Blog



Psikolojik Yutkunma Zorluğu Nedir? Yutkunma Zorluğu Neden Olur?

Psikolojik Yutkunma Zorluğu Nedir? Yutkunma Zorluğu Neden Olur?

Yutkunma zorluğu hem fiziksel hem de psikolojik etmenlere bağlı olarak gelişebiliyor. Fizyolojik kökenli gelişen yutkunma zorluklarının sebepleri; kanser, ülser, kas bozuklukları, yemek borusunda meydana gelen aşınmalar olarak biliniyor. Psikolojik kökenlik yutkunma zorluğunun sebepleri ise; kaygı bozukluğu, stres sonrası travma bozuklukları ve obsesif- kompulsif bozukluk olarak ön plana çıkıyor.

İnsan vücudundaki birçok organik psikolojik sebeplere bağlı olarak etkilenebiliyor. Örneğin korku duygumuz yükseldiği zaman kalp atışlarımız artar. Stres yaptığımız zaman ise karın ağrısına tutulabiliriz. Görünüşte bu sorunlar fizyolojik kökenli gözüküyor olsalar aslında çoğu psikolojik kökenlidir. Dolayısıyla ön beyin ile organlarımız arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır.

 

Psikolojik Yutkunma Zorluğu ve Obsesif- Kompulsif Bozukluk Arasındaki İlişki

İnsan psikolojisi oldukça derin merkezli bir bilgi ağına sahiptir. Duygularımız, hafızamız, hareketlerimizin planları her şey beynimizin içinde yer alan kontrol merkezinden gelmektedir. Obsesif- kompulsif bozukluğu, dürtü kontrol bozukluğu olarak ön plana çıkar. Kişinin yemek borusunda hiçbir sağlık problemi olmamasına rağmen sürekli olarak yutkunma zorluğu yaşaması psikolojik kökenli bir sorun olduğunun göstergesidir. Obsesif kişilerin düşünce tarzında büyülü düşünceler hakimdir.

Büyülü düşünceler bir süre sonra kişinin hayatının merkezi konumuna gelir. Kişi bu süreçte yutkunma sayılarını sayabilir ve bazı yutkunma sayılarını uğurlu olarak kabul edebilir. Örneğin obsesif bir kişi 5 kere yutkunmayı kendisine uğurlu saydığında 6.  yutkunmada zorluk çekerek yutkunur. Çünkü kişi burada psikolojik olarak yutkunmak istemez ve yutkunma zorluğu yaşar.

 

Kaygı Bozukluğu ve Psikolojik Yutkunma Zorluğu

Kişilerde kaygı bozukluklarına bağlı olarak yutkunma zorluklarının yaşanması çok sık karşılaşılan bir olaydır.  Kişilerde ani olarak gelişen travmalar kişilerde bu tarz fizyolojik hasarlara yol açabiliyor. Örneğin bir kişi uzun bir süre aç kaldıktan sonra karnını doyurursa kişide travmalar meydana gelir. Kişi tekrardan düzenli olarak yemek yemeye başladığında yemeğini korkarak yer, çünkü tekrardan aç kalmaktan korkar. Bu kişi sürekli olarak aç kalmaktan korktuğu için fizyolojik olarak psikolojik etmenlere bağlı olarak yutkunma zorluğu çeker.

 

Yutkunma Zorluğu Tedavisi

Yutkunma zorluğu günümüzde tedavisi mümkün bir bozukluktur. Yutkunma zorluğu tedavisi sırasında şu yöntemler uygulanır;

 

  1. İlk önce psikiyatrik değerlendirmeler yapıldıktan sonra sorununun altında yatan sebepler belirlenir,
  2. Hekim gerekli görürse bu süreçte serotininin geri alımı bileşenli antidepresan ilaçlar uygulanır,
  3. Kişi bu süreçte ilaç tedavisiyle terapi desteğini bir arada yürütür,
  4. Psikologlar kişilere egzersizler verirler,
  5. Sesli bir vaziyette sertçe yutkunma hareketi yapılması psikologlar tarafından istenir,
  6. Bu süreçte kişilere nefes çalışması egzersizleri yoğun bir şekilde yaptırılır,

 

Psikolojik Kökenli Rahatsızlıklar Nelerdir?

 Beyin insan vücudunun kontrol mekanizmasıdır. Dolayısıyla birçok rahatsızlık psikolojik kökenli olarak gelişebiliyor. Psikolojik kökenli rahatsızlıklar şu şekilde listelenebilir;

  1. Mide bulantısı,
  2. Yutkunma güçlüğü,
  3. İshal,
  4. Karın ağrısı,
  5. Yorgunluk,
  6. Saç dökülmesi,

 

Yutkunma Zorluğu Neden Olur?

Yutkunma zorluğu kişilerde geçmiş dönemlerde yaşadıkları olaylardan kaynaklı olarak gerçekleşebiliyor. Anksiyete bozukluğuna bağlı olarak gelişen yutkunma zorluğu probleminin oluşumunda aç kalma kaygısı rol oynar. Eğer ki kişi geçmiş dönemlerinde aç kalma kaygısı yaşamışsa ve uzun süre yemek yemediyse bu tarz fizyolojik travmalar oluşabilir.

Bu durum kişinin korkularından kaynaklıdır. Kişi tekrardan aç kalmaktan korktuğu için vücudu bu tarz bir etki- tepki verir. Yutkunma zorluğu yaşayan kişiler yoğun düzeyde can sıkıntısı ve depresyon yaşamışsalar bu tarz durumlar travma olarak kişilerde kalabiliyor. Aynı zamanda boğulma tehlikesi yaşayan kişilerde de yutkunma zorluğu sorunları travmalara bağlı olarak oluşabiliyor.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi