Blog



Hasta olma korkusu nasıl yenilir?  Neden ortaya çıkar?

Hasta olma korkusu nasıl yenilir?  Neden ortaya çıkar?

Hasta olma korkusu psikolojik sorunlar içinde yer alan ruhsal bir bozukluktur. Her insan hasta olmaktan korkar, fakat bazı insanlar bu durumu abartınca durum psikolojik bir bozukluğa dönüşüyor. Hastalık olma korkusu yaşayan kişiler sürekli bir düşünce hali içindedirler. Bu kişiler aynı zamanda obsesif bir ruh haline sahiptir. İnsan psikolojisi sosyolojik olarak çevrede yaşanan faktörlerden oldukça fazla etkilenir. Hastalık olma korkusunun altında yatan sebepler genel olarak çevresel etmenleridir.

 

Bu korku kişide çocukluk çağında gelişir. Eğer ki kişinin ebeveynleri takıntılı kişilerse ve sürekli olarak korumacı bir davranış modeline sahip durumdaysalar çocuklar bu durumdan oldukça fazla etkilenir. Kişilerde hastalık korkuları hiçbir zaman biranda oluşmaz, bu korku tamamıyla geçmişte yaşanan travmatik olaylarla ilişkilendirilir.

 

Madde Madde Hastalık Korkusunun Nedenleri

Hastalık korkusu kişilerde şu etmenlere bağlı olarak ortaya çıkar;

• Sosyolojik faktörler,

• Ailesel faktörler,

• Yaşanılan kötü olaylar,

• Travma etkisi yaratacak olayların yaşanması,

• Aile içi şiddet,

• Kişinin bir yakınını hastalıktan kaybetmesi

• Ölüm korkusu,

• Çocukluk döneminde öğrenilmiş davranış modelleri,

Şeklindedir.

 

Hastalık Korkusu Kendiliğinden Geçer Mi?

Ruhsal bozukluklar içinde en sıkıntılı olan bozukluklar hastalık korkusu sorunudur. Hastalık korkusu çocukluk yaşlarında gelişmeye başlayan ve kişinin yetişkinlik döneminde alevlenen bir süreçtir. Hastalık korkusu yaşayan kişiler günümüzde psikolojik destek almaktan çekinirler ve sorunlarını anlatmaktan korkarlar. Hastalık korkusu obsesif- kompulsif bozukluk türüyle de yakından ilişkilidir. Çünkü bu korkuyu yaşayan kişilerin akıllarında sürekli olarak tekrarlayıcı düşünceler hakimdir. Bu tekrarlayıcı düşünceler genellikle kişilerin en çok korktukları senaryolarla ilgilidir. Bir süre sonra kişiler kendi düşüncelerinden korkar hale gelerek korkunun esiri oluyorlar.

Hastalık korkusunun kendi kendine geçmesi mümkün değildir. Kişilerin bu süreçte mutlaka psikiyatrik ve psikolojik destek almaları gerekiyor. Tedavinin başarıya ulaşmasında BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi + ilaç tedavisi %90 oranında rol oynar.

Hastalık Korkusu Tedavi Yöntemleri

Hastalık korkusu her ne kadar zor tedavi edilebilen bir ruhsal bozukluk olsa da sorunu kontrol altına almak mümkündür. Fakat bu süreç oldukça uzun soluklu bir süreçtir. Kişiler bu süreçte düzenli olarak terapi almalıdır. Bilişsel Davranışçı Terapi adı altında verilen terapilerin bozuklukta %70 oranında etkili olduğu bilinmektedir. %30’luk kısmı ise ilaç tedavisi tamamlamaktadır. Bu iki yöntemin bir arada uygulanabilmesi son derece önemlidir. BDT seansları kapsamında bozukluk 10 ile 12 seanslık zaman dilimi içinde tedavi edilebiliyor. İlaç tedavisinin kullanımı ise yaklaşık olarak 2 ile 2,5 yıl sürebiliyor. Bu sürecin uzayıp, kısalmasını tamamen psikiyatri belirlemektedir.

 

Hastalık korkusunda kullanılan psikiyatrik ilaçların listesi şu şekildedir;

• Atarax

• Laroxyl

• Cipralex

• Xetanor

• Cipram

• Tiopram

• Lustral

• Citoles

• Cymbalta

Yukarıdaki ilaçlar aynı zamanda kaygı bozukluğu tedavisinde de kullanılan antidepresan ilaçlar olarak biliniyor.

 

Hastalık Korkusu Yaşayan Kişilerin Davranışları Nasıl Olur?

Hastalık korkusu yaşayan kişilerde derin düşünceler hakim olur. Kişi bu süreçte içine kapanık olur ve kimseyle konuşmak istemez. Bu dönemde kişiler sürekli olarak internetten araştırma yaparlar, kendilerini rahatlatmak için yapılan bu araştırmalar kişileri daha çok bağımlı yapar. Hastalık korkusu psikolojik olarak bir bağımlılıktır. Kişi hastalıklardan korktuğu için sürekli olarak hastanelerde test yaptırır. Bu dönemde kişiler ufacık bir vücut ağrısını bile kansere yorarlar. Korku bir süre sonra eyleme geçerek kişiler sürekli olarak hastanelere giderler.

Hastalık korkusu kişinin içinde bir ürperti oluşumunu tetikler. Kişinin en çok korktuğu senaryolar sürekli olarak kişinin aklına gelir, kişi düşüncelerini düşünmemeye çalıştıkça daha çok düşünür. Bu süreç tedavi edilmediği taktirde kişinin ruhsal bozukluğu daha fazla artar.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi