Blog



Zorunlu Kedi Aşıları Hangileri? Kedi Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Zorunlu Kedi Aşıları Hangileri? Kedi Aşı Çeşitleri Nelerdir?

Kedi sahibi olan kişilerin mutlaka bilgi sahibi olmaları gereken konulardan birisi de elbette ki kedi aşıları konusudur. Kedilerinizin sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için aşılarının mutlaka doğru ve tam olarak yapılması gerekiyor. Özellikle yavru kedilerde aşılama konusu hiçbir şekilde atlanmaması gereken anahtar faktörler arasında bulunuyor. Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri erişkin kedilere göre daha zayıftır. Dolayısıyla hastalıklara yakalanma oranları daha fazla olacaktır.

Zorunlu kedi aşıları; kedi karma aşısı, kedi lösemi aşısı, kedi kuduz aşısı olmak üzere toplamda 3 adettir. Hayat boyu kedilere yapılması gereken aşılar ise; kedi iç parazit aşısı ve kedi dış parazit aşısıdır. Bu aşılarda kedilerin hayatları boyunca yararlanmaları gereken aşı türleri arasında bulunuyor.

Kedi Karma Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kedi sahiplerinin en çok sorduğu sorulardan birisi de kedi karma aşısı ne zaman yapılır? Sorusu oluyor. Kedi karma aşıları günümüzde 2 aylık kedilere uygulanan bir aşıdır. Fakat 1 yaşına kadarda yapılabiliyor. Dolayısıyla 2 aylıkken yaptırmak yerine 5 aylıkken de yaptırma şansınız bulunuyor. Fakat burada önemli olan nokta bu aşı ne kadar erken sürede yaptırılırsa kedinizin bağışıklığının güç kazanacak olmasıdır. Karma aşılar kedilerinizin parazit tedavilerinden sonra olacakları ilk aşılar arasında yer almaktadır.

Bu aşı kedinizi birçok virüse karşı korur ve kedinizin bağışıklık kazanmasını sağlayan anahtar etmenler arasında bulunuyor.

Kedi Kaç Aylıkken Karma Aşı Olmalı?

Karma aşılar son günlerde çok fazla gündeme geliyor. Peki kedi kaç aylıkken karma aşı olmalı? Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri hastalıklara karşı oldukça savunmasız ve güçsüzdürler. Bu sebepten ötürü bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi oldukça önemlidir. Kedilerinizin bağışıklık sistemini güçlendirmek istiyorsanız kedilerinize 2 aylıkken karma aşı yaptırmanız gerekiyor.

En geç 1 yaşına kadar aşının yapılması oldukça önemli bir süreci teşkil ediyor. Böylelikle kedilerinizin bağışıklık sistemi güçlenerek daha güçlü yapıda olacaklardır. Karma aşılar günümüzde 2 doz şeklinde 21 günlük zaman aralıklarıyla uygulanır.

Kediye Karma Aşı Yapılmazsa Ne Olur?

Yavru kediler normal kedilere göre daha fazla aşıya ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla kedilerin yavruluk zamanlarında ihtiyaç duydukları en önemli temel aşılardan birisi de karma aşılardır. Kediye karma aşı yapılmazsa ne olur? Sorusu kedi severler tarafından sık sık soruluyor. Eğer ki kedinize karma aşı yaptırmazsanız kedinizin bağışıklık sisteminde düşüşler meydana gelir. Kedinizin bağışıklık sistemi düştükçe elbette ki hastalıklara yakalanma oranında da artışlar vuku bulacaktır.

Bu süreçte kedinizin bağışıklık sistemi duvarı güçsüz olacak ve birçok hastalığa daha kolay ve hızlı bir şekilde yakalanacaktır!

Kedi Karma Aşısı Markaları

Kedilerin mutlak suretle olmaları gereken en önemli aşılardan birisi de kedi karma aşılarıdır. Kedi karma aşısı markaları konusu oldukça geniş kapsamlı bir inceleme alanına sahiptir. Dolayısıyla günümüzde birçok marka kedi karma aşısı bulunuyor. Bu markaların her biri çeşitlilik gösterseler de hepsinin nihai görevleri ortaktır. Bu markalar; Zoetis ( Pfizer) Fel-O-Vax PCT, Biofel PCH, Nobivat Tricat

Kedi Karma Aşı Yan Etkileri

Kedilerde aşı sonrasında birçok yan etki görülmektedir. Fakat bu yan etkilerin oluşması son derece normaldir. Kedi karma aşı yan etkileri şu şekilde sıralanabilir;

• Aşılı bölgede şişlik

• Kedinin canı bir süre yanabilir

• Şiddetli düzeyde halsizlik

• Yüksek fonksiyonlu ateş etmeni

• Kusma

• İshal

• Kabızlık

• Hapşırık

• Topallayarak yürüme 

• Aşırı agresiflik veya aşırı sakinlik

• Sürekli uyuma hali

• İştahsızlık ve halsizlik

Yukarıdaki yan etkileri genellikle 24 saat gözükür ve 24 saatlik zaman dilimi içerisinde kendiliğinden geçer.

Yorumlar

Diğer Yazılar

En çok kazanan üniversite bölümleri hangileri
Tiktok fenomenleri kimler?
Yeni iş fikirleri neler?
Youtube popüler içerikler
02129095240 YoutubeAbonesi