Blog



METAVERSE NEDİR? TÜM DETAYLARIYLA METAVERSE KAVRAMI

METAVERSE NEDİR? TÜM DETAYLARIYLA METAVERSE KAVRAMI

METAVERSE NEDİR? TÜM DETAYLARIYLA METAVERSE KAVRAMI

Metaverse ya da sanal evren-ahiret, insanların fiziksel güce ihtiyaç duymadan, arttırılmış sanal gerçeklik cihazları ile tamamen zihinsel olarak kendilerini bir bütün olarak hissettikleri algısal evren kavramına denir. Bu bilincin yüksek farkına vardığı sanal evren bilgisayarlar ve 3 boyutlu cihazlar sayesinde insan duyusal algılarının yapay bir fiziksel ortama dahil olmasını sağlamaktadır. 

Bu yazımızda Metaverse nedir? Metaverse Kavramı Gelişimi, Metaverse ve Matrix konularına değineceğiz.

METAVERSE NEDİR?

Metaverse, sanal bir evrendir. Bu evren bizim deyişimizle sanal bir ahirettir. Bu evrende kendi tasarlayacağımız ve oluşturacağımız fizik kuralları olabilir, mesela insanlar artık yer çekimine maruz kalmak istemez ve bunu belirli kodlar ile değiştirebilir, o an istediğimiz şekilde havalanabiliriz ya da süzülebiliriz. 

Metaverse Nedir?

Genel anlamda hayal gücümüzün sınırlarını zorlayacak bir yer olacaktır bu yer. Kurallarını bu dünyaya göre belirlemediğimiz ve belki de ahlaki olgulardan arındırılmak istenen bir yer olabilecektir. Günümüz teknolojisi ile sadece online toplantılar, NFT sanat sergileri, MMO tarzı oyunlar ve blockchain tabanlı işlemler yapabilmekteyiz.

Bağlantı sağlamak için fiziksel teknolojik cihazlara ihtiyaç vardır, örnek verecek olursak AR/VR sanal gerçeklik gözlükleri bizi Metaverse dünyasına bağlayabilir ama o dünyayı sadece görsel duyularımız ve işitsel duyularımız ile hissedebiliriz. Daha derin hissetmemiz için bilincimizin tamamen aktarılması gerekmektedir. 

1999 yapımı Matrix filmi de aslında bu geleceği görmüştür ve bilincin tamamen sanal bir evrene aktarılışı aslında bizim Metaverse kavramından beklentimizi göstermektedir.

METAVERSE KAVRAMI GELİŞİMİ

1991 – İnternetin Doğuşu

6 Ağustos 1991'de Tim Berners-Lee, WorldWideWeb'de iş birliği için ilk halka açık davetiyeyi yayınladı. Bu, internetin doğduğu tarih olarak karşımıza çıkmaktadır.

Metaverse Kavramı Gelişimi

Bilimkurgu yazarı Neal Stephenson, insanların oluşturduğu avatarlar olarak birbirleriyle ve yazılım ajanlarıyla etkileşime girdiği, üç boyutlu sanal bir uzayda etkileşime girdiği 1992 tarihli Snow Crash adlı romanında Metaverse kavramı ortaya çıktı. AR/VR uygulamalarının yaygınlaşması ve Ready Player One filminin pazara yarattığı heyecan ile günümüzde popülarite yakaladı. 

24 Nisan 2020 tarihinde Travis scott’ın, Fortnite için gerçekleştirdiği ve oyun içinden yaklaşık 12,3 milyon katılımcı tarafından izlendiği online tabanlı sanal konser ile birlikte Metaverse kavramı üzerine daha çok düşünülmeye ve çalışılmaya başlandı.

Metaverse kavramı gelişimi. 2021 yılı itibariyle Facebook’un kurucu ve CEO’su olan Mark Zuckerberg’in önce Facebook’un bir Metaverse şirketi olacağı yönündeki söylemleri ve ardından da vizyon değişikliliği ile beraber İnstagram, Messenger, Whatsapp gibi ürünlerin bağlı bulunduğu çatı firma isminin “Meta” olarak değiştirilme kararı ile Metaverse kavramını daha çok duymaya başladık.

METAVERSE VE MATRİX

Metaverse ve Matrix Konusu, yapay zekâ ile güç kazanan robotların insanları köle olarak kullandığı bir gelecek olan Matrix filmi ile Metaverse kavramının birbirine olan benzerliklerine bakalım. 

İki evrende de yapay zekâ var, sanal bir dünya var ve bu dünyaların kendi kural ve de kavramları vardır. Arttırılmış gerçeklik sayesinde Matrix evreninde insanların gerçek bilinç ile gerçek olmayanın farkını ayrıt etmesi imkânsız bir hal almıştır çünkü bilincin gerçekliği yakalayabilmesi için tüm şartlar Matrix evreninde vardır.

Metaverse evreni ise daha taze bir kavram olduğu için daha ileriki zamanlarda bilincin gerçekliği yorumlama biçimi de paralel olarak gelişecektir. Endişelenmemiz gereken tek şey yapay zekanın gelişimi olmalıdır. Metaverse ve Matrix. Matrix bir bilimkurgu filmi olmasına rağmen geleceği yakından öngörmek konusunda çok iddialıdır ve bizim bu iddia konusunda önlem almamız icap edebilir. 

Yapay zekanın eline düşmemeliyiz eğer düşersek belki de kendi oluştuğumuz bu Metaverse evrenine hapsolabiliriz ve hapsoluşun farkında olmayabiliriz işte o zaman Matrix filmi bilimkurgu olmaktan çıkar, içimizi ürperten bir kehanet olur.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi