Blog



Pandeminin Getirdiği Değişimler

Pandeminin Getirdiği Değişimler

Hızlı bir şekilde yayılması ile dünya gündemine oturan pandemi, milyarca kişinin yaşam sürecini olumsuz bir şekilde etkiledi. Artçı etkileri hala devam eden pandemi, insanlık tarihine yeni bir dönem açtı. Kişilerin davranış alışkanlıklarında büyük oranda değişimler gerçekleştirdi. Eğimde başlayan değişim süreci tüm alanlara etkisini yaydı. Her alanda devrim niteliğinde teknolojik yenilikler ön plana çıktı. Yapay zekâ ve sanal gerçeklik alanlarında yapılan çalışmalar davranışların pandemi ile uyumlu bir hale geldi. Pandeminin ortaya koyduğu yasaklar, tedarik problemlerini, bireylerin yaşam biçimlerini değiştirdi. Sosyal yaşam alanları ve sosyalleşme gibi temel ihtiyaçlar günlük hayatı yavaşlattı.

Pandemi Sonrası değişen Yaşam Biçimleri

Fizik sağlığının olumsuz etkilenmesinin yanı sıra ruh sağlığını da olumsuz yönde etkileyen pandemi, insanoğlunu yaşattığı zorluklar ve bu zorluklar ile yaşama sürece herkes tarafından bilinir. Kültürel yapı ile ekonomik yapının etkilenmesi ile kişiler kendi yaşam tarzlarını oluşturmaya başladı. Sağlığın ne denli önemli olduğu soğuk savaş dönemlerinde daha da iyi anlaşıldı. Sosyal hayat kısıtlamalar ile birlikte değişikliğe uğradı. Kişiler bu süreçte teknolojinin sağlamış olduğu kolaylıklar ile uzakları yakın hale getirerek gerekli olan yaşam tarzını değiştirdi. 

Yavaşlayan Hayat Temposu 

Hızı akan yaşantılar yerini durgun bir hayata bıraktı. İnsanlığın yaşam alanı daralmasından dolayı yavaşlayan hayat temposu gün yüzüne çıktı. Trafik yok, gürültü yok, insanlar çevreye zarar vermiyor. Canlılar boş kalan çevrede rahatça hareket edebiliyor. Dünya belki çevre anlamında en güzel günlerini yavaşlayan hayat tempo sayesinde yaşadı. Çevre açısından olumlu sonuçlar ortaya çıkarken, sağlık açısından olumsuzluk devam etmeye başladı. Yavaşlayan hayat temposu ile insanlar hareketsizlikten opezite durumlarına geçti. Odalara sığan yaşam tarzları insanı ruhi yönden de yıpratmış oldu. Hayatın günlük yaşantı hızı oldukça yavaşladı. 

Yeni Döneme Uyum

Pandemi döneminde uygulanan kısıtlamalar, yeni döneme uygum sağlama konusunda sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Yaşanan bu durum sınırlı koşullarda kişileri daha aktif bir yapıya büründürdü. Kişi ne kadar verimli olduğunun farkına vardı. Çevre ile barışık, hayvan sever düşüncelerin ön plana çıkması, insanın başka bir insana ne kadar muhtaç olduğunun farkına varılması ile birlikte yeni döneme uyum süreçleri başladı. Kapalı ortamlarda bulunan insan çevreye çıktığında gözle görülür biçimde havanın kalitesini anlamış oldu. Yeni dönemde uyum için, çevre ile barışık, empati kurabilen, saygı ve sevgisini başkaları ile paylaşabilen bireyler olarak gerçekleştirmek zorundayız. 

Davranışlarda Farklılaşma

Pandemi sürecinde ortaya çıkan farklı davranışlar, pandemi sonrasında ne gibi sorunlara gebe olacağı birçok psikolog açısından araştırma konusu oldu. Pandemi sürecinde ortaya çıkan davranışların pandemi sonrası nasıl şekilleneceği merak konusu. Toplum bilincinin oluşmasında pandeminin önemi büyük oldu. Çevreye karşı olan duyarlılıkta olumlu değişmeler yaşandı. Bunun yanı sıra zorlularla mücadele etmede önemli mesafeler kat edildi. Hali hazırda devam eden pandemi sürecinin ne zaman biteceği konusunda kesin bilginini olmaması topluma önemli sorumluluklar yüklüyor. Pandemi öncesi özverili, kurallara uyan, çevre ile barışık kişi sayısı düşük iken, günümüzde artık bu sayı oldukça artmış oldu. Davranışlarda meydana gelen farklılaşma kişileri daha duyarlı bir birey olarak ön plana çıkardı.

İnsanoğlunun davranışlarındaki değişiklik, doğaya saygılı, doğa ile uyumlu, temizlik konusunda daha duyarlı olması gerektiğini vurguluyor. Her ne kadar yeni düzene ayak uydurmaya çalışsa da insanoğlu, pandemi öncesi değişen yaşantıları pandemi sonrası yeni davranışlara bırakmaz zorunda kalacak. Uzun süren ve davranışlarda farklılık oluşturan pandemi süreci, sonrasında da yeni davranışların kazanmasını ön plana çıkarıyor.



Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi