Blog



Yaşa Göre Uyku Saati Hesaplama

Yaşa Göre Uyku Saati Hesaplama

 

Uyku saati kavramının dinlenme açısından ne kadar önemli olduğu bilinen bir gerçek. Ancak elbette ki tek işlevi bu değil. Uyku aynı zamanda vücudun kendisini yenilemesi için tanınan bir zaman aralığıdır. Biz uykuda olsak da tüm vücudumuz sırayla kendisini yeniler ve beynimiz bu süreci yönetir. 

Peki doğru uyku aralığı kime göre nasıl belirlenmelidir? Bu noktada devreye belli araştırmalar neticesinde ortaya konulan ‘yaşa göre uyku saati’ konusu girmektedir. Bunlar genel bilgi vermesi açısından önemlidir. Aynı zamanda kişinin kendi yapısını tanıyarak buna göre bir düzen oluşturması gerekir.

Her ne kadar uykunun hayatımızdaki önemli yerini bilsek de; zaman zaman günlük koşturmaca ya da iş yoğunluğu gibi sebeplerden dolayı yeterli uyku düzenini oluşturulamaz. Bu durum kişilerin hem dinlenme hem de vücutlarının yenilenme sürecinin sekteye uğratır. 

Dolayısıyla sağlıklı bir yaşam için ana kriterler arasında yer alan uyku sürecine; mümkün olduğu kadar hak ettiği zamanı tanımalıyız. Peki bu aralık nasıl belirlenir? Şimdi yaşlara göre tavsiye edilen uyku sürelerini inceleyelim:

Yaşa Göre Önerilen Uyku Saatleri

Uyku hesaplama uygulaması gibi içerikler aracılığıyla belirleme yapılarak doğru uyku saati aralığı oluşturulabilir. Çeşitli araştırmalara ve geniş çalışmaları bağlı olarak ortaya çıkarılan uyku süreleri şu şekildedir:

  • Yeni doğan bebeklerde: Yaklaşık 0-3 ay arasını kapsayan bebeklik döneminin uyku süresinin 14 ve 17 saat arasında olması beklenir.
  • 1 yaş öncesi: 4 ve 11 aylık süreçleri kaplayan bebeklik döneminde uyku süresinin 12 ve 15 saat aralığında olması gerekmektedir.
  • Yeni yürüme dönemi: 1 ve 2 yaş sürecinin kapsayan bu dönemde; bebeklerin uyku ihtiyacı 11 ve 14 saat aralığında değişmektedir.
  • Okul öncesi dönem: 3 ve 5 yaş aralığını kapsayan okul öncesi dönemde 10-13 saat arasında uyku süresi hesaplanır.
  • Okula başlangıç dönemi: Yaklaşık 6 ve 13 yaşları arasını kapsayan süreçte 9 ve 11 saat uyku aralığı belirlenir.
  • Gençlik dönemi: Daha çok 14 ve 17 yaş dönem aralığını kapsayan ilk gençlik döneminde; 8 ve 10 saat arası uykunun yeterli olacağı öngörülmektedir.
  • Genç yetişkinlik süreci: 18 ve 25 yaş aralığını kapsayan bu süreçte uyku saati ihtiyacı biraz daha azalır ve 7 ile 9 saat arası uyku önerilir.
  • Yetişkinlik süreci: 26 ve 64 yaş arasında ifade edilen bu süreçte de yine 7 ve 9 saatlik uyku aralığı yeterli görülmektedir.
  • 65 yaş üzeri yetişkinlik dönemi: 65 yaş ve üzeri yetişkinlerde ortalama 7-8 saat uykunun yeterli olacağı öngörülmektedir.

7 saat uyku yeterli mi tarzında sorularla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Yukarıdaki bilgilendirme ile yaş ve ihtiyaç duyulan uyku süreleri karşılaştırılarak karar verilebilir. Bu içerikler dikkate alınarak bir düzen oluşturulabileceği gibi; kişinin kendi bünyesine en uygun saati seçmesi de önemlidir. Herkesin tıpkı yeme düzeni ve yaşam alışkanlıkları gibi kendine has uyku ihtiyaç aralığı bulunmaktadır.

Bununla birlikte en çok dikkat edilmesi gereken içeriklerden birisi; farklı uyku saatleri oluşturulsa da, gece 11 ve 3 arası uykunun muhakkak alınması gerektiğidir. Bu süre aralığı değişik uyku süreçlerini barındıran herkes açısından önemlidir. Çünkü organların sırayla kendini yenilediği bu saat aralığında kişinin uykuda olması gerekir.

 Daha İyi Bir Uyku İçin İpuçları

Rem uykusu nasıl hesaplanır gibi başlıklar altında incelenen ve kaliteli bir uykunun oluşturulmasını öngören çok sayıda araştırma mevcuttur. Peki daha rahat ve iyi bir uyku için hangi noktalara dikkat etmek gerekir? Elbette saat aralığı kadar; uykunun içeriği ve kalitesi de önemlidir. Dolayısıyla aşağıdaki noktalara dikkat ederek, vücuda en faydalı uydu süreci oluşturulabilir:

  • İlk olarak kişisel bir uyku dilimi oluşturulmalıdır. Özellikle tüm haftayı ve süreçleri kapsayacak şekilde; düzenli bir uyku ritmi belirlemek gerekir.
  • Çevrede yer alan tüm elektronik aletlerin kapatılması sağlıklı bir uyku süreci adına oldukça önemlidir.
  • Kaliteli uyku için bir diğer önemli içerik; gerekli günlük egzersizlerin yapılarak uykuya rahatlamış bir biçimde gidilmesidir.
  • Aynı zamanda, yatak odasında kişi için en uygun sıcaklık, ses ve ışık seviyesine uygun ortamın oluşturulması gerekir.

Yukarıdaki bilgilere ek olarak uyku öncesinde kişinin kendi rutini oluşturması; vücudun uykuya geçiş için hazırlanmasını sağlayacaktır. Bu uygulama; özellikle uykuya dalma konusunda sorun yaşayan kişiler için faydalı bir unsurdur. Uyku ile ilgili yukarıdaki içerikler de göz önüne alınarak; iki temel unsur devreye girer. Birincisi düzenli ve belirli saatler arasında gerçekleştirilen uyku biçimidir. İkincisi de; uykunun kaliteli ve içerikli olmasıdır.

 

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi