Blog



Türkiye'de Uluslararası Öğrenci Olmak

Türkiye'de Uluslararası Öğrenci Olmak

 

Günümüzde Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısı, bölge standartlarına göre yüksek kaliteli eğitimden ötürü (kendi ülkelerinden uzakta, yabancı bir ortamda olmanın farklı zorluklarına rağmen) yıldan yıla artmaktadır. Sayılar yüzbinlere ulaşmaktadır.

Türkiye’nin bölgedeki en güvenli ülke olması, uluslararası öğrencilerin Türkiye’yi seçmesinin temel sebepleri arasındadır. Çoğunlukla Asya ve Afrika ülkeleri olmak üzere (Avrupa ve Amerika ülkeleri de dâhil) çeşitli kültürlerden gelen ve Türkiye’de eğitim alan yabancı öğrenciler için bilinmesi gereken bazı bilgileri bu yazıda derledik. İyi okumalar.

Türkiye’de Uluslararası Öğrenci Sayısı 

Üniversite eğitiminin uluslararası bir hale geldiği çağımızda tüm dünya ülkeleri daha fazla uluslararası öğrenci çekmek gayesiyle burs programları dâhil çeşitli politikaları hayata geçirmektedir. Bu doğrultuda Türkiye de, dünyanın pek çok bölgesinden öğrencileri ağırlayan bir eğitim ülkesi olarak on yıllardır çeşitli kamu politikaları hayata geçiren bir devlet portresiyle öne çıkmaktadır. 

Türkiye’de öğrenim gören yabancı öğrenci sayısı yüz binden fazladır. Günümüzde Korona salgınına da bağlı olarak net sayılar verilemese de, istatistiklere göre 100.000 ila 200.000 arasında değişen uluslararası öğrenci, Türkiye’de yaşamakta ve Türkiye’deki üniversitelerde eğitim almaktadır. 

Uluslararası Öğrenci Nedir?

Uluslararası öğrenci, çeşitli düzeylerde ve uzmanlıklarda eğitim almak için yurtdışına giden öğrencileri ifade eder. Her yıl yurtdışında okumak için yurt dışına giden öğrenci sayısı dünyada milyonlarca kişiye ulaşmaktadır ve uluslararası öğrenci sayısı düzenli bir şekilde küresel ölçekte artmaya devam etmektedir. 

Uluslararası öğrencilerin amacı, bir yabancı dile hâkimiyetlerini geliştirmek veya ilgili akademik alandaki bilgilerini derinleştirmektir. Ve ayrıca dünyanın birçok ülkesinde, özellikle belirli bir ülkeden alınan yabancı bir diploma, yerel bir diplomadan daha değerli ve geçerli olabilmektedir.

Türkiye’de Uluslararası Öğrenci Olmak 

Türkiye, Doğu ile Batı medeniyetlerini buluşturan kavşakta, ülkeyi on bin yıllık bir tarihe bağlayan benzersiz bir stratejik konumun yanı sıra, binlerce yıllık devlet geleneği ile farklılıkları uyum içinde yaşatan, Asya-Avrupa'nın bir parçası olarak çok çeşitli iklim ve coğrafi çeşitliliğe sahiptir. 

Jeopolitik konumu sayesinde Türkiye, İpek Yolu ile Baharat Yolu üzerinde yer alan önemli bir ticaret merkezidir ve hala da öyledir ve aynı zamanda yurtdışında okumak isteyen öğrenciler için de ulaşımı kolay ideal bir ülkedir. Bugün, Türkiye’de uluslararası öğrenciler bakımından da farklı kültürlerin izlerini herkes rahatlıkla görebilir. 

Peki Türkiye’de okumak isteyen öğrenciler için Türkiye’de uluslararası öğrenci olmanın avantajları nelerdir? 

Türkiye'de Uluslararası Öğrenci Olmanın Faydaları

Türkiye’de yüksek lisans veya doktora programları da dâhil olmak üzere eğitim almanın bazı avantajları şöyle sıralanabilir:

Maddi İmkanlar:

  • Türkiye'de üniversite ücretleri ve yaşam maliyeti çoğu Avrupa ülkesi ve ABD'den daha ucuz ve daha düşüktür. Bu durum, özellikle dolar / TL kurundaki son yıllardaki değişimle daha da kendisini hissettirmektedir. 

Bölge Standartlarının Üstünde Kalite ve İstikrar:

  • Türkiye'deki eğitim olanakları, bazı Türk üniversitelerinde eğitim dilinin İngilizce olmasının yanı sıra, öğrenciyken hem modern hem de geleneksel deneyimleri tek çatı altında daha güvenli ve daha istikrarlı bir ülkede yaşama fırsatı sunmaktadır. 
  • Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerdeki kozmopit mahallerde çeşitli ülkelerden insanların aksanlı İngilizcesine maruz kalarak veya İngilizce eğitim yapılan üniversitelerde İngilizce dersler almak ve hepsinden önemlisi, yüksek eğitim kalitesi, Türkiye’deki uluslararası öğrencileriseçkin bir geleceğe hazırlar.

Kalacak Yer Bulmak:

  • Çoğu Türk üniversitesinin her çeşit konut bulma imkânı vardır, her üniversitenin ayrı ayrı sahip olduğu öğrenci yurtları vardır ve özellikle büyük şehirlerde diğer öğrencilerle birlikte konut kiralamak için alternatif yöntemler de vardır.

Beslenme ve Yemek İmkanları:

  • Üniversitelerin çoğu kaliteli yemek hizmetlerini ve çeşitli alternatifleri, en uygun ücretlerle sunar. Üniversite yerleşkelerinin çevrelerindeki kafeler, üniversite dışında yemek yeme olanağı verir.

Ulaşım:

  • Toplu taşıma seçenekleri çeşitlidir. Otobüs, minibüs, taksi ve büyük şehirlerdeki metrolar geniş bir ulaşım yelpazesi imkanı sağlar.

Ülke İçi Geziler:

  • Tüm öğrenciler şehir içi ve şehir dışı gezileri sırasında ucuz konaklamak fiyatlardan faydalanma olanağına sahip olur.

Çeşitliliğe Sahip Öğretim Kadrosu:

  • Türk üniversitelerinin eğitim kalitesi ve öğretim kadrosu, ihtiyaç duyduğunuz becerileri edinmeniz için size fırsatlar dünyası sunabilir. 
  • Türk üniversiteleri, dünyanın her yerinden farklı milletlerden tüm disiplinlerde öğretim üyelerini ve uzmanları bünyesinde barındırmaktadır.

Bölge Standartlarının Üstünde Kütüphaneler:

  • Üniversite yerleşkeleri, bölge ülkelerine kıyasla çeşitli bilgilere ulaşmak için araştırma yapmaya imkân veren gelişmiş kütüphaneler ve laboratuvarlara sahiptir. 

Spor Tesisleri ve Aktiviteler:

  • Ayrıca spor ve kültürel tesisler, kulüpler ve çeşitli eğlence tesisleri ile Türkiye'de sosyal bakımdan özellikle uluslararası öğrencilere büyük imkânlar sağlar.

Çeşitlilik:

  • Çeşitlilik zenginliktir. Türkiye'de, Asya ve Avrupa kıtalarının avantajlarını ve ayrıca her üniversitedeki öğrenciler arasındaki kültürel çeşitliliğin Türklere has hoşgörüsüyle bir arada yaşadığı, her milletten binlerce uluslararası öğrenciyi bünyesinde barındıran Türkiye’de uluslararası öğrenci olmak sosyal ilişkiler bakımından da kişisel gelişiminize ve yerel kimliğinizle evrenselleşmenize olanak sağlar.

Türkiye'de Öğrenci Olmanın Zorlukları Üzerine

Türkiye’de yabancı öğrenci olmanın zorluklarına dair bazı notlar. Boğaziçi, Hacettepe, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi gibi üniversiteler dâhil olmak üzere, hemen her üniversitede karşılaşılabilecek bazı notlar:

  • Genel olarak dünyada uluslararası öğrencilerin yerel toplumla yakın bir ortaklığı yoksa (yani din, kültür, tarih gibi konularda paylaştığı ortak değerler yoksa) doğal olarak yaşamlarında karmaşık sorunlar veya tehditlerle karşılaştıklarında yalnızlık hissedebilirler.
  • Evden uzakta olmak, yeni bir çevreye, yeni bir kültüre uyum sağlamak, yeni insanlarla birlikte olmak birçok insan zor gelir. Ancak böyle durumlarda bu zorluklarla karşılaşan yüzbinlerce insanın var oluğu unutulmamalıdır. 
  • Özellikle Türkiye’de hemen her ülkede gelen, bağlantı ve ilişki kurabileceğiniz çok sayıda öğrenci vardır. Ve üniversitelerde, uluslararası öğrenci hizmetleri de dâhil olmak üzere, size her konuda yardımcı olabilecek pek çok yardımcıdan destek alabilirsiniz.
  • Uluslararası öğrenci olmak ve evden uzakta yaşamanın farklı zorlukları da vardır ve bunlardan biri de vatan özlemidir. İletişim imkânlarının geliştiği bu çağda evde aileyle ve eski arkadaşlarla düzenli olarak iletişim kurarak, bu sorunu (uluslararası öğrenci olduğunuz süre için) çözebilirsiniz. 
  • Onlara o gün ne yaptığınızı, yaşadıklarınızı, keşfettiklerinizi sade biçimde anlatabilir, fikir alabilirsiniz. Yeni yerler veya farklı mutfaklardan yeni yemekler ve yeni tanıştığınız yeni arkadaşlarınızdan bahsedebilirsiniz. Bunlar ev, aile ve vatan hasreti ile başa çıkmak için birkaç yol ve yöntemdir.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi