Blog



KEDİM MAMA YEMİYOR NE YAPMALIYIM? KEDİNİN İŞTAHI NEDEN KESİLİR?

KEDİM MAMA YEMİYOR NE YAPMALIYIM? KEDİNİN İŞTAHI NEDEN KESİLİR?

Evimizin ve hayatımızın neşesi olan kediler bazı zamanlarda mama yemekte sorun yaşar. Kedilerin bazı durumlarda iştahı kesilebilir, bu durumun fiziksel veya duygusal olarak çeşitli sebepleri olabilmektedir. 

Kedim Yemek Yemiyor

Kediniz mama yemiyorsa mutlaka onu gözlemlemeli ve sorunun ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız. Aksi halde kötü sonuçları olabilir. Peki kedinizde bir iştah problemi olup olmadığını nasıl anlarsınız? 

Birdenbire kilo kaybetmesi

Kusma, ishal gibi sindirim problemleri yaşaması

Nefes almada güçlük

Ateş

Karında şişlik olması

Göz küresinin dışa çıkık olması

Bu durumlardan bir veya birkaçı varsa kediniz iştah problemi yaşıyor demektir. Bu durumları yaşayan kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz.

Kedinin İştahı Neden Kesilir?

Kedilerin iştahının kesilmesi durumu fiziksel ve duygusal olabilir. İşte bazı olası sebepler;

Hastalık

Her hayvan da olduğu gibi kedide de yemek yememek önemli bir sorundur fakat kedilerde daha dikkat edilmesi gereken bir durumdur. İştahsızlığının sebebi; çeşitli enfeksiyonlar, bağırsak sorunları, kanser, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar sebebi ile olabilir. Bu durumda uygun bir tedaviye ihtiyacı olacaktır.

Yeni Aşı Olması

Rutin aşılarının ardından kedilerde halsizlik ve iştahsızlık olması yaygın olarak görülür. Bu durumda yapılması gereken şey kedinizi rahat ettirmek ve beklemektir. Kediniz kendiliğinden bir süre sonra eski haline dönecektir.

Seyahat Etmek

Kediler alışkanlıklarına düşkündür ve bu alışkanlıkları değiştiğinde huzursuz olabilirler. Bazı kediler alışık olmadıkları araba, uçak seyahati gibi seyahatler yaptığımda bu durumdan etkilenebilir. Kedim mama yemiyor diye merak ediyorsanız sebebi bu olabilir.

Psikolojik-Duygusal Problemler

Kedinizin fiziksel sağlığında hiçbir problem yoksa sebebi psikolojik olabilir. Bu psikolojik rahatsızlıklar anksiyete, depresyon olabilir. Depresyon yaşayan bir kedide iştah kaybı gözlenebilir.

Mama Sorunları

Eğer yeni bir mamaya geçtiyseniz kediniz bundan dolayı mamasını yemek istemeyebilir. Eski mamasına dönebilir veya ilk etapta karıştırarak vermeyi deneyebilirsiniz.

Yabancı Cisim

Kediniz yemek yemekte zorlanıyorsa yabancı bir cisim yutmuş olabilir. Bu sebeple kediniz kusabilir, mide bulantısı yaşayabilir. Eğer bu durumdan şüpheleniyorsanız mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Parazit

Kediler belli dönemlerde iç dış parazit aşılarını olmalıdır. Aşıları eksik olan kedilerde parazit görülebilir. Bu durum iştah kaybına sebep olabilir.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi