Blog



Kedi ve Köpeklerde Parazit Tedavisi Parazit Neden Olur?

Kedi ve Köpeklerde Parazit Tedavisi Parazit Neden Olur?

Birçok canlıda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de parazit görülebilmektedir. Parazitler, canlının üzerinde veya içinde, sürekli ya da geçici olarak yaşayan ve canlıdan beslenen organizmalardır. Bu parazitler, hayvanların enerjisini düşürmekte, onları halsiz ve güçsüz bırakmaktadırlar. Bu nedenle parazitin tespit edildiği kedi ve köpeklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir.

Peki kedi ve köpeklerde parazit tedavisi nasıl yapılır, iç parazit neden olur, parazit problemleri nelerdir inceleyelim.

Kedi ve Köpeklerde İç Parazit

İç parazitler, minik dostlarımızın iç organlarına yerleşen, burada da ondan besleyen ve yaşayan organizmalardır. Evcil hayvanımızın sağlığını olumsuz olarak etkilemekte, ona zarar vermektedir. Bu iç parazitlere örnek olarak tenya, yuvarlak solucanlar, kancalı solucanlar, giardia’yı verebiliriz.

İç Parazit Tedavisinin Önemi

Evcil dostumuzdaki parazitlerin insanlara da geçebilme ihtimali vardır. Bu nedenle dostumuzun sağlığı kadar kendi sağlığımız için de parazit tedavisi çok önemlidir. 

Parazit Tedavisine Ne Zaman Başlanmalı?

Zorunlu durumlar haricinde 45-60 gün arasında kedi ve köpeğinizin parazit aşısına başlanması gerekmektedir.

Parazit Tedavisi Tekrarlanmalı mıdır?

Genellikle parazit tedavisi her üç ayda bir tekrarlanmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde Dış Parazit

Dış parazitte de iç parazitteki gibi önlemlerin alınması oldukça önemlidir. Günümüzde geliştirilen ilaçlar sayesinde iç ve dış parazit tedavisi yapılabilir ve evcil hayvanınızı bu sorundan kurtarabilirsiniz. Dış parazitler, kedi ve köpeklerde bit, kene, pire gibi canlıların görülmesidir. 

Dış Parazit İlaçları

Dış parazit ilaçları bit ve pireye karşı koruma sağlayan ilaçlardandır ve enseye damlatılarak yapılmaktadır. 

Dış Parazit İlacının Etkisi Ne Kadar Sürer?

Genelde bit ve pireye karşı 3 ay koruma sağlarken keneye karşı ise 45 günlük koruma sağlar.

Pire tasmaları, tozlar ve şampuanlar da dış parazite karşı alınan önlemler arasındadır. Fakat en etkili yöntem aşıdır.

Kedi ve Köpeklerde Parazit Neden Olur?

Kedi ve köpekler, ne bulurlarsa ağızlarına götürüp yemeye eğimlilerdir. Bu nedenle onlarda birçok parazit bulunabilir. Bu parazitler, doğuştan anne ile birlikte geçebildiği gibi beslenme şekillerine bağlı olarak da sonradan ortaya çıkabiliyorlar.

Evcil hayvanınızın aşılarının tam olması hem sizin hem de onun sağlığı açısından çok önemlidir. Minik dostunuzun aşısını düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi