Blog



Psikolojik Travmaların Belirtileri Nelerdir? Geçmiş Travmalardan Kurtulmak

Psikolojik Travmaların Belirtileri Nelerdir? Geçmiş Travmalardan Kurtulmak

Kişilerin olağandışı bir şekilde yaşamış oldukları korku, çaresizlik, endişe gibi duygular psikolojik travmaların oluşumunda etkili oluyor. Yaşanan psikolojik travmalar kişinin güven duygusunun tamamıyla yok olmasına vesile olabiliyor. Özellikle kişilerde yaşanan aldatılma durumu güven duygusunun tamamıyla yok olmasına ve psikolojik travma oluşumunda doğrudan etkili oluyor.

Psikolojik travmaların belirtileri nelerdir?

  1. Aşırı korku,
  2. Endişeli tuh hali,
  3. Yalnızlık duygusu,
  4. Çaresizlik,
  5. İçine kapanma,
  6. Dehşet verici his,

Psikolojik travmalar yaşayan kişilerde güvensizlik duygusu tamamıyla hakimdir. Bu travmaların oluşumunda en çok etkili olan faktörler sosyal oluşumlu faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Kişi eğer ki çok sevdiği ve güvendiği bir kişiden zarar görmüşse ya da hiç beklemediği bir davranışla karşı karşıya kaldıysa bu durum travmalara dönüşebilir.

 

Psikolojik Travmalar Neden Oluşur?

Psikolojik travmaların oluşumunda hem sosyal hem de ailesel faktörler rol oynar. Travma sonrası stres bozukluğu ise kişilerde en sık karşılaşılan psikolojik sorunlar arasında yer alıyor. Psikolojik travmalaryaşayan kişilerin çocukluğunda mutlaka korku verici ve güven duygusunun yok olmasını sağlayan bir olay etkili olmuştur. Kişi eğer ki çocukluk döneminde ailesinden şiddet gördüyse bu durum kişinin gelecekte travma sahibi bir birey olmasına neden olacaktır.

Aynı zamanda kişilerin taciz, aldatılma, tehdit gibi olaylarla karşı karşıya kalmaları da psikolojik travmaların oluşumunda doğrudan etkili olan anahtar faktörler arasında yer almaktadır.

 

Psikolojik Travmalar ve Çocukluk Arasındaki İlişki

Psikolojik çaplı yaşanan gelişmelerin çoğunda kişilerin çocukluk döneminden kaynaklı bir sorunun olduğu yapılan terapilerde ortaya konmuştur. Kişi eğer ki çocukluk döneminde güveninin sarsılmasına neden olan bir olayla karşılaştıysa bu durum kişinin gelecekte güven travması yaşamasını sağlayacaktır. Psikolojik travmaların %80’i çocukluk döneminde ortaya çıkar.

Çocukluk döneminde yaşanan terkedilme, güven sarsıntısı, aldatılma, rezil olma olayları kişilerin gelecekte travma sahibi bireyler olmasında etkili olmaktadır. Psikolojik düzeyde yaşanan travmalar bir süre sonra ilerleyerek daha ciddi bozukluklara vesile olabilmektedir. Bu bozukluklar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Obsesif- kompulsif bozukluk,
  2. Kaygı bozukluğu,
  3. Paranoya,

 

Psikolojik Travmalar Kaç Yaşında Ortaya Çıkar?

Kişilerin çocukluk dönemlerinde yaşamış olduğu travmalar ergenlik çağıyla beraber kişilerin davranışlarında gündeme geliyor. Daha sonrasında ise bu durum yetişkinlik dönemlerinden alevlenir. Kişilerde psikolojik travmalar 20 ile 45 arasında oldukça fazla alevli olur. Bu dönemde kişiler psikolojik destek almazlarsa travmaların seyri bozukluğa doğru gidebilir. Bu durumda kişilerde; yoğun düzeyde kaygı bozukluğu, obsesif- kompulsif bozukluğu sıklık görülebilmektedir.

 

Psikolojik Travmaların Tedavisi Nasıl Gerçekleşiyor?

Psikolojik travmaların hepsinin günümüzde tedavisi terapilerle oldukça etkili bir şekilde çözüme kavuşturuluyor. Psikolojik tedavilerde uygulanan terapi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir,

  1. EMDR
  2. Hipnoz
  3. BDT
  4. Şema

Yukarıdaki terapilerde EMDR terapisi en çok uygulanan psikolojik travma terapisidir. Bu terapinin en önemli özelliği kişinin travmasını duyarsızlaştırmasıdır. Terapinin ne kadar süreceği tamamen terapistinize bağlıdır. EMDR terapisinde sonra Bilişsel Davranışçı Terapi yani BDT’de psikolojik travmaların tedavisinde son derece etkilidir. Bu terapi sayesinde kişinin dar bakış açısı genişletilir ve kişi olaylara daha geniş pencerelerden bakmayı sağlar.

Terapilerin günümüzdeki başarı oranı %85 olarak belirlenmiştir. Fakat terapilerin başarılı olabilmesinde psikoloğunda etkisi oldukça yüksektir. Dolayısıyla kişiler mutlaka uzman ve başarılı psikologlardan terapi hizmeti almalıdır. Terapilerin yanında kişilere ilaç tedavisi de uygulanabiliyor. Psikolojik travmalarda kullanılan ilaçlar şu şekilde sıralanabilir;

  1. Prozac
  2. Lustral
  3. Duxet
  4. Paxil
  5. Cymbalta
  6. Selectra
  7. Anafranil

Yukarıdaki ilaçların en önemli özelliği serotininin geri alımını sağlamasıdır. Böylelikle kişilerin mutluluk hormonu seviyesi artırarak travmalarından kurtulmalarına imkan sağlanır.

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi