Blog



KADINLARDA GÖRÜLEN PSİKOLOJİK HASTALIKLAR

KADINLARDA GÖRÜLEN PSİKOLOJİK HASTALIKLAR

Her birimizin hayatlarında zor geçen bazı dönemler olmaktadır. Sorunsuz geçen, pürüzler olmadan yaşanan hayat zaten neredeyse hiç yoktur. Önemli olan bu zorlu dönemleri nasıl atlattığımızdır. Her bir sıkıntının bizlere bir geri dönüşü bulunmaktadır. Bu geri dönüşler kendilerini genellikle hastalıklar üzerinden göstermektedir. Özellikle kadınlarda daha sık görülen bazı psikolojik rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bu rahatsızlıklar kendini hemen göstermese bile zaman içinde göstermektedir. Bizler de sizler için bu yazımızda kadınlarda görülen psikolojik hastalıklarından bahsettik. Detaylar yazımızın devamında… 

Psikolojik Bozukluklar Nelerdir? 

Ruh sağlığı ile doğrudan ilişkili olan hastalıklar kişilerin hayatlarını oldukça kısıtlayabilmektedir. Diğer fiziksel hastalıklar kadar ciddiye alınması gerekmektedir. Bu sebeple psikolojik hastalıkların en kısa sürede tespit edilip tedavisine başlanmalıdır. Peki özellikle kadınlarda görülen bu psikolojik rahatsızlıklar nelerdir? 

  • Premenstrüel Sendrom:Kadınların regl dönemlerinden yaklaşık olarak 1 hafta önce ortaya çıkan bu sendrom regl dönemlerinin başlangıcına kadar sürmektedir. Bu sendrom kendisini huzursuzluk ve gerginlikle gösterir. 
  • Annelik Hüznü:Yeni doğum yapan kadınlarda görülen bu hastalık, kendini doğumdan sonra üçüncü ya da dördüncü günde göstermektedir. Kısa süreli olarak kendini gösteren bu hastalığın 10. günde son bulması beklenir. Annelik hüznü olarak bilinen bu hastalık kendini baş ağrısı, uyku sorunları ve dalgınlık ile göstermektedir. 
  • Lohusalık Depresyonu:Annelik hüznüne benzeyen bu hastalık doğum sonrasında başlamaktadır. Fakat 12 hafta kadar sürdüğü görülmektedir. İlk başlarda kaygı ile kendini gösteren bu hastalık daha sonrasında dikkat dağınıklığı, iştahsızlık ve yetersizlik ile kendini göstermektedir. 

Bu hastalıklar kadınlara özgü psikolojik rahatsızlıklar şeklinde tanımlanmaktadır. Bunlar haricinde kadınlarda ve erkeklerde görülen bazı psikolojik rahatsızlıklar bulunmaktadır. Onlar da şu şekildedir: 

En Sık Görülen Psikolojik Hastalıklar 

Kadınlara özgü olan psikolojik hastalıklar dışında kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de yaygın bir şekilde görülen hastalıklar vardır. Bu hastalıklar Türkiye’de olduğu gibi dünyada da yaygın bir şekilde görülmektedir. En sık görülen psikolojik hastalıklar başlıca şu şekildedir: 

  1. Depresyon 
  2. OKB 
  3. Sosyal Fobi 
  4. Panik Atak 
  5. Stres Bozukluğu 
  6. Bipolar 

 

  1. Anksiyete Bozukluğu

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi