Blog



Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? Psikolojik Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? Psikolojik Hastalık Belirtileri Nelerdir?

 

İnsanların bireysel ve sosyal hayatını derinden etkileyen psikolojik hastalıklar, mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır. İletişimde de ve duygu aktarmada ortaya çıkan problemler psikolojik problem adıyla adlandırılır ve birçok hastalığa sebep olur. Bu nedenle psikolojik hastalıklar nelerdir? Psikolojik hastalık belirtileri nelerdir? A’dan Z’ye psikolojik hastalıklar nedir?,  Psikolojik hastalıklar listesi, Psikolojik hastalıklar nasıl geçer? gibi konuları bilmek, çözüme kavuşmak doğrultusunda çok önemlidir. Bu yazımızda psikolojik hastalıkla ilgili her bilgiyi bulabilirsiniz.

Psikolojik Hastalıklar Nelerdir? En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü’nün tespit ettiği 250 civarında psikolojik sağlık problemi vardır. Bu sağlık problemleri arasından en tehlikeli psikolojik hastalıkları sizin için listeledik:

  • 1-Depresyon

Depresyon, insanın kendini ve sosyal çevresini olması gerektiği gibi algılayamaması, iletişiminde bozulmalar yaşaması, umutsuzluk içine düşmesi ve bu durumlardan dolayı psikolojik etkilenmesinin yanında fiziksel olarak da etkilenip enerji kaybı yaşamasıdır. İnsanın yaşam kalitesini oldukça düşüren bu rahatsızlık dünyada olduğu gibi Türkiye’de de oldukça yaygındır. Tedavi edilmediğinde ise oldukça tehlikeli olabilir ve insanı intihara kadar sürükleyebilir.

  • 2-Panik Atak

Türkiye’de yaygın olarak görülen psikolojik rahatsızlıklardan biri olan panik atak her yaş grubunda görülebilir. Panik atak psikolojik bozukluğunun belirtileri olarak titreme, nefes almakta güçlük, ölüm korkusu gibi belirtileri sayabiliriz. Doktor tedavisi ile bu problem çözülmektedir.

  • 3-Anksiyete

Oldukça yaygın görülen psikolojik rahatsızlıklardan bir tanesi olan anksiyete kişinin kendini derin bir stres altında hissetmesi ve bu hissin belirli periyotlar halinde devam etmesidir diyebiliriz. Günlük hayatında insan birçok stres ve endişe duyar. Bunlar belli bir yoğunlukta olduğu zaman gayet normaldir; fakat bu korkular ve stres hali bağımsız bir şekilde, ne olduğu anlaşılamadan ve kontrolsüz olarak ortaya çıkıyorsa burada bir prlem var demektir. Anksiyete tedavi edilmesi gereken psikolojik hastalıklardan bir tanesidir. Tedavi edilmediği taktirde ileri boyutlara gidebilir.

  • 4-Tükenmişlik Sendromu

Tükenmişlik sendromuna burnout denmektedir. Çağımızda en çok rastlanılan psikolojik hastalıklardan biridir ve birçok şekilde kendini gösterebilir. Yaygın olarak öğrenciler veya yoğun stres altında, fazla mesailerle çalışan insanlarda görülür. 

  • 5-Bipolar Bozukluk

Bipolar bozukluk maniden depresyona kadar uzanan, insanın ruh halindeki ani yükselişler ve düşülerdir. Bu ruh hali değişimlerinde insan bir manik dönemde, bir de depresyon halindedir. Manik dönem oldukça güçlü, enerjik, her şeyi başarabilecek özgüvende, konuşkan vb hissedilirken depresyyon dönemdeyse tamamen karanlık bir ruh halinde olunur. Bu iki zıt ruh hali olan bipolar bozukluk, en tehlikeli psikolojik hastalıklardan bir tanesidir ve mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Teşhisi zor olan bir hastalık olduğu için hastalığı yaşayan kişinin yakınlarının gözlemi çok önemlidir.

  • 6-Borderline Kişilik Bozukluğu

İnsanın ikili ilişkilerinde yaşadığı problemler ve güvensizlik nedeniyle ortaya çıkan bu psikolojik hastalık yalnız kalma korkusunun yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Bu hastalıkta ne yazık ki insanlar kendilerine çeşitli aletler zarar verebilmeye yatkındır. 

  • 7-Sosyal Fobi

Sosyal fobi, kişilerin sosyal hayatında insanlarla etkileşiminde kendini gösteren psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu kişiler çoğunlukla sosyal hayatında küçük görülmüştür ve olumsuzluklara, zorbalığa maruz kalmıştır. Bunun etkisi sebebiyle de sürekli çevresindeki insanlar tarafından küçük görüleceğine inanır ve kendini soyutlar. Sosyal fobi, kişinin her türlü ilişkisini olumsuz yönde etkiler. Yaygın belirtiler olarak aşırı terleme, titreme, taşikardi, aşırı korkuya kapılma gibi belirtileri sayabiliriz. 

  • 8-Obsesif-Kompulsif Bozukluk

Kısaltılmış şekli OKB olan ve insanların obsesyon adı verilen sürekli birbirini tekrarlar düşüncelere saplantılı halde olması ve bu halden kurtulmak için sürekli tekrar eden davranışlarda bulunmasıdır. Nedeni tam olarak bilinmeyen obsesif-kompulsif bozukluk, kişinin kendisini ve çevresini de etkileyen bir hastalıktır. Biyolojik ve çevresel faktörlerin etkisinin olduğu düşünülmektedir. 

Psikolojik Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Her psikolojik hastalığın belirtileri farklı şekilde seyretmektedir. Aynı zamanda benzer belirtiler de gösterebilir. Uzman yardımı olmadan kendi kendinize teşhis koymanız bu nedenle zor olabilmektedir. Sizler için aşağıda çeşitli psikolojik hastalık belirtilerini sıraladık. Bunlardan bazıları sizde mevcutsa yardım almakta mutlaka fayda vardır. İşte psikolojik hastalık belirtileri:

  • Zihinsel yorgunluk
  • Kendini tekrarlayan ve durdurulamayan rahatsız edici düşünceler
  • Agresif davranışlar
  • Yorgunluk, sebebi bilinmeyen ağrılar
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Hissizlik
  • Algılamada güçlük
  • Öz bakımı aksatma
  • Umutsuzluk
  • Uykusuzluk
  • İştahın azalması veya artması
  • İnsanlarla iletişimden kaçınma
  • Kendine veya çevreye zarar verme isteği
  • Sebepsiz korkular, titremeler, endişeler

Psikolojik Hastalıklar Nasıl Geçer?

Psikolojik hastalıklar mutlaka tedavi edilmesi gereken ve insan yaşamanı olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklardır. Hayatınızdan stresi çıkarmak, psikolojik hastalıklardan kurtulmak için oldukça önemlidir. Meditasyon, yoga gibi etkinliklerden faydalanabilirsiniz. Bunun yanında terapi alabilir ve tıp doktorları olan psikiyastristlerden yardım alabilir, ilaç tedavisi görebilirsiniz. Doktorunuz size yapmanız gereken her şeyi söyleyecek ve sizin için en uygun tedaviyi uygulayacaktır.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi