Blog



Hızlı Koşmak İçin Hangi Kaslar Geliştirilmeli?

Hızlı Koşmak İçin Hangi Kaslar Geliştirilmeli?

 

Hızlı koşabilmek için vücuttaki doğru kasları geliştirmeye odaklanmak oldukça önemlidir. Doğru teknikler ve geliştirilmiş vücut kasları, sizin daha hızlı koşmanızı sağlayacak temel unsurlardır. Bu nedenle koşu hızınızı arttırmak için çalıştırmanız gereken temel birkaç kas grubundan bahsedeceğiz. Doğru antrenmanlarla birlikte belirtilen kasları geliştirmeye yöneldiğiniz takdirde fırtına gibi koşmak için hiçbir engeliniz kalmayacak! 

Daha hızlı koşmak için geliştirilmesi gereken en önemli vücut bölümleri bacak ve kalçadır. Bu nedende spor rutininiz bu kasları geliştirmeye yönelik olmalıdır. 

Hızlı Koşmak İçin Hangi Bacak Kasları Çalıştırılmalı?

Kuadriseps

Kuadriseps, uyluklarınızın önünde bulunan kaslardır. Bu kaslar bacağı kaldırır ve koşucuyu ileri doğru iter. Vücudunuzdaki kaslar koordineli çiftler halinde çalışır. Yani, bir kas grubu bir yönde çekerken diğer kas grubu koordineli bir şekilde ters yönde çeker.

Kuadriseps de koşucular için en önemli koordinasyon çifti olan hamstrings ile birlikte çalışır. Kuadriseps, hızlı koşmayı sağlamak için için bacakları öne doğru çeker. Belirtilen kuadriseps ve hamstrings kasları ne kadar güçlü olursa, bacaklarınız vücudunuzu o kadar hızlı çeker ve bu sayede hızlı koşabilirsiniz.

Hamstrings

Hamstringler, kuadriseps ile çalışan ve uylukların arkasında yer alan büyük kaslardır. Bacağı geri çekerler, böylece koşucular zemini itme gücüne sahip olur. Hem kuadriseps kasları hem de hamstringler aynı anda bacaklar üzerinde çalışır, bu nedenle bu kaslar üzerinde çalışmak hızınızı ve elastikliğinizi arttıracaktır. 

Hızlı Koşmak İçin Hangi Kalça Kasları Çalıştırılmalı?

Koşarken, kalça kaslarının bacaklardan daha az çalıştığını görebilirsiniz. Bunun nedeni, çok fazla oturmaktan zayıflamış olan kalça kasları olabilir. Bacakların yaralanmasını önlemek için arka taraftaki kasları devreye sokmalısınız.

Kalça Fleksörleri

Kalça fleksörleri, kalçaları çevreleyen kalça kasları, kuadriseps ve hamstringlerle çalışan bir grup kastır. Bu kaslar genellikle göz ardı edilir, ancak hızlı koşmak isteyenler için çok önemlidir, çünkü çevik kalça fleksörleri bacaklarınızın hızlı ve vücudunuzun geri kalanıyla uyum içinde hareket etmesine kolaylık sağlar. Özellikle kalça fleksörlerini germek koşu boyunca yaralanmaları engellemek ve hızı korumak için oldukça önemlidir.

DAHA HIZLI KOŞMANIZI SAĞLAYACAK PÜF NOKTALAR

Koşucular her zaman daha hızlı ve daha uzun süre koşmanın yollarını aramaktadırlar ve şimdi ise, ikisini birden yapmanın kolay bir yolu var! Koşu antrenmanınıza temel antrenmanı, kuvvet geliştirmeyi ve varyasyonları dahil etmek, performansınızı artırmanıza ve uzun mesafelerde dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Ağırlık Antrenmanları

 

Ağırlık antrenmanı, vücut ağırlığıyla veya ek ağırlıkla olmak üzere spor rutinine eklendiğinde bacak kaslarını geliştirmek için birebirdir. Bu tür antrenmanlar vücudunuzun daha hızlı bir şekilde esnemesine yardımcı olur ayrıca yorgunluk başladığında duruşunuzu güçlü tutar. 

İyi gelişmiş kaslar, kemikleri ve eklemleri korumak için gereklidir, bu da daha az stres kırığı ve daha az koşu yaralanmaları ı anlamına gelir. Bu kapsamda ağırlık çalışmasının kemik yoğunluğunu arttırdığı ve bağ dokusunu güçlendirdiği, yırtılma ve kırılma riskinizi azalttığı da gözlemlenmiştir.

Beslenme

İyi uygulanmış bir antrenman planının yanı sıra beslenme, performansı artırmanın anahtarıdır.

Bir hafta boyunca ne yediğinizi, belirli yiyecek türlerinin size kendinizi nasıl hissettirdiğini, enerji seviyenizi ve sindirim problemlerinizi not alın. Gün boyunca farklı zamanlarda biraz karbonhidrat, protein veya yağ ekleyerek diyetinizi değiştirmenin enerji seviyenize ve performansınıza yardımcı olduğunu görebilirsiniz.

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi