Blog



İyi Bir Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

İyi Bir Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

 

İyi bir aydınlatma nasıl olmalıdır? Mekanların aydınlatmaları yapılmadan önce ilk olarak günlük ışık alma kapasiteleri net bir şekilde belirlenmelidir. Ardından yapılan bu saptamalar sonucunda gerekli aydınlatma sistemlerinin kullanımı sağlanmalıdır.

Mekanların görünümlerini sağlayan ve onları ön plana çıkaran en önemli unsur hiç şüphe yok ki iyi bir ışık ve iyi bir aydınlatma. Evlerde ve dış mekanlarda farklı yaşam alanları için uygun aydınlatmalar seçilmesi ise göz sağlığı açısından son derece gerekli.

Evde Uygun Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

Evde uygun aydınlatma nasıl olmalıdır? Evlerde aydınlatma seçimleri yapılırken odalarda ihtiyaç duyulan ışık miktarları belirlenmelidir. Farklı yaşam alanlarında farklı ihtiyaçlar olduğundan her aydınlatma her alanda kullanılmaya uygun nitelik taşımayabilir. Bunun için ilk yapmanız gereken odanın niteliğini belirlemektir. 

Örneğin bir yemek alanını ele alalım. Bu alanda kullanacağınız yemek masanızın üzerinde tercih edeceğiniz bir sarkıt lamba, yemek alanınızda daha hoş bir ambiyans oluştururken yemeklerin ön plana çıkmalarını sağlar. Bu sayede yemek masanızın etrafında iyi bir ışık ve iyi bir hava oluşur. 

Oturma odalarında samimi ve rahat okuma, film izleme alanları oluşturmak için lambaderler veya daha loş ışık veren aplikler, duvar aydınlatmaları kullanılması hem fonksiyonel hem de şık çözümlerdir. 

Yatak odalarında tavan aydınlatmasına ek olarak duvar aydınlatmaları tercih edilebilir, giyinme odalarında veya dolapların içlerinde led ışıklardan faydalanılabilir.

 

Yaşadığımız Ortamda Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

Yaşadığımız ortamda aydınlatma nasıl olmalıdır? Aydınlatmalar, ortamları birbirinden ayırt etmede ve ortamlara fonksiyonellik kazandırmada en önemli unsurlardır. Aydınlatmalar sayesinde bir alan asıl görünümüne kavuşur ve odak noktası olur. Farklı yaşam alanlarında farklı tonlarda aydınlatmalara ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle odalarda oluşturulmak istenen ambiyanslar üzerinden gerekli işlemler yapılmalıdır.

Evlerde farklı ortamlara uygun nitelikte farklı aydınlatmalar seçilirken ortaya karmaşık bir ışık görüntüsünün çıkmasını önlemek adına aydınlatma seçimleri yapılırken uyum faktörü göz önünde bulundurulmalıdır. Aydınlatmalarda kullanılan açık tonlar, alanlara daha geniş görünümler kazandırırken koyu tonlar ise daha rahat ve sofistike ambiyanslar oluşturur.

Yaşanılan ortama uygun aydınlatma sistemleri belirlenirken ampul seçimi hafife alınmamalıdır. Piyasada yer alan binlerce farklı renkte, tonda, şekilde ve güçte olan ampuller arasından seçim yapılırken en çok dikkat edilmesi gereken özellik ampulün renk sıcaklığıdır. Sıcak tonlarda ve beyaz renkte ışık veren ampuller evler için idealdir. Bu özellikteki ampuller, oturma odalarında ve yatak odalarında rahatlıkla kullanılabilme imkanı sunarlar. Soğuk tonlarda ışık yayan beyaz ampuller ise banyolarda ve çalışma alanlarında tercih edilebilirler. Banyolarda kullanılacak ampullerde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur beyaz renkteki ampulün tonuna dikkat edilmesidir. Gece karanlık bir banyoda aniden yakılan bir beyaz ışık gözlere zarar verebilmekte ve anlık görme kayıplarına neden olabilmektedir. 

İçerisinde bulundurduğu led sistemler sayesinde mavi ışık yayarak daha uzun süre uyanık kalmayı sağlayan beyaz ışıklar atölyelerde, çalışma alanlarında, ders çalışma alanlarında, garaj vb. Yerlerde rahatlıkla tercih edilebilirler. 

 

Uygun Aydınlatma Nedir?

Uygun aydınlatma nedir? Uygun aydınlatma, mekanların özellikleri göz önünde bulundurularak kullanılan aydınlatma sistemlerini ifade eder. Alanlar aydınlatılırken kullanım şartlarına bağlı olarak farklı aydınlatma seçenekleri uygulanabilmektedir. Bu aydınlatma seçenekleri içerisinden en uygun olanının seçilmesi için kişilerin zevkleri ve alanların durumları, eşyaların konumları değerlendirilmektedir. 

 

Doğru Aydınlatma

Doğru aydınlatma, alanlara uygun aydınlatmanın kullanılmasını ifade etmektedir. Farklı özellikte binlerce aydınlatma, ampul, avize vb. Seçenek bulunmaktadır. Işığınızı kontrol edebilmek için farklı dimmer seçeneklerinden de faydalanabilirsiniz.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi