Blog



Üniversitede Yüksek Ortalama Nasıl Yapılır?

Üniversitede Yüksek Ortalama Nasıl Yapılır?

 

Üniversitede okunulan süre boyunca çeşitli başarılardan ziyade yalnızca genel ortalamanın önemsenmesi haksızlık gibi görünebilir. Pek çok öğrenci, notları iyi olmasa da, çalışkan, azimli ve hem kişisel hem de akademik olarak kendini geliştirdiğini düşünür. 

Düşük veya ortalamanın altında bir not ortalamasına sahip olmak, zeki olmadığınız veya çalışkan bir öğrenci olmadığınız anlamına da gelmez. Sözgelimi zor dersler aldığınız anlamına gelebilir. Çeşitli hayat meşgaleleriyle derslere yönelik dikkatinizin dağıldığını veya psikolojik olarak çeşitli sebeplerle bunaldığınızı da gösterebilir. Veya nasıl üniversite öğrencisi olunacağını yeni öğrenmiş olabilirsiniz. 

Durum ne olursa olsun, genel not ortalaması yeterince zeki olup olmadığınızın bir göstergesi değildir. Bunu bilerek üniversitede yüksek ortalama yapmak hakkında bir rota çizmeniz önemlidir.

Üniversite not ortalaması önemli mi? 

Her ne kadar üniversite not ortalaması insanın karakterine yönelik kaliteli bir çalışkanlık veya zekâ göstergesi olmasa da; genel not ortalaması, dünyadaki hemen hemen tüm eğitim sistemlerinde ne kadar iyi öğrencilik yaptığınıza ve eğitim süreciniz boyunca derslerdeki başarınızın seviyesine dair ne yazık ki tek ölçü veya hesaplamadır.

Genel not ortalamanız; üniversitede başvurduğunuz mali yardımlar, burslar ve diğer destekler için uygunluğunuzu belirler. Bazı etkinliklere katılmak istediğinizde de gereklilik olarak kullanılabilir. Akademik planlarınız varsa ancak ortalamanız gerekli puanları karşılamıyorsa, birçok fırsatı elinizden kaçırabilirsiniz. 

Üniversite ortalaması ne kadar olmalı?

Her şeyden önce eğitiminizi sürdürmek ve bir Yüksek Lisans veya Doktora programına başvurmak istiyorsanız, genel not ortalamanız önemlidir. İyi bir genel not ortalaması, üniversiteye ve başvurduğunuz programın türüne bağlı olacaktır. Bazıları 2, bazıları 2,75 not ortalaması ile öğrencileri kabul edecek, bazıları da minimum 3,00 veya 3,50 ortalama isteyecektir. Dolayısıyla bu sorunun cevabı kişilere göre değişmektedir.

Genel ortalama nasıl yükselir?

“3 üzeri ortalama nasıl yapılır? Genel not ortalaması nasıl yükseltilir?” gibi soruları yanıtlamak için öncelikle yüksek bir not ortalamasını korumanın her zaman kolay olmadığını kabullenmek gerekir. 

Ve ilk sınıflardaki düşük not ortalamasını son sınıflarda yükseltmek daha da zordur. Milyonlarca öğrenci başlangıç yıllarındaki düşük ortalamayı yükseltmeye çalışırken, milyonlarca öğrenci de başlangıçtaki yüksek not ortalamalarını yıllar içinde düşürmektedir.

Üniversite eğitiminizin başında düşük bir ağırlıklı not ortalaması ile başlarsanız, daha sonra ortalama yükseltmek çok daha zor olur. O nedenle başta yüksek tutmak önemlidir. Bu çerçevede aşağıdaki tavsiyeler genel ortalama yükseltme yöntemleri için de geçerli olacaktır.

Üniversitede notlar nasıl yüksek tutulur?

Ders seçimi yaparken dikkat edilecek hususların farkında olmak gerekir. Bu hususlar şöyle sıralanabilir:

Ders Seçimi

  • Derslere kaydolmadan önce bölümdeki üst sınıftan öğrencilerle konuşmak faydanıza olur. Hangi hocaların iyi notlar verdiğini ve hangilerinin zorlayıcı veya kötü notlar verdiğini söyleyeceklerdir.
  • Örneğin bazı birinci sınıf dersleri olur, o yıl birinci yılı olan yüz öğrenci olmasına karşın o dersi üç yüz kişi alıyordur. Yani 200 kişi alttan alıyordur. O halde o hocadan ders alırken iki kere düşünmek gerekir. 
  • Üniversite öğrencilerinin hocaların verdiği puanları yorumladığı sosyal medya grupları da olabilir. 

Duyduğunuz ve okuduğunuz her şeye inanmamalısınız, ancak ne bekleyeceğiniz hakkında bir fikir vererek size bir perspektif kazanmaya yardımcı olur ve iyi notlar alma şansınızı artırır.

Ders Ekleme-Bırakma Haftası

Ekle bırak tarihlerini değerlendirmeniz gerekir. Üniversitede aldığınız dersleri değiştirmek, ders eklemek veya ders bırakmak için genellikle yaklaşık iki haftanız olur. 

Derslerin ilk iki haftası size ders hocası ve dersin sizin için doğru olup olmadığına karar verme şansı verir. Belki de iyi bir puan almak için gerekli ilgiye ve alakaya sahip olmadığınızı göreceksiniz. Ders ekleme/bırakma döneminde notlarınızı etkilemeden ders bırakmanız ortalama yükseltme çalışmanız için hayati önem taşır.

Çalışkan Bir Öğrenci İçin Uygun Yaşam Tarzı Oluşturmak

“Çalışkan bir öğrenci olmak için ne yapmalıyız?” sorusu üzerine araştırmalar yaparak işe başlayabilirsiniz. 

  • Örneğin iyi notlar almak isteyen öğrenciler boş zamanlarını ders çalışarak geçirirler. 
  • Özellikle kütüphanelerde ders çalışmak size hayat tarzı olarak ders çalışmayı benimsemeniz için motivasyon sağlar. 
  • Bir üniversitede alanınıza dair kitapların ve dergilerin nerede rafa konulduğuna aşina olmanız ve üniversite kütüphane sitesi aracılığıyla çevrimiçi olarak sunulan kaynaklara göz atmanız, üniversite web sitesini iyi tanımanız küçük ama etkili sonuçlar doğuran adımlardır.

Dersleri Düzenli Takip Etmek

Derslere girmediğiniz sürece üniversitede iyi notlar almanız son derece zor olur. Hocalar yoklama almasa dahi asla telafi edemeyeceğiniz birçok nüansı kaçırmanız kesin gibidir. 

Yapacağınız iş, kantinde oturmak, kırk dakika daha uyumak, derslerden önemli mi, bu dersten iyi bir notla geçmek istiyor musunuz? Bu soruları kendi vicdanınıza karşı sorup cevap almanız gerekir. 

Çalışkan Sınıf Arkadaşları Edinmek

İyi notlar alan öğrencilerden oluşan bir arkadaş çalışma grubuna sahip olmak önemlidir. Üniversite hayatınızda tanıştığınız diğer öğrencilere kendinizi tanıtabilirsiniz. Birkaç hoş söz, bir merhaba veya hoşçakal, herkesin kendini daha rahat hissetmesini sağlar. Çok geçmeden, üniversitedeki yabancılar artık yabancı olmaktan çıkarlar. Ancak ilişkileri ders ekseninde mesafeli bir şekilde sürdürmek yararınıza olacaktır.

Herkese iyi notlar almayı bekleyen iyi bir öğrenci olduğunuzu mütevazı bir şekilde gösterin. Olumlu düşünmek ve olumlu imajlar, hayatı daima olumlu etkiler.

Ödevleri Yapmak, Notları Okumak, Ek Kaynaklara Göz Atmak

Üniversitede iyi notlar almak için derslerdeki ödevleri yapmalı ve derste adı geçen okuma listelerini tamamlamalısınız. Emek vermek, çalışmak, öğrenmek ve kendinizi kanıtlamak sizin elinizdedir. 

Ders kitabı ve çeşitli ders notlarını, sınıfta işlenmeden önce okumayı alışkanlık edinmeniz faydalı olur. Ödevler konusunda güncel kalmanız ve mümkün olan en kısa sürede ödevlere başlamanız notlarınızı yüksek tutmak için önemlidir. Ayrıca son dakika ödev sıkışıklığından kaçınmaya yardımcı olur.

Okul Aktivitelerine Kararınca Katılım Sağlamak

Üniversite için evinden ilk kez ayrılan birçok üniversite öğrencisi bir süre evini özler. İnsanlarla tanışıp aktivitelere katıldıkça bu his kaybolur. Kendinize üniversite hayatına kendi başınıza uyum sağlama şansı verin.

Yazma Becerisini Geliştirmek

Üniversitede iyi notlar almak için, nasıl daha iyi kompozisyonlar yazılacağına dair araştırmalar yapmanız ve kendinizi geliştirmeniz önemlidir. 

Sınavda vereceğiniz cevapların olgunluğu genelde notlarınızı da etkiler. Bu nedenle boş zamanlarınızda ilk taslak olarak ön düşüncelerinizi açık ve basit terimlerle ifade etmeniz ve sonra ilk taslak tamamlandığında, stilinizi ve kelime dağarcığınızı geliştirmek için onu yeniden başka bir yere düzenleyerek geçirmek size oldukça katkı sağlar. 

Bu katkı sınavlarda vereceğiniz cevapların daha güçlü ve olgun olmasını sağlar.

Üniversitede 3 Üstü Ortalama İle Mezun Olmak İçin Bu Önerilere Değer Verin!

Stres, üniversite hayatında büyük bir faktördür. İyi notlar almak ve üniversiteden mezun olmak olan ana hedefinize odaklanmaktan vazgeçmeyin. 

Düşük puan alırsanız veya hoca haksız bir not verirse dahi, sakin kalmaya kendinizi zorlayın. Zorlandığınız anlarda, amacınızın yüksek bir ortalamayla mezun olmak olduğunu kendinize sık sık hatırlatın.

Böylece üniversitede yüksek ortalama yapmak için gerekli ön koşulları sağlamış olursunuz.

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi