Blog



Yetişkinlerde Odaklanma Sorunu ve Konsantrasyon Bozukluğu Neden Olur?

Yetişkinlerde Odaklanma Sorunu ve Konsantrasyon Bozukluğu Neden Olur?

Yetişkinlerde ve çocuklarda çok sık karşılaşılan sorunlardan birisi de odaklanma sorunudur. En ufak bir işten en ciddi işe kadar odaklanma her alanda önemli bir oluşum görevi görür. Kişilerde odaklanma sorunu aşağıdaki etmenlere bağlı olarak oluşabilir;

 

  1. Kaygı bozukluğu,
  2. Korku,
  3. Öz güven eksikliği,
  4. Depresyon,
  5. Obsesif- kompulsif bozukluk,
  6. Bipolar bozukluk,
  7. Beyin tümörü,
  8. Göz problemleri
  9.  

Yetişkinlerde görülen odaklanma sorunlarının %80’i psikolojik olarak gerçekleşmektedir. Odaklanma sorununun merkezinde başarısız olma korkusu hakimdir. Odaklanma sorunu yaşayan birey sürekli olayların en kötüsünü düşünürler. Sınava çok iyi bir şekilde çalışmış olsalar da sınav esnasında korkudan ve heyecandan kaynaklı odaklanma sorunları yaşayacakları için sınavlardan düşük not alırlar. Aynı zamanda kişi topluluk önünde bir konuşma yapacaksa ve konuyla ilgili akademik bilgiye tam sahip olsa da rezil olma korkusu güttüğü için konuşacağı kelimeleri karıştırır.

 

Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği Belirtileri

Yetişkinlerde dikkat eksikliğinin en sık belirtileri şu şekildedir;

 

  • Dalgınlık,
  • Uzun düşünme,
  • Hızlı konuşma,
  • Panik hareketler,
  • Sürekli tekrar eden cümleler kurulması,
  • Heyecan,
  • Yanlış okuma,
  • Sorulan soruları yanlış anlama,

 

Yukarıdaki belirtilerin tamamı psikolojik faktörlere bağlı olarak gerçekleşen belirtilerdir. Fakat dikkat eksiliği kişilerde beyinden kaynaklı olarak veya göz problemlerinden kaynaklı olarak da gelişebiliyor. Kişinin gözlerinde bozukluklar hakimse dikkat dağınıklığının oluşması son derece normaldir. Aynı zamanda gene kişide beyinden kaynaklı bir sağlık sorunu varsa dikkatinde eksikler meydana gelecektir.

Odaklanma Sorununun Temelinde Ne Vardır?

Odaklanma sorunlarının en temelinde öz güven eksikliği bulunmaktadır. Eğer ki birey çocukluk döneminde arkadaş ortamlarında veya okul ortamında utanacağı bir davranışla karşı karşıya kalmışsa bu durum ileride odaklanma sorunlarına yol açar. Odaklanma sorunu yaşayan bireyler hiçbir şeyi başaramayacağını düşünürler.

Bu insanlar bir konuşmaya en iyi hazırlanan insanlardır, fakat konuşma sırasında elleri ayakları birbirine girerler ve odaklanma sorunu yaşarlar. Odaklanma sorunları kişilerin karşısına en çok şu alanlarda çıkmaktadır;

  1. Sınav,
  2. Topluluk önünde konuşma,
  3. Sözlü mülakat,
  4. Arkadaş ortamlarında sohbet,
  5. Tanımadığı biriyle tanışma aşaması,
  6. İkili ilişkiler,

 

Odaklanma sorunları yaşayan kişilerde duygu durum bozuklukları hakimdir. Bu tarz sorunlar yaşayan kişiler iş hayatlarında ve akademik hayatlarında başarısızlıklarla karşı karşıya kalırlar. Her karşılaşılan başarısızlık kişinin öz güvenini daha çok düşürür, hal böyle olunca kişinin odaklanma sorunları daha çok artar.

 

Odaklanma Sorunu ve Hiperaktivite

Çocuklarda çok sık görülen, yetişkinlerde ise daha nadir görülen hiperaktivite bozukluğu odaklanma sorununu doğrudan etkiler. Hiperaktif kişiler bir işi yaparken başka işlerle de uğraşmayı severler, dolayısıyla onlar için bir işe bağlılık söz konusu değildir. Bu kişiler aynı anda hem oyun oynayabilirler, hem de film seyredebilirler. Bunun yanında hiperaktif bireyler ders çalışırken yerinde duramazlar, ayakta ders çalışmak onlar için en güzel ders çalışma alışkanlığıdır.

 

Odaklanma Sorunu Tedavisi Nasıl Oluyor?

Odaklanma sorunu kişilerde daha çocukluk döneminde gelişmeye başlayan ve tedavi edilmediği taktirde yetişkinlik dönemine kadar gelişim gösteren bir sorundur. Odaklanma sorunu tedavisi günümüzde terapiler eşliğinde yapılmakla beraber serotininin geri alımını tetikleyen ilaçlarda bu süreçte önemli bir rol oynamaktadır.

Serotinin bazlı ilaçlarla kişilerin öz güvenleri artırılır. İlaç tedavisi + psikolojik terapiler eşliğinde odaklanma sorunu %90 oranında çözüme kavuşmaktadır. Fakat burada önemli olan asıl nokta sürekliliktir. Kişiler kendilerini iyi hissettikleri anda terapiyi ve ilacı bırakırlarsa durumları daha kötü olabilir. Terapinin ve ilaç tedavisinin ne zaman biteceğini sadece uzman hekim karar vermektedir!

 

 

 

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi