Blog



Hasta Olma Korkusu Nasıl Yenilir?

Hasta Olma Korkusu Nasıl Yenilir?

Hasta Olma Korkusu Nasıl Yenilir?

Hasta olma korkusu nasıl yenilir? Nosofobi, bir diğer tanımla hastalık fobisi; bir kişinin herhangi bir hastalık türüne yakalanma hususunda duyduğu aşırı ve anormal korku, kaygı durumudur. Pek çok insan; zaman zaman bu tarz durumlar açısından kaygılanabilir. Bu doğal ve insani bir tutum olmakla beraber; bu olgu bir takıntı ve yoğun endişe durumunu aldıysa, bir uzman desteğine başvurmak gerekir.

Diğer tüm fobi çeşitlerinde mevcut olduğu şekilde; hastalık korkusu rasyonel temellere bağlı değilse ve kontrol dışı bir düzeyde ilerliyorsa; nosofobik olma riski mevcuttur. Hastalık korkusu; erkeklerde daha yaygın görülmekle birlikte, son dönemlerde artış gösteren psikolojik temelli bir rahatsızlıktır.

Hastalık korkusuna sahip olanlar; tüm kontrollerini gerçekleştirdiği ve olumlu netice aldığı zaman dahi korku ve şüphe duymaya devam edebilir. Bu nedenle birden fazla doktora gitme ve aynı sonuçları tekrarlama gibi bir eğilime sahip olabilirler. Ayrıca hastalık takıntısı olarak da bilinen bu rahatsızlıkta, mikroplara karşı duyulan tedirginlik nedeniyle aşırı tedbir alma gibi durumlar ortaya çıkabilir. 

Hasta Olma Korkusu Belirtileri

Nosofobinin pek çok farklı etkene bağlı olarak meydana geldiği bilinmektedir. Bir tür kaygı bozukluğu çeşidi olduğu için; anksiyeteye benzer belirtiler ön plana çıkar. Psikolojik ve fiziksel temelli bazı belirtiler şu şekildedir:

Hastalık Korkusunun Fiziksel Belirtileri

  • Çarpıntı
  • Kalp ritminin hızlanması
  • Kaşıntı
  • Nefes darlığı şikayeti 
  • Fazla terleme
  • Nefes alışverişinde hızlanma
  • Panik atak
  • Bedene iğne batması hissi

Hastalık korkusu durumunun temel fiziksel belirtileri; daha çok kaygı bozukluğu semptomlarıyla paralel olarak ilerleme gösterir. Buna ek olarak rahatsızlığın psikolojik tarafı da mevcuttur:

Hastalık Korkusunun Psikolojik Belirtileri

  • Devamlı endişeli ruh hali
  • Obsesif davranışlar
  • Özellikle hijyen ve yeme içme gibi unsurlara dair takıntılı yaklaşım

Yukarıda ifade edilen temel şartlar kişide bulunuyorsa; bir psikoloğa danışmak uygun olabilir. Hastalık korkusu temelde; bir fobi türü olduğu için en etkili tedavi yöntemlerinin başta psikolojik doğru tutum ve yaklaşım olduğu görülebilir. Hastalık korkusu belirtileri açıklamasının ardından; bu rahatsızlığın neden ortaya çıktığına bakalım: 

Hastalık Korkusunun Ortaya Çıkma Sebepleri 

Nosofobi rahatsızlığı kişiye göre değişiklik gösteren pek çok sebebe işaret etmektedir. Ancak ortak yön olarak diğer fobilere sebep olan etkenlerin nosofobi için de geçerli olduğunu söylemek mümkündür. Çevresinde ciddi bir hastalık ya da ölüm gibi süreçleri görerek bundan çok etkilenmiş kişiler, genetik etkenler, farklı travmalar, psikolojik rahatsızlıklar, çocuklukta aile tarafından aşırı korumacı tutum ve uzun süren stres dolayısı ile kaygı bozukluğu gibi çok sayıda etken hastalık korkusuna sebep olabilen unsurlar arasında yer alır.

Hastalık Korkusu Tedavi Yöntemleri

Genel olarak kaygı bozukluğu neticesinde gelişen fobilerde mevcut olan tedaviler nosofobi için de geçerli olmaktadır.Bu rahatsızlığın ortaya çıkış nedenleri farklı olduğu için kişiye göre uygulanan tedavi yöntemlerinde de değişiklik gözlenebilir. Bunun yanı sıra bazı temel tedavi biçimleri ön plana çıkmaktadır.

 Duyarsızlaştırma Terapi Yöntemi

En sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden birisi olan duyarsızlaştırma terapisinde fizyolojik bir temel geçerli olmaktadır. İzole olmuş anıların işlenmesi ve beynin gerekli olan tepkiyi göstermesi amaçlanır. Bu yöntem ile nosofobiye sebep olan travmanın gün yüzüne çıkarılması ve çözülmesi hedeflenir.

Meditatif Yöntem

 Hasta olma korkusu tedavisi dahilinde etkin tedavi yöntemlerinden bir diğeri de meditasyon ve yoga benzeri tekniklerdir. Bu sayede olumsuz ve kaygı bozukluğu oluşturan ruh halinden çıkarak farkındalık düzeyini artırmak amaçlanır. Ayrıca ilaç tedavisi ve bilişsel davranışçı psikoterapi gibi yöntemler de uygulanan tedaviler arasındadır.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi