsel olabiliyor. Şizofreni hastalığı günümüzde ilaçlarla kontrol altına alınsa da %100 tedavisi bulunmuyor. Dolayısıyla bu hastalığına yakalanan kişiler ömür boyu sıklıkları farklı olarak halüsinasyonlar görme eğiliminde olurlar.

 

Halüsinasyon Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kişilerin ilk öncelikle tedavi için bir sağlık uzmanına danışmaları gerekiyor. Doktorlar hangi faktörlerin halüsinasyonlara yol açtığını bulduktan sonra kişilere ilaç tedavisi önerirler. Halüsinasyon ilaçları günümüzde kişilerin rahatsızlıklarını kontrol altına almalarını sağlarlar. Fakat ilaç tedavisi günümüzde tek başına yeterli bir yöntem değildir. Halüsinasyon tedavisi sırasındaki terapilerde son derece önemlidir. Profesyonel bir danışmanlık hizmeti almak kişilerin sorunlarının çözümünde oldukça etkili rol oynayacaktır.

Böylelikle halüsinasyonla baş etme yollarını öğrenmiş olursunuz. İlaç tedavisi + psikolojik destekle beraber halüsinasyon sorunu %90 oranında kontrol altına alınır. Fakat ilerleyen zamanlarda kişilerde hastalığın tekrar nüksetme durumu bulunuyor. Bu sebepten ilaç tedavisinin ve terapilerin aksatılmadan 2 ile 3 yıl sürdürülmesi gerekiyor.

 

Halüsinasyon Gören Kişilerin Davranışları Nasıldır?

Halüsinasyon gören kişilerin duygu durumlarında sürekli olarak korku hakimdir. Kişiler sürekli ürkek davranırlar ve herkesten kaçarlar. Bu rahatsızlığa sahip kişiler temel bakım ihtiyaçlarını bile yapmak istemezler. Diş fırçalamak, banyo yapmak, saç taramak gibi eylemleri yapmaktan kaçınırlar. Kişilerde sürekli olarak yalnız kalma eğilimi hakimdir. Kişi sosyalleşmekten kaçar ve asosyal bir hayat biçiminin içine girer. Bu dönemde kişinin eğitim hayatı, aile hayatı, ilişki hayatı tamamıyla olumsuz yönde etkilenir.

Halüsinasyon gören kişilerde aşırı şüphecilik hakim olmakla beraber obsesif davranışlar sıklıkla görülür. Bu kişilerin zihinleri tamamen kilitlenir. Gerçek ile hayal ürününü ayırt edemezler. Halüsinasyon gören kişiler kendi kendine konuşurlar, sanki yanında birisi varmış gibi hareketler yaparlar.

 

Halüsinasyon ve Şizofreni Bağlantısı!

Halüsinasyon görmek şizofreni hastalığıyla çoğu kez ilişkilendirse de halüsinasyon görmenin altında yatan farklı sebepler olabiliyor. Şizofreni hastalarının %70’ine yakını halüsinasyon görür. Fakat burada ince ayrıntı şizofreni hastalarının gördükleri halüsinasyonlara kişiler tamamen inanırlar ve gerçekmiş gibi davranırlar. Şizofreni hastalarının beyni tamamen kilitlidir. Şizofreni olmayan kişiler ise halüsinasyon gördüklerinde gördükleri şeyin gerçek olmadığını kavrayabilirler, dolayısıyla zihinleri açıktır.

Halüsinasyon sırasında görülen nesnelerin tamamı kişilerin korktuğu şeylerdir. Kişinin başına gelmesinden en çok korktuğu bir olay veya durum varsa halüsinasyonlar bunlarla ilgili olur. Halüsinasyon gören kişilerin kalp atışları çok hızlıdır ve sürekli bir panik hava kişilerin üzerinde hakim durumdadır.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi