Blog



Kedi Maması Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Unsurlar

Kedi Maması Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Unsurlar

 

Kedi maması seçimi, evcil hayvan sahibi olan pek çok kişinin bile zaman zaman gözden kaçırdığı ya da üzerinde durmadığı bir konudur. Bizlerle birlikte aynı hayatı paylaşan, aynı evde zaman geçiren ve tıpkı bizler gibi fiziksel ve psikolojik problemler yaşayabilen küçük dostlarımıza her açıdan hassas yaklaştığımız gibi kedi maması seçimi konusunda da oldukça hassas olmamız gerekir.

Kediler, özel bir sindirim sistemine ve özel bir fizik yapısında sahip hayvanlardır. Sindirim sistemleri, onları etçil olarak kabul eder ve bu şekilde çalışır fakat evcilleştirilmiş kediler artık etçil olmaktan çıkarak mamalarla beslenmeye başladıkları için, kedi maması seçimi konusunda yanlış bir tercih yapıldığı takdirde bir takım besin değerleri yönünden eksik kalabilirler.

İşte burada devreye giren mama seçimi, öncelikle küçük dostunuzun günlük olarak ihtiyaç duyduğu değerleri mutlaka içermelidir. Kedi maması seçimi konusunda şunlara dikkat etmelisiniz;

  • Kedinizin yaşı
  • Kedinizin kısırlık durumu
  • Varsa sağlık problemleri
  • Vücudu için gerekli olan değerler
  • Tüy yapısı ve tüy sağlığı

 

  • Kedinizin Yaşı

Kedilerin ihtiyaçları da tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşlarına göre farklılık göstermektedir. Genç yaşlarında bir kedi, çok daha fazla enerji sarf ettiği için çok daha fazla proteine ihtiyaç duyar fakat daha ileri yaşlardaki bir kedinin günlük enerji harcaması kısıtlıdır bu yüzden tahıl ve yağ bakımından dengeli mamalar kullanılması gerekir. Yavru kedi maması seçiminde ise ilk 1 ay kedi sütü tozu ve devamındaki 2 ay ise yaş kedi maması ile beslenmesi önerilir. Aksi halde sindirim sistemleri ve bağışıklık sistemleri olumsuz yönde etkilenecektir. Bu ve benzeri pek çok nedenden dolayı kedinizin yaşını göz önünde bulundurmanız gerekir. 

  • Kedinizin Kısırlık Durumu

Kedilerde kısırlaştırma işlemi sonrasında vücutlarında hormon dengesizlikleri yaşanır. Bu hormon eksikliği, sadece üreme ile ilgili sorunlar oluşturmaz. Ruhsal ve psikolojik durumu, diğer fiziki fonksiyonları ve hareket kabiliyeti gibi birden fazla durum bu dengesizlikten etkilenir. Kısır kedilerde, vücut değerlerinin takibi sağlanmalı ve kısır kedi maması tercihi yapılmalıdır. Özellikle kısır kedilerde ihtiyaç olan fakat karşılanmayan değerlerden kaynaklı olarak aşırı tüy dökülmesi, cilt bozulması ve farklı organ sorunları yaşanabilir.

  • Varsa Sağlık Problemleri

Kedilerde, tıpkı insanlarda olduğu gibi kalıtsal hastalıklarla dünyaya gelmiş ya da yaşamının bir bölümünde geçişi hastalıklar yaşıyor olabilir. Örnek vermek gerekirse, kedilerde sıkça rastlanan idrar yolları problemleri için beslenme düzeni, mama seçimi ve ihtiyaç duyduğu günlük besin değerleri tamamen farklıdır. Bu şekilde farklı hastalıklar ve vücut rahatsızlıkları için özel üretilmiş mamaları veteriner tavsiyesi ile kullanmanız gerekir.

 

  • Vücudu İçin Gerekli Olan Değerler

Küçük dostlarımız zaman zaman vücut dengesini yitirerek halsiz düşebilir. Veteriner kontrolü altında vücut değerlerine dair ölçümler yapıldıktan sonra, vücutta eksik bulunan değerlere yönelik mama kullanımına başlanmalıdır. Hassas bir bağışıklık sistemine sahip olan dostlarınız için doğru kedi maması seçimi yapmanız önemlidir.

  • Tüy Yapısı Ve Tüy Sağlığı

Farklı ırklara sahip olan kedilerde farklı tüy yapıları ve farklı tüy problemleri görülebilir ya da tüysüz bir yapıya sahip olan kedilerde cilt sağlığının korunması açısından daha zengin bir beslenme gerekebilir. Örnek vermek gerekirse, tüyleri çok uzun olan kedilerde tüy dökme problemi de aynı şekilde fazlaca yaşanır. Dönemsel tüy dökme dönemlerinde yine dönemsel olarak kullanılabilecek mamaları takip etmeli ve buna göre mama tercihinizi bir süreliğine değiştirmeniz gerekebilir.

 

 

Küçük dostlarınız için yapabileceğiniz en iyi şey, onları çok sevmek ve beslenme düzenlerine gereken ilgiyi göstermenizdir.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi