Blog



MESLEKİ SAYGINLIK NASIL KAZANILIR ?

MESLEKİ SAYGINLIK NASIL KAZANILIR ?

MESLEKİ SAYGINLIK NASIL KAZANILIR ?

 

Başlıktan da anlaşılacağı üzere burada meslekte nasıl yükselip para kazanılacağını ele almayacağız. Öncelikle belirtmeliyiz ki; mesleki başarı ve mesleki saygınlık bambaşka iki kavramdır.

Başarılı bir kariyere sahip olmanız sizi mesleki saygınlığa ulaştırmaz. Şayet denklemi tersine çevirirseniz, yani belli bir saygınlık seviyesinde iseniz bu size başarıyı beraberinde getirir.

Elbette ki toplumumuzda saygınlık, kişinin serveti ile doğru orantılıdır. Ancak bu durum belli ahlaki değerlerle temellendirilmediği sürece bir önemi kalmamaktadır. 

 

3 Adımda Mesleki Saygınlık Elde Etme Yolları

 

  • Karşınızdaki her kim olursa olsun saygılı olun.

Karşınızdaki kişiye gösterdiğiniz özen ve saygı; aslında onun kim olduğuyla, ne iş yaptığıyla veya hayattaki rolünün ne olduğuyla ilgili değildir. Tam olarak sizin kim olduğunuzla ilgilidir. Kendi hizmetinizde çalışan bir insana da sizinle aynı düzeyde görev alan iş arkadaşlarınıza da aynı düzeyde davranmalısınız. Çünkü, saygı göstermediğiniz birinden bunun karşılığını bekleyemezsiniz.

  • Yetkin olun.

Ne kadar davranış ve üslubun öneminin altını çizsek de altını dolduramayacağınız bir başarı setiyle hiçbir geri dönüt elde edemezsiniz. İnsanlar size hayran olmalı ve imrenmeli. Bu imrenti, haset veya kıskançlık anlamına gelmiyor. İmrenti dediğimiz şey kıskançlığın iyi huylu bir alt dalıdır. Yani insanların sizi beğenmesini ve hayran kalmasını sağlamanız gerekmektedir. Bunun içinde mantıklı adımlarla ilerlediğiniz bir kariyere sahip olmanız ve başarılı işlere attığınız imzalarla ön plana çıkmanız gerekmektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi bu başarılar sizi tek başına saygın bir insan haline getirmez lakin o hale gelmenizde önemli rol oynar. 

  • Paraya verdiğiniz önemi azaltın.

Günümüz dünyasında ve özellikle günümüz Türkiye’sinde “paraya önem vermiyorum” cümlesini kullanmak akıl kârı değildir. Hayatımızı idame ettirebilmemizin ve hayat standartlarımızı oluşturmamızın tek yolu para kazanmaktır. Ancak benim burada bahsettiğim konu farklı. Tabiri caizse, paraya olan açlığınızı minimuma indirmeye özen gösterin. 

Yaptığınız herhangi bir işte kazanacağınız ciddi meblalar elbette ki gururunuzu okşar, sizi motive eder. Ancak karşılığında para beklentisi olmadan yaptığınız en ufak bir iş, karşı tarafın size minnet borcunun oluşmasını sağlar. Karşılığı asla para olmayan bu minnet borcu; karşı tarafı size hayran bırakır ve size karşı derin bir saygı besler.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi