Blog



Meditasyon Nedir? Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon Nedir? Meditasyon Nasıl Yapılır?

 

Günümüz dünyasında gerek iş hayatı, gerek okul hayat,ı gerekse kişisel hayatımızdaki sorumluluklarımızdan dolayı stres miktarımız arttı. İnsanların maddi ve manevi sorunlar sebebiyle daha fazla endişe, sıkıntı, zorluklara maruz kalıyor. Bu durum sebebiyle insanlar meditasyona ilgi duymaya ve yapmaya başladılar. Peki ‘’meditasyon nedir, meditasyon nasıl yapılır, meditasyon yapmanın amacı nedir, evde meditasyon nasıl yapılır?, meditasyon yapmanın faydaları nelerdir?’’ Bu soruların cevabı yazımızda.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, Latince bir kelime olan meditatio kelimesinden türetilmiştir ve anlamı derin düşünmektir. Meditasyon bir din, bir inanç türü veya herhangi bir dinsel ritüel değildir. Bedenimizi ve zihnimizi iyileştirmek, şifalandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Birçok kültürde meditasyon vardır ve hepsinde farklı teknikler mevcuttur. 

Meditasyonun Amacı Nedir?

Gelecek kaygısı, geçim sıkıntı gibi sorunlar insanda hem beden hem de ruhsal yorgunluğa sebep olmaktadır. Meditasyon bu durumu kontrol almaya yardımcı olabilir. Amaç; zamana yani şu ana odaklanmak, iç huzura, sakinliğe kavuşmak, kendi öz benliğimizi anlamaktır.

Meditasyon Nasıl Yapılır? Evde Meditasyon Nasıl Yapabilirim?

Meditasyona başlamadan önce ufak bir hazırlık yapmak gereklidir. Bu hazırları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Kendinizi ve çevrenizi uygun şekilde hazırlamamız meditasyondan en iyi faydayı almamızı sağlar. Meditasyona başlamadan önce çok aç veya fazla tok olmamalısınız. 
  • Ilık bir duş almak rahatlamanıza yardımcı olacaktır. 
  • Dilerseniz mum veya tütsü yakıp ışık miktarını kısabilirsiniz. 
  • Dış etkenlerden olabildiğince az uyarılmak için ise sakin, rahatsız edilmeyeceğiniz bir zaman aralığı seçmek, telefonu sessize almak daha derin bir meditasyon deneyimi yaşatır. 
  • Size iyi gelecekse hafif bir müzik de açabilirsiniz.
  • Rahat kıyafetler seçmeniz meditasyon esnasında dikkatinizin dağılmasını önler.

 

Evde rahatlıkla meditasyon yapabilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz koşulları sağlayarak meditasyon merkezlerine gitmeden evinizde meditasyonunuzu yapabilirsiniz.

Meditasyonda pozisyonunuz önem arz eder. Uyumayacağınız şekilde uzanabiliyorsanız uzanabilirsiniz fakat en iyisi vücudumuzu dik tuttuğumuz ve oturduğumuz pozisyonlardır. Kambur veya eğik durulmamalıdır. Buda heykellerinde görebildiğimiz dhyana mudra pozisyonunu deneyebilirsiniz. 

Meditasyon esnasında gözleriniz tercihe bağlı olarak açık veya kapalı olabilir. Rahat etmeniz önemlidir.

Meditasyon yaparken dikkat edeceğiniz bir diğer önemli nokta ise nefes alıp vermektir. Düzenli ve temiz nefesler alıp vermek zihnimizi ve bedenimizi sakinleştirmeye yardımcı olacaktır.

Duygu ve düşüncelerinizi uzaklaştırıp sadece nefes alışverişinize odaklanarak meditasyonunuza devam edebilirsiniz. Zihninizi boşaltmalı ve istenmeyen düşünceleri uzaklaştırmalıyız. İlk önce meditasyonu yaparken birçok düşünce aklınıza gelecektir. ‘’Ben meditasyon yapamıyorum, meditasyonum oluyor mu acaba? Olmuyor, kesin yapamıyorum’’ gibi düşünceler bile düşünebilirsiniz. Fakat doğru yolda olduğunuzu unutmayın, bunlar çok normal ve siz kendinizi geliştirdikçe meditasyondaki hakimiyetiniz artacaktır. Sabırlı olun ve düşüncelerinizi serbest bırakın.

Meditasyon Süresi

Meditasyonun ne kadar süreceği tamamen size bağlıdır. Eğer yeni başlıyorsanız 5-10 dakika ideal bir süredir. Odaklanmanız geliştikçe süre de artacaktır.

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi