Psikoloji en basit tabiriyle davranış bilimi olarak adlandırılır. İnsan davranışlarını inceleyen ve insanın zihinsel yapısını derinlemesine inceleyen bilim dalına psikoloji denir. Psikoloji bilimi geleceği parlak ve her zaman önü açık bir meslek grubundadır. İnsan psikoloji süreklilik gösteren bir zihin mekanizmasıdır. Dolaysıyla insan türü var oldukça psikologlar her daim var olacaktır. Psikoloji bölümünden mezun olan kişilere ‘‘Psikolog unvanı’’ verilir. Kişilerin psikoloji üzerine yüksek lisans yapmaları ‘‘Klinik psikolog’’ olmalarını sağlayacaktır.
Psikoloji bölümünü kazanan kişiler Fen Edebiyat Fakültelerinde üniversite eğitimi hayatlarına başlıyor. Psikoloji bölümünden mezun olma süresi 4 yıldır. Fakat kişiler derslerinde yüksek derecede not ortalamasına sahip olurlarsa 3 yılda da bölümlerden mezun olabiliyorlar. Psikoloji bölümünü çok geniş standartlarda bir bölümdür. Spor, sağlık, sosyal davranışlar gibi pek çok farklı çalışma alanı bulunuyor.
Psikoloji Bölümünün Geleceği Nasıl?
Bilinçli ve bilinçsiz insan davranışlarını araştırarak irdeleyen bilim dalına psikoloji denir. İnsan zihni var oldukça psikoloji bilimi her daim var olmuştur ve olacaktır. Psikoloji bölümünün geleceği online iletişim kanallarının popülerleşmesiyle gelişmesiyle oldukça parlak olmuştur. Birçok psikolog evinde oturarak online terapiler eşliğinde seanslarını gerçekleştirebiliyorlar. Böylelikle klinik kirası vermeden masrafsız bir şekilde bilgisayarları üzerinden işlemlerini gerçekleştirirler. Psikoloji bölümü gelecek vadeden, imkanlar sağlayan ve geniş iş olanakları imtiyazları kazandıran bir bölümdür.
Psikoloji Bölümü İş İmkanları!
Psikoloji bölümü geniş bir yelpazede yer alır. Dolayısıyla psikoloji bölümü iş imkanları oldukça fazla sayıdadır. Psikoloji bölümünden mezun olan kişiler günümüzde şu istihdam edebiliyor;
- Adliye binaları,
- Sağlık kurumları,
- Eğitim kurumları,
- Spor kulüpleri,
- Kamu kurumları,
- Televizyon programları,
- Rehabilitasyon merkezleri,
Psikoloji Bölümü Okumak İçin Gerekenler!
Psikoloji bölümü okumak isteyenlerin kişilerin ÖSYM’nin yaptığı üniversite sınavlarına katılmaları gerekiyor. Öğrencilerin TYT ve AYT sınavlarına girerek belli düzeyde taban puan almaları bölüme girebilmeleri açısından oldukça önemlidir. Psikoloji bölümü Türkiye’nin birçok devlet üniversitesinde ve vakıf üniversitesinde bulunuyor. Prestijli bir üniversitede psikoloji okumak istiyorsanız 400 taban puanı yapmanız gereklidir. Eğer ki orta halli bir üniversite de psikoloji okuyacaksanız alacağınız 320- 360 puan yeterli olacaktır.
Vakıf üniversitelerinde ise durum oldukça farklıdır. Vakıf üniversitesinde psikoloji okumak isteyen kişiler 200 ile 260 puan arasında düşük bir puanla psikoloji okuyabiliyorlar. Elbette ki bu puanlar %25, %50 burslu olacak şekildedir.
Psikologlar Ne Kadar Ücret Alır?
Psikolog maaşlarında özel ve devlet psikoloğu şeklinde iki anahtar rol oynar. Devlet sektöründe çalışan bir psikolog 5100 TL ile 6500 TL arasında bir maaş alır. Özel sektörde ise durum daha farklıdır. Özel sektörde çalışan psikologlar 4500 TL ile 6500 TL arasında maaş alabiliyor. Yeni mezun bir psikolog ise 4500 ile 5000 TL arasında maaş alıyor. Özel klinik sahibi olan uzman psikologlar ise 7500 TL ile 10.000 TL arasında maaş alabiliyor. Psikoloji bölümünde çok para kazanmak tamamen kişilerin kendi ellerindedir. Kendinizi bu alanda geliştirseniz ve yüksek lisansını yaparsanız özel klinik açma avantajına sahip olursunuz.
Özel klinik psikologların maaşları günümüzde oldukça dolgundur. Türkiye’de birçok ünlü ve popüler psikolog tek seans başına 2000 TL ile 1500 TL arasında seans paraları alabiliyorlar.
Psikologlar Kolay İş Bulabilir Mi?
Psikoloji bölümü geniş standartlara sahip bir bölüm olduğu için bölüm mezunları çok kolay ve hızlı bir şekilde iş bulabiliyor. Spor kulüpler, adli merciler, sağlık kuruluşları, rehabilitasyon merkezleri ve daha birçok alanda kişiler iş bulabiliyor.