Blog



Sürdürülebilirlik Nedir

Sürdürülebilirlik Nedir

 

Sürdürülebilirlik nedir sorusu son dönemde sıkça sorulmakta ve tatmin edici cevaplar aranmaktadır. Bu kavram yoğun nüfus artışı ve bu artışın neden olduğu kaynak tüketimi sonucu gündeme gelmiştir. Kullanımda olan kaynakların tamamı tükenme eğilimine sahiptir. Sürdürülebilirlik bu kaynakların en azami şekilde kullanılması ve gelecek nesillerin de bu kaynaklardan yararlanmasını sağlamak olarak özetlenebilir.

Sürdürülebilir bir yaşam elde etmek bireylerin ve kurumların bu konuda gösterdiği çaba ile mümkündür. Günümüzde pek çok marka geri dönüşümle üretilen ürünleri piyasaya sunmakta ve gereksiz kaynak israfını önleyerek bu yaşam şekline destek olmaktadır. Sürdürülebilirlik ekolojik dengenin sağlanmasını temel alır, doğaya ne kadar az zarar verilirse gelecek nesillere o kadar fazla yarar sağlanır. Kişilerin yaşamlarında değiştireceği birkaç alışkanlık bile sürdürebilirlik konusunda oldukça etkili olacaktır. 

Sürdürülebilir Yaşam Modeli

Dünya çapında oldukça önemli markalar bu yaşam felsefesi için çeşitli adımlar atmışlardır. Sadece giyim, gıda sektörüne değil pek çok alanda hizmet veren firmalar sürdürülebilir yaşam felsefesi için kolları sıvamış durumdadır. Sürdürülebilirliği sadece üretim ve sanayi çerçevesinde incelemek doğru değildir. Evde sürdürülebilirlikçalışmalarına destek vermekte mümkündür. Buna; kullanılmadığı halde prizde kalan fişleri çekmek, geri dönüşümü mümkün olan ürünleri ayrıştırmaya uygun şekilde ayrılan alanlara atmak, paketli ve ambalajlı ürünlerin tercihini giderek azaltmak örnek verilebilir. Bireylerin kendi başına dikkat ettiği bu hususlar pek çok kişi tarafından yerine getirildiğinde azımsanmayacak etkiler yaratmaktadır.

Sürdürülebilirlik İçin Neler Yapılabilir

Sürdürülebilirlik için neler yapılabilir konusunda bu yaşam felsefesine ilgi duymaya başlayan pek çok kişi araştırma yapmaktadır. Sürdürülebilir yaşamın mantığında israfı önlemek, gereksiz kaynak kullanımının önüne geçerek daha yaşanılabilir bir dünya elde etmek yatar. Kişilerin bu alanda yapacağı en önemli girişim alışkanlıklarını değiştirmek olacaktır. 

Kağıt İsrafını Önlemek

Gereksiz kağıt tüketimi pek çok ağacın kesilmesine neden olmaktadır. Bu ağaçlarlar endüstriyel olarak yetiştirilse de doğal düzenin bir parçasıdır. Bu sebeple kesilen her ağaç doğal dengeye zarar vermektedir. Reklam broşürleri, faturalar, davetiyeler gibi dijital platformda ikamesi bulunan çalışmaların tercih edilmesi kağıt israfını ciddi oranda engelleyecektir.

Karbon Salınımını Azaltmak

Dünyamızda, özellikle kalabalık nüfusa sahip ülkelerde en yaygın sorunlardan biri karbon salınımı olmaktadır. Karbon salınımının en büyük tedarikçisi ise kullanılan araçlardır. Özellikle çok fazla kişisel araç kullanımı bu salınımın oranını giderek arttırmaktadır. Gidilecek yerler yürüme mesafesinde ise yürümek ya da bisiklet kullanmak, uzak mesafelere ise toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmek sürdürebilir yaşam modeline sağlanacak önemli bir destektir. 

Plastik Ürün Kullanımını Azaltmak ve Geri Dönüşüm

Bu yaşamın temel mantığının gereksiz israfı önlemek olduğundan bahsetmiştik. Bunun bir başka örneği de kullanılan ürünler olarak gösterilebilir. Günümüz dünyasında yeme içme alanında en çok kullanılan ve doğa için tehdit oluşturan ürün plastik pipettir. Bu gibi ürünlerin kullanımını azaltmak ve tek seferlik kullanım yerine daha uzun soluklu kullanılabilecek cam, metal gibi materyallerden olanını tercih ederek bu yaşam şekline destek olabilirsiniz. Geri dönüşüm sürdürebilir yaşamın temelidir. Ürün gruplarını özel olarak ayrıştırılan kıstasları dikkate alarak çöpe atmak bile önemli bir girişimdir. Sürdürebilir yaşam sıfır atık kavramıyla özdeşleştirilmektedir bu sebeple kullanılan her üründen farklı alanlarda verim almak ve gereksiz tüketim açlığını önlemek amaçlanmaktadır. 

Ekolojik dengenin korunması daha da bozulmaması için pek çok çalışma günümüzde hız kazanmıştır. Gerçekleştirilen tüm çalışmalarda hedef aynıdır bu hedefe ulaşmak için farklı uygulamalar yapılmaktadır. Ancak bu uygulamalar tek seferlik olmamalı kişilerin veya kurumların hayatı boyunca yaşamına entegre edilmelidir.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi