Blog



Nasıl Yazılımcı Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Nasıl Yazılımcı Olunur? Ne Kadar Maaş Alır?

Teknolojinin gelişim göstermesiyle beraber bilgisayar sektörüne olan ilgi oldukça fazla artmış durumdadır. Bu durum yazılım sektörünün önem kazanmasına vesile olmuştur. Günümüzde birçok kişi yazılımcı olmak istiyor. Yazılımcı olmak için günümüzde herhangi bir üniversitenin bir bölümünü okumaya ihtiyaç yoktur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli etken şirketler iş başvurusu yaptığınızda üniversite mezunu kriteri ortaya koymaktadır. Günümüzde Batı Avrupa ve Kuzey Amerika devletlerinde herhangi bir üniversite mezunu olmadan kişiler çok hızlı bir şekilde yazılımcı sıfatıyla iş bulabiliyorlar.

Türkiye’de ise durum biraz daha farklı olarak işliyor. Türkiye’de işe giren yazılımcıların yaklaşık olarak %85’i bilgisayar mühendisi ya da yazılım mühendisidir. Yazılımcı maaşları ise oldukça farklılık göstermektedir. Deneyimsiz bir yazılımcının maaşı ortalama olarak 6.000 TL ile 8.000 TL arasında değişkenlikler gösterir. Deneyimli bir yazılımcı ise yaklaşık olarak 10.000 TL ile 15.000 TL arasında maaş alabiliyor.

Yazılımcı Maaşları Ne Kadar?

Gelecekte yazılımcı olmayı düşünen kişilerin en çok merak ettikleri konulardan birisi de yazılımcı maaşları ne kadar? Sorusu oluyor. Yazılımcı maaşlarının oluşumunda deneyim kriteri oldukça önemlidir. Deneyimli bir yazılımcı yaklaşık olarak 20.000 TL civarına yakın bir maaş alabiliyorken kıdemsiz yani deneyimsiz bir yazılımcı 5.000 TL ile 7,500 TL civarı bir ücret alabiliyor. Dolayısıyla bu durum tamamıyla yazılımcının deneyimine bağı olarak değişkenlik gösterir.

Yazılım Mühendisi Nedir, Ne İş Yapar?

Yazılımla ilgilenen bilim dalına günümüzde yazılım mühendisliği denir. Yazılım mühendisi nedir, ne iş yapar? Yazılım mühendisleri kişilerin istekleri doğrultusunda oluşturulacak olan yazılımların yapısını ve tasarımını oluşturarak incelerler. Aynı zamanda programlama dilleri kullanarak yeni yazılımlar meydana getirirler.  Yazılım mühendisleri günümüzde tamamıyla kullanıcı merkezli olarak çalışmaktadır. Dolayısıyla kişilerin istekleri yazılım mühendisinin çalışma ortamını belirleyen anahtar faktördür.

Akıllı telefonlardaki programlar, televizyonlardaki programlar hatta araçlardaki programların tamamı yazılım mühendisleri tarafından oluşturulmuştur. Aynı zamanda elbette ki bilgisayarlardaki programlarının birçoğu da yazılım mühendisleri tarafından oluşturularak piyasaya sürülüyor. Böylelikle ortaya birçok farklı alanda kullanabileceğiniz programlar ortaya çıkmış oluyor.

Yazılımcı Olmak İçin Üniversite Şart Mı?

Son zamanlarda oldukça fazla gündeme gelen sorulardan birisi de yazılımcı olmak için üniversite şart mı sorusudur. Yazılımcı olmak için günümüz dünyasında üniversite mezunu olmaya gerek yoktur. Dolayısıyla kişiler programlama dillerini öğrenerek ve kendilerini bu alanda geliştirerek çok hızlı bir şekilde yazılımcı olabilirler. Fakat burada dikkat edilmesi gereken oldukça önemli bir husus bulunuyor. Türkiye koşullarında yazılımcı olmak için kişilerin bilgisayar mühendisliği veya yazılım mühendisliği bölümlerini bitirmeleri gerekiyor.

Bu bölümleri bitiren kişiler kendilerine %80 oranında büyük şirketlerde iş bulabiliyorlar. %20’lik üniversite mezunu olmayan kısım küçük işletmelerde kendilerine iş bulabiliyor fakat oldukça küçük ücretlere istihdam ediyorlar.

Bir Yazılımcı En Az Kaç TL Para Alıyor?

Bir yazılımcı en az kaç TL para alıyor? Sorusu sıkça gündeme geliyor. Günümüzde deneyimsiz bir yazılımcı minimum taban fiyat olarak 5.000 TL ücret almaktadır. Dolayısıyla 5.000 TL yazılımcılar için taban fiyat teşkil etmektedir.

Yazılımcı Olmak İçin Hangi Bölüm Olunmalı?

Yazılımcı olmak için hangi bölüm olunmalı? Yazılımcı olmak için kişilerin yazılım mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümlerini okumaları gerekiyor. Dolayısıyla kişilerin 4 yıllık lisans bölümü okumaları gereklidir. Fakat elbette ki bu durum şart olan bir durum değildir. Günümüzde üniversite okumadan da kendisini yazılım sektöründe geliştiren kişiler yazılımcı olabiliyor. Ancak genel olarak bakıldığında üniversite mezunu olan kişiler daha hızlı iş bulabiliyor.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi