Blog



Hangi Baharat Neye Faydalıdır?

Hangi Baharat Neye Faydalıdır?

 

Birbirinden faydalı baharatlar; iyi geldiği durumlara göre kullanılmalıdır. Yani esasen baharatın zararlısı diye bir şey yoktur. Ancak doğru durumlarda kullanımı ve doğru oranda tüketimi önemlidir. Kimi rahatsızlıklar açısından bakıldığında baharat bir ilaç vazifesi görürken; bazı durumlar için de kullanılması önerilmez. 

Peki hangi baharat neye faydalıdır ve hangi şartlar göz önünde bulundurularak kullanılmalıdır? Yazımızda baharat kullanımının ayrıntılarına dair tüm bilgileri sunuyor ve hangi baharatın neye iyi geldiği ile ilgili ayrıntılı bilgi vermeyi amaçlıyoruz.

Baharat Çeşitleri Ve Faydaları

Baharat çeşitleri ve faydaları günümüzde kıymeti daha fazla bilinmeye başlayan bir içeriktir. Aslında eski dönemlerde medikal ilaçların bu kadar yoğun bir şekilde üretilmediği zamanlarda insanların baharatları doğrudan ilaç olarak kullandıkları bilinmektedir. 

Bugün hazırlanan tıbbi ilaçların pek çoğunda da etkili baharatların ekstraktları kullanılmaktadır. Dolayısıyla doğrudan ilaç yerine geçmese de; baharatların doğru ve yerinde tüketimi insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır.

Peki hangi baharatı ne amaçla kullanmalı ve nasıl fayda sağlamalıyız? Şimdi ülkemizde ve dünyada yoğun olarak tüketilen yararlı baharat türlerine ve hangi durumda kullanılması gerektiğine bakalım:

  • Kekik: Buram buram kokusu ve lezzetli tadı ile bilinen baharatlardan birisi olan kekik; aynı zamanda tonik ve antiseptik özellikleri ile bağışıklık sistemini destekleyen önemli bir gıdadır.
  • Nane: Eşsiz kokusuyla kolaylıkla ayırt edilebilen nane baharatı; gerek doğrudan tüketimi gerekse uçucu yağının dış kullanımı sayesinde gaz giderici, spazm önleyici antioksidan ve serinletici etkiye sahiptir.
  • Tarçın: Özellikle tatlılarda yoğun olarak tüketilen ve kültürümüzde köklü bir yere sahip olan tarçın; kan şekerinin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır. Hazmı kolaylaştırıcı etkisi ile de bilinmektedir.
  • Kimyon: En faydalı baharatlar içerisinde yer alan kimyon özellikle hazımsızlık ve gaz şikayetlerine çok iyi gelir. Bu nedenle; nohut ve barbunya gibi hazmı zor olan kuru baklagillerin içerisinde kullanımı önerilmektedir.
  • Kırmızı biber çeşitleri: Pul biber başta olmak üzere pek çok çeşide sahip olan kırmızı biber türlerinin metabolizmayı hızlandırdığı ve soğuk algınlığı durumlarına iyi geldiği bilinmektedir. Bununla birlikte kanser hücreleri ile savaşan ve kan dolaşımını hızlandıran bir yapıya sahiptir.
  • Karabiber: Tüketimi yoğun olan ve çok sevilen baharat çeşitlerinden birisi olan karabiber; antioksidan, spazmı giderici, ateş düşürücü ve idrar söktürücü özellikleri ile şifa kaynağı olmaktadır.
  • Zerdeçal: Köri baharatının faydaları denildiğinde akla ilk olarak zerdeçal gelmelidir. Çünkü özellikle Hindistan civarında yoğun olarak tüketilen köri baharat karışımının temelinde zerdeçal bulunmaktadır. Zerdeçal içeriğinde yer alan ‘kurkumin’ adlı bileşen sayesinde insan vücuduna çok büyük faydalar sağlamaktadır. 

Karaciğeri toksinlerden arındırdığı ve zihni güçlendirdiği bilinmektedir. Aynı zamanda kansere karşı koruyucu olduğuna dair pek çok araştırma bulunmaktadır. Zerdeçal baharatının faydasını arttırmak için karabiber ve zeytinyağı ile birlikte kullanımı önerilmektedir.

  • Biberiye: Antimikrobiyal etkisi ile ön plana çıkan ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olan lezzetli baharatlardan birisi biberiyedir.
  • Karanfil: Kendine has kokusu ile bilinen karanfil; özellikle ağız ve diş eti bakımında öne çıkan bir baharat çeşididir. Ağız kokusunu gidermede faydalı olmakla birlikte; diş ağrılarında kısmi bir şekilde uyuşturma etkisi ile bilinir. Aynı zamanda antibakteriyel bir yapıya sahiptir. Bu nedenle aralıklı olarak ağızda çiğnenen karanfil taneleri sağlıklı bir ağız bakımına yardımcı olacaktır.
  • Zencefil:Kök baharatlar nelerdir diye sorulduğunda akla ilk gelen baharat çeşitlerinden birisidir. Taze ve kuru şekilde kök tüketiminin yanı sıra toz halde de rahatlıkla bulunabilir. Mide rahatsızlıklarına iyi geldiği ve bağışıklığı güçlendirdiği bilinen bir gerçektir. Özellikle kış aylarında kararında yapılacak zencefil çayları; gribal rahatsızlıkların önüne geçecektir.

 

Birbirinden lezzetli baharatlar; aynı zamanda eşsiz birer şifa kaynağıdır. Her bir baharatın doğanın mucizelerini barındıran çeşitli bileşenler içerdiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra; baharatların da tüm diğer yiyeceklerde olduğu gibi kararında tüketimi önemlidir ve bir rahatsızlıkta faydalı olan baharat diğer rahatsızlığa iyi gelmeyebilir. Dolayısıyla ayrıntılı bir araştırma sonucu baharat kullanımını sürdürmekte fayda vardır.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi