Panik atak kişiler geçmiş travmalara bağlı olarak ortaya çıkan korku halidir. Kişinin beyni panik atak sırasında kişiye oyun oynar. Ortada hiçbir sebep yokken kişinin kalp atışları hızlanır, nefes alıp verişinde yükselmeler meydana gelir. Panik atak geçiren birine aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;
- Panik atak geçiren birine nefes kontrol çalışması yapmanız oldukça önemlidir.
- Kişiye sağ burnundan nefes aldırılması egzersizi yaptırılır, sonrasında ise nefes verdirilir.
- Atak sırasında kişiye olumlu telkinler vermeniz gerekir.
- Kişiyi mutlaka bir yere uzandırarak, rahatlamasını sağlamanız gerekiyor.
- Panik atak geçiren kişiye bir bardak su verebilir, kişinin yüzünü yıkayabilirsiniz, bu durum panik atağın geçmesini sağlar.
Panik Atak Neden Oluşur?
Panik atağın oluşumunu birçok etmen tetikler. Bu etmenler şu şekilde sıralanabilir;
- Kalp ritim bozuklukları
- Fobiler
- Sosyal fobiler
- Depresyon
- Obsesif- kompulsif bozukluk
- Çocukluk travmaları
- Bastırılmış davranışlar
Panik atak sırasında kişiler nefes daralması çok sık yaşanır. Atak sırasında kişinin beyni yanlış sinyaller gönderir. İnsan beyni ortada hiçbir korku faktörü olmasa bile bazı durumlarda koşullanmalara bağlı olarak yanlış sinyaller gönderebiliyor. Bu durum obsesif kişilerde çok sık gerçekleşiyor.
Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik atak belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Yüksek derece kalp çarpıntısı
- Nefes darlığı
- Göz bebeklerinde büyüme
- Duygu-durum bozuklukları
- Tırnak yeme alışkanlığı
- Boğulma hissiyatı
- Göğüs sıkışması ve ağrısı
- Titreme ve bayılma hissiyatı
- Baş dönmesi
- Terleme
- Mide bulantısı
- Kusma
Panik Atak ve Kaygı Bozukluğu İlişkisi
Kaygı bozukluğu ile panik atak arasından çok sıkı bir ilişki bulunuyor. Panik atak sırasında kişiler yoğun düzeyde kaygı yaşarlar. Bu kaygılar zamanla kişinin hayatının açık cezaevine dönmesine sebep olur. Panik atak hastalarında birçok fobi bulunur. Bu fobiler;
Köpek korkusu,
Kapalı bir yerde kilitli kalma korkusu,
Uçak korkusu,
Gemi korkusu,
Asansör korkusu,
Hırsızlık korkusu,
Terkedilme korkusu,
Yukarıdaki faktörlere bakıldığında hepsinin temelinde korku duygusu hakimdir. Dolayısıyla korku duygusu da kaygıyı tetikler. Kaygı tetiklenince ise panik bozukluk sorunları ortaya çıkar. Panik atak bir hastalık değildir, panik atak psikolojik bir bozukluktur. Bu sebepten ötürü doktorların kişiye hasta olarak yaklaşmamaları gerekiyor.
Panik Atak Tedavisi!
Panik atak bir diğer adıyla panik bozukluk olarak bilinmektedir. Panik bozukluk tedavisinde kişilere ilaç tedavisi ve BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) uygulanmaktadır. Bu dönemde kişilerin terapileri ve ilaçları aksatmaması son derece önemlidir. BDT ile kişinin korkularının üzerine gidilir. Aynı zamanda bu dönemde kişilere duyarsızlaştırma terapileri de uygulanıyor. Panik atak sorununun tedavisinde terapistler ilk önce korku faktörünü keşfederler. Dolayısıyla bu dönemde korku faktörü çözüme kavuştuğu anda panik atak sorunu da ortadan kalkmış olacaktır.
Panik Ataklı Bir Kişinin Özellikleri Nasıl Olur?
Panik atak sorunları yaşayan kişilerde birçok olumsuz duygu hali hakimdir. Panik atak sorunu yaşayan kişilerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Korku,
- Düşünceli ruh hali,
- Sürekli olarak panik hali,
- Sosyal ortamlara girme korkusu,
- Konuşma tutuklukları,
- Öfke,
- Stres,
- Depresyon,
Panik atak yaşayan kişiler sosyal ortamlara girmekten korktukları gibi toplu ortamlara da girmekten son derece korkarlar. Bu kişilerin sosyal arkadaşlık ilişkileri son derece zayıftır. Karşı cinsle iletişime geçme konusunda çekingenlikler yaşarlar. Panik atak kişilerde çocukluklara bağlı travmalarda şekillenerek gelişir. Dolayısıyla terapistler tedavi sırasında kişilerin çocukluk dönemlerine inerek çocukluk dönemlerindeki sorunları tedavi etmeye çalışırlar.