Blog



Müstakil Ev Yapmak İçin Gerekenler

Müstakil Ev Yapmak İçin Gerekenler

 

Özellikle arsa sahibi olan pek çok kişinin tercih ettiği ve araştırdığı konuların başında gelen müstakil ev yapmak için gerekenler listesini sunduğunuz yazımıza başlıyoruz. Tarihin her döneminde olduğu gibi konut sahibi olmak bugün de insanların barınma ihtiyacının karşılanması noktasında en temel uygulamadır. 

Günümüzde farklılık gösteren unsur ise evlerin genellikle apartman ya da site tarzında oluşu ve müstakil evlerin daha fazla aranır hale gelmesidir. Kişinin kendi yaşam alanını en rahat şekilde kullanabildiği yapılardan birisi olan müstakil ev yaptırmaya dair merak edilen tüm detaylara, yazımızda değiniyor olacağız.

Müstakil ev yapımına başlamak için elbette ki gerekli ilk unsur uygun bir arsaya sahip olmaktır. Aynı zamanda arsa üzerine yeni bir ev inşa edebilmek için ilk olarak statik ve mimari projelerin hazırlanması şarttır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan birisi hazırlanan projelerin belediyeler tarafından belirlenmiş olan şartlara ve imar sürecine uygun tasarlanması gerektiğidir.

Ev Yapmak İçin Gerekli Belgeler ve Ücretleri

Konu dahilinde bilgi sahibi olunması gereken içeriklerin başında; ev yapmak için gerekli belgeler ve ücretleri gibi unsurlar yer almaktadır. Buna göre yukarıda ifade edilen imar durumu belgesini alabilmek için bulunulan ilçe belediyesine başvuru yapılması ve talep edilen belgeler eşliğinde temin edilmesi gerekir. 

Mimari proje ise; alanında profesyonel olarak çalışan mimarlar tarafından imar detaylarına göre hazırlanır. Mimarlar tarafından belediyelerce gerçekleştirilen belge takiplerinin yapılması söz konusu olabilir. 

Statik proje kapsamında ise binanın mukavemet kavramını esas almakta olan mimari planlama, taşıyıcı sistemler ve inşaat hesaplamaları gibi önemli konular değerlendirilir. İnşaat mühendisleri tarafından hazırlanan bu içerikler güvenlik açısından oldukça değerlidir ve yük hesapları başta olmak üzere pek çok ayrıntı incelenir.

Dolayısıyla alanında yetkin olan mühendis ve mimarların destekleriyle oluşturulacak proje kapsamında bu uzmanların imza yetkisi bulunur. Gerekli olan planlar alanında uzman kişiler olmaksızın hazırlanamaz. Ayrıca oluşturulan planlar genellikle kat planlarını içermektedir. Müstakil ev açısından değerlendirildiğinde bu aşamalar diğer yapılara göre daha hızlı ve pratik bir şekilde düzenlenebilir.

Ev Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Yeni bir ev sahibi olmak isteyen ve tercihini müstakil evden yana kullanan kişilerin; değerlendirmek istedikleri arsaları ile ilgili olarak imar durumu, yol ilişkileri ve alan kapsamında çeşitli noktalara dikkat etmesi gerekir. Arsa konusunda herhangi bir sorun çıkmadığından emin olmak önemlidir. Çünkü arsada oluşacak sorun; evin yapımının başlamamasına ya da başlasa da yarım kalmasına sebep olabilir. 

Bunun yanı sıra ev yapmak için gerekli malzemeler değerlendirilirken; kişi herhangi bir arsaya sahip değilse ancak satın almak istiyorsa; arsanın alanı, kullanım ihtiyacı, otopark ya da garaj alanı ve bahçe durumu gibi ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Planlama safhasında ilk yapılması gereken uygulama; arsanın belirlenmesinin ardından alanında profesyonel kişilerden destek alarak imar durumu ve yapı inşası ile ilgili adım atmaktır.

Bu kapsamda farklı planlar devreye girer. Örneğin vaziyet planı müstakil eve ait alan ile yol ve çevre ilişkisini değerlendirir. Peyzaj mimarisi ise; müstakil evlerin olmazsa olmaz içeriklerinden birisi sayılan bahçelerin planını düzenler. Zemin kat planları ve normal kat planları gibi çeşitli aşamalar, milimetrik şekilde tasarlanarak yapıya yansıtılır.

Arsaya Ev Yapmak Maliyeti

Arsaya ev yapmak maliyeti açısından pek çok etkeni kapsamaktadır. Evin somut yapım maliyetine ek olarak; henüz alınmadıysa arsa masrafı, tapu ve inşaat ruhsatı gibi belgelerle ilgili masraflar, mimari proje ve Mimarlar Odası’ndan teslim alınması gereken sicil belgesi, zemin etüdüne dair rapor gibi pek çok içerikle ilgili maliyet ortaya çıkar.

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi