Blog



Teknoloji Amaç Mı? Araç Mı?

Teknoloji Amaç Mı? Araç Mı?

Günümüz teknolojisi yaratıcılığı, eleştiriye yönelik düşünmeyi, işbirliğini ve kişiler arası iletişimi ön plana çıkarsa da akılırda hep aynı düşünse mevcut. Teknoloji amaca yönelik mi yoksa araca yönelik mi olmalı? Bu yönde teknoloji, kişilerin becerilerini geliştirme açısından araç olarak kullanılması gerektiğini yaşantılar ile gösteriyor. Eğitimden sağlığa, spordan askeri alana varıncaya kadar her alanda teknolojiyi görmek mümkün. Teknolojinin olmadığı bir alandan söz etmek imkânsız gibi gözüküyor. Teknoloji hiçbir zaman insanın yerini tam olarak dolduramayacağı da bilinen bir durumdur. 

Teknoloji Tek Başına Hiçbir Şey İfade Etmez

Yaşam boyu öğrenmede teknoloji ile insanın birlikte hareket etmesi sonucu teknoloji, amaçtan ziyade araç olarak ön plana çıkması sağlanır. Kişide var olan becerilerin gelişmesi için teknoloji araç olarak kullanılmalıdır. Öğrenmeyi destekleyen, kolaylaştıran teknoloji ne yazık ki günümüzde farklı amaçlar altında kullanıyor. Teknolojiyi kullanabilme yeteneğine ve bilgisine sahip olan insanoğlu entegrasyonun da bir parçası haline geliyor. 

Kolaylığın Adresi Teknoloji

Yaşam standartları gelişen teknoloji ile birlikte üst seviyelere ulaşıyor. İnsanoğlunun yapabileceği her işi artık makineler ve robotlar sayesinde yapılabiliyor. Önceleri elde yıkanan çamaşırlar günümüzde makinelerde yıkanıyor. Geçmişte kullandığımız süpürgelerin yerini şimdi teknolojik aletler aldı. Kolaylığın adresi teknoloji olarak ön plana çıktı. Fabrikalarda, birçok işyerlerinde insanoğlunun yapacağı çalışmaları artık makineler, bilgisayarlar ve robotlar yapıyor. Kolaylığın ve rahatlığın adresi ilerleyen zamanlarda iş gücü alanında daralmalara neden olacaktır. 

Amaç Araç Dengesi

Teknoloji kimine göre olumlu kimine göre de olumsuz yönleri ön plana getirilir. İnsanlığa hizmet eden her yenilik olumlu bir gelişmedir. Bu yönde hareket edildiğinde amaçtan ziyade araç rolü ön plana çıkar. Amaç ile araç arasında denge korunduğu müddetçe teknoloji insanlığa her zaman fayda sağlayacaktır. Amaç ile araç arasında bir denge oluşturmak, geleceği planlamak adına olumlu sonuçlar doğurur. Eğer ki teknoloji amaç haline gelirse geçmiş tarihlerde yaşanan olumsuz olayların günümüzde de yaşanmasına yol açabilir. Japonya’ya atılan bomba insanlık için yeterli bir örnektir. Bu örneklere çoğalmak zor olmasa gerek. 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi