Blog



Okula Gitmeyen İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı? Okul Fobisi ve Çözüm Önerileri

Okula Gitmeyen İstemeyen Çocuğa Nasıl Davranmalı? Okul Fobisi ve Çözüm Önerileri

Çocuklarda okul çağında sıklıkla görülen problemlerden birisi de okula gitmek istememedir. Bu durum birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Çocuğunuzun okula gitmemek istememesinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. İlk defa anneden ayrı kalma,
  2. Çekingenlik duygusu,
  3. Sosyal sorunlar,
  4. Duygusal faktörler,
  5. Uyum problemleri,

 

Aynı zamanda bu dönemde çocuklarda uyku bozuklukları da sıklıkla görülür. Çocuk ilk defa sürekli olarak erken kalkıp, erken yatacağı için bu disiplinden sıkılabilir. Bunun yanında karın ağrısıyla beraber kusma ve ishal sorunları da kişilerde sıklıkla görülen faktörler arasında bulunuyor. Çocuklarda bu dönemde karanlıktan korkma sorunları da ortaya çıkmaktadır. Böylelikle kişiler karanlıktan korkarak geceleri uyuyamama sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliyorlar.

 

Okula Gitmek İstememe Belirtileri Nelerdir?

Okula gitmek istememe belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. Mide bulantısı,
  2. Kusma,
  3. İshal,
  4. Uyku problemi,
  5. Yalnız kalma korkusu,
  6. Ağlama krizi,
  7. Öfke nöbetleri,
  8. Karın ağrısı,
  9. Kaygı bozuklukları,

 

Bu dönemde çocuklarda sürekli olarak stres eğilimi gözükür, bunun yanında davranışlarında eylemsel sorunlar yaşanır. Bu sorunlar ilerleyen zamanlarda artarak çocuklarda kaygı bozukluğunun ilerlemesine sebebiyet verebiliyor. Dolayısıyla ebeveynler bu dönemde mutlaka çocuk terapistlerinden hizmetler almaları gerekiyor. Çocuk terapistleri bu dönemde çocukların duygu-durumunu düzelterek daha aktif ve sosyal olmalarını sağlayabiliyorlar. Okula gitmeyen istemeyen çocuklara terapistler 2 ile 3 haftalık bir seans süresi uygularlar ve böylelikle sorunlar çözüme kavuşur

 

Okul Fobisi Neden Olur?

Okul fobisi birçok oluşuma bağlı olarak gerçekleşir. Bu oluşumlar arasında sosyal ve çevresel faktörler son derece önemli bir süreci teşkil etmektedir. Okul fobisinin oluşumunda rol oynayan en önemli etmenlerin başında aşağıdaki faktörler yer alıyor;

 

  1. Yalnızlık korkusu,
  2. Anneden ayrılma korkusu,
  3. Ayrılık kaygısı,
  4. Yüksek düzeyde beklentiler,
  5. Zarar görme durumu,
  6. Yeni deneyim korkusu,

 

Okul fobisinde en önemli rolü anneden ayrılma korkusu oynuyor. Okul çağına kadar çocuklar annelerinden hiç ayılmadıkları için bu korkularla karşı karşıya kalabiliyorlar. Çocuklar bu dönemde son derece stresli olabiliyor ve bu stres çocukların olumsuz olarak etkilenmesine vesile oluyor.

 

Okul Fobisinin Belirtileri Nelerdir?

Okul fobisinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

 

  1. Baş ağrısı,
  2. Kusma,
  3. İsteksizlik,
  4. Gerginlik,
  5. Bahaneler üretimi,
  6. Uyku bozuklukları,
  7. Karın ağrısı,
  8. Keyifsizlik,
  9. İştahsızlık,
  10. İletişim bozukluğu,
  11. Sürekli ağlama krizleri,

 

Okul Fobisi Yaşayan Çocuklara Nasıl Davranılmalıdır?

Okul fobisi sorunları yaşayan çocuklara ebeveynleri hassas davranmalıdır. Bu dönemde çocukların üstüne fazla gidilmemesi gerekiyor ve çok fazla olaylara karşı zorlanmaması gerekiyor. Eğer ki ebeveynlerin imkanı varsa bu dönemde çocuk terapistlerinden hizmet alabilirler. Çocuk terapistleri çocuklarınıza özel terapiler eşliğinde hizmetler sunarlar. Okul fobisi sorunu yaşayan çocukların akranlarıyla ilişkisi artırılır ve böylelikle iletişim becerileri geliştirilmiş olur.

 

Okul Fobisi ve Terapist İlişkisi

Okul fobisi yaşayan çocuklara terapistler etkili bir terapi seansı uygularlar. Bu seanslar arasından oyun terapisi oldukça etkili oluyor. Bu terapi yöntemiyle çocuğun sosyal becerileri geliştirilir ve iletişim becerileri artırılır. Okul fobisi yaşayan çocuklara uygulanan özel terapi hizmeti gruplar ekseni altında gerçekleşir. Terapi seansları 40 ile 50 dakikalık süreler aralığında gerçekleşir. Bu süre terapisttin uygun görmesi taktirinde daha çok uzayabiliyor veya azalabiliyor.

Aynı zamanda bu süreçte terapiler tek kişilik seanslar halinde gerçekleşmez. Ebeveynlerde terapi sürecine dahil edilir ve çocuğun yanında yer alır. Ayrıca bu dönemde grupla terapi metodu oldukça sık uygulanır.

 

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi